RADOSNA VIJEST - br. 18
Sarajevo, 18.06.2008

Natjecanje u dobru

Korizmena akcija za djecu u Kongu

U ovoj smo se korizmi dogovorili skupljati novac za školovanje djece u Kongu, u misijskoj postaji fra Ilije Barišića. Film koji je snimljen o djelovanju fra Ilije i o potrebama i teškim životnim situacijama njegovih župljana bio je poticaj da svim đacima koji pohađaju Vjeronauk podijelim misijske kasice s ciljem da kroz korizmu u njih oni, njihova braća, sestre, te roditelji ubacuju pokoju marku, te da sve što kroz korizmu skupe nakon Uskrsa donesu.
 
Svaki vjeroučenik od 6. razreda osnovne do maturanata gimnazije u KŠC-u Svetog Josipa u Sarajevu dobio je na početku korizme misijsku kasicu uz molbu da u našu korizmenu akciju uključe i sve članove svoje obitelji. Jer skupljamo u ovoj korizmi novac za školovanje siročadi i najsiromašnije djece na župi na kojoj u Kongu djeluje naš misionar fra Ilija Barišić. Ideja je bila da svaki od dvadeset razreda u osnovnoj školi i gimnaziji skupi po 100 km (50 eura) i tako plati godišnju školarinu za jedno dijete. Nama nije puno, pogotovo kad skuplja čitav razred za jedno dijete, a nekom djetetu može značiti budućnost! Dvadeset djece – pa to je čitav jedan razred! Da bi vjeroučenici bili motiviraniji uistinu se uključiti u akciju, svi su razredi pogledali film o misionarskom djelovanju fra Ilije i o velikoj bijedi i krajnjem siromaštvu njegovih župljana. Da im bude srcu bliže za što se i za koga odriču. Uh, kakva je njihova škola! Blato i pruće, a i to je sve ispucalo i puno rupa, tako da đaci u jednoj učionici mogu kroz rupe u zidu pratiti sve što se zbiva u susjednoj učionici. Rekli bismo da imaju dobru video-vezu!
 
Kako se približavao Uskrs, vjeroučenici su počeli donositi svoju korizmenu misijsku ušteđevinu. Pojedini su, na sreću malobrojni, razredi neočekivano zakazali i jedva da se nešto skupili. Ima i onih koji bi ubacili u kasicu, ali bi se novac iz kasice nekim čudom opet našao u njihovom džepu jer im, eto, baš taj novac treba da sebi nešto – vjerojatno neku posve neku suvišnu stvar - kupe. Ali bilo je i onih koji su svojski skupljali svoje marke i uistinu me silno iznenadili svojom velikodušnošću. Nije mala stvar kad netko od 12 godina donese 50 eura ili neki gimnazijac ili osnovnoškolac donese po 50, 60 ili čak i preko 70 km. Neki su razredi prikupili skoro po 300 km! Najviše su se istaknuli II. b iz gimnazije te VI. a i VI. c iz osnovne škole. VI. a i VI. c su se čak natjecali tko će skupiti više i ni jedan razred nije htio odustati od borbe za prvo mjesto. Tko je pobijedio? Još se ne zna jer ni do danas – a već je završilo cijelo vazmeno vrijeme! – nitko ne želi potpisati predaju nego se uporno utrkuju tko će dati veći doprinos i školovati godinu dana više djece. Hvala Bogu da se znaju i žele utrkivati i u dobru!
 
Sve u svemu, u našoj smo korizmenoj akciji do sad skupili više od 2100 km. 21 dijete! Uistinu divna stvar. Pokazuje nam koliko možemo učiniti za druge kad smo spremni nešto sebi uskratiti i kad to učinimo svi zajedno. Puno pojedinaca može mijenjati svijet. Svijet i budućnost dvadeset i jednog djeteta koje će moći pohađati školu. No, niti jedna škola ne traje samo jednu godinu. Što znači da i dogodine za njih opet trebamo otvoriti svoja srca i ne štedeći u misijsku kasicu ponovo ubacivati svoje male priloge.
 
Za svaki trud i odricanje ovih vjeroučenika i svih onih koji pomažu misije neka milosrdni Bog uzvrati svojom blizinom i neka osjete Božju očinsku zaštitu kad se oni sami nađu zameteni nevoljama života. Tada neka oni naiđu na tuđa milosrdna srca koja će im biti spremna pomoći.
 
s. M. Pia Herman, FDC

Tiskaj    Pošalji