RADOSNA VIJEST - br. 181
Sarajevo, 05.02.2024

KORIZMENA ODLUKA: Radosna vijest

Na početku godine obično donosimo neke odluke. Najveći problem je što te naše odluke potraju nekoliko dana i vrlo brzo zaboravimo što smo odlučili i zašto je to bilo važno. Živimo ubrzanim životom i sve manje smo strpljivi jedni prema drugima, ali prije svega prema samima sebi. Međutim, postoji način kako si pomoći da uspijemo i da odluka bude trajna, promijeni nas nabolje i približi Bogu.

Krenuo je naš korizmeni hod, i to je milosno vrijeme, odricanja i davanja. Međutim, što god odlučili, imamo prigodu napraviti nešto. Ili ne napraviti ništa! Svakomu je darovana sloboda da odluči. Smisao korizme nije samo uskratiti nešto, nego dati više sebe. Nadići samog sebe da bismo se približili Bogu i postali sličniji osobi kakvom nas je Bog zamislio.

Ako čitate ovaj tekst, to znači da ste spremni čuti i poslušati što Bog govori i želite živjeti po Riječi i slijediti Krista. Međutim, radosnu vijest dužni smo ne samo primiti, nego i drugima navješćivati i nastojati da ju i drugi prime. Jer ako smo uvjereni da „pod nebom nema drugog imena po kojemu treba da se spasimo“ (Dj 4, 13.) osim Kristova imena, onda smo dužni za to ime svjedočiti riječju i životom. Sva aktivnost apostola i učenika Kristovih bila je u službi tog svjedočanstva. „I bit ćete mi svjedoci u Jeruzalenu i po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.“ (Dj 1, 8) Apostoli su to svjedočanstvo za Krista i njegovo evanđelje shvatili kao svoju svetu, neotuđivu dužnost. Dužnost od koje ih ne može ništa ispričati. Dobro su oni zapamtili Kristovo upozorenje: „Tko se stidi mene i mojih riječi, toga će se stidjeti i Sin Čovječji kada dođe u svojoj slavi, Očevoj i svetih anđela.“ (Lk 9, 26)

Ova korizma nova je prigoda za svakoga od nas da budemo svjedoci Krista i njegova evanđelja. Kako? Uz pomoć ovoga jedinog misijskog lista, koji izlazi od veljače 1972. godine, tj. pune 52 godine. Radosna vijest nije „samo časopis“, već je to prozor u misijski svijet i potiče na razmišljanje i konkretno djelovanje, a pretplatom pomažete misijama. Natopljena riječi Božjom, Radosna vijest pokazuje na konkretnim primjerima kako postoji ljubav veća i jača od bilo kakva straha, problema, patnje, bilo čega.

Pozivamo vas da ovu korizmu potaknete što više svojih prijatelja, susjeda, poznanika, župljana na čitanje i pretplatu na Radosnu vijest. U Hrvatskoj godišnja pretplata iznosi 15 eura, a 24 marke u Bosni i Hercegovini. To je kao da ste kupili kutiju deterdženta za pranje rublja. Međutim, deterdžent ćete potrošiti i trebat ćete ga iznova kupiti kada budete trebali što oprati. Radosna vijest je trajna, svaka riječ je živa, svaka riječ čisti i donosi trajnu radost i svježinu.

Kad bi na našu adresu svaki mjesec stigao podsjetnik o radosti života i podsjetnik da budemo zahvalniji za sve što nam je darovano, jer puno toga uzimamo zdravo za gotovo (pitka voda, hrana, mogućnost obrazovanja, sigurno okruženje za život, večernja šetnja pod zvijezdama, kava na suncu, kokice uz film...), lakše bismo ustrajali u svojim odlukama. Instantna rješenja ne postoje, a nismo svi naučili odmoriti se kada postane teško, već najčešće odustanemo. Zato nam poticaj mogu biti priče iz života misionara i težina svakodnevice s kojom su suočeni u svojem djelovanju. Priče iz misija živo su nadahnuće kako živjeti i preuzeti inicijativu u životu koji nam je darovan od Boga. To je i naša odgovornost, da ne živimo pasivno i zatvoreni od svijeta, već da živimo otvorenih očiju i srca!

Bez obzira na to želimo li smršaviti, ili više vježbati da bismo se bolje osjećali, ili više čitati, zdravije se hraniti, više se družiti s prijateljima, više putovati, naučiti što novo, boljeg poticaja od čitanja Božje riječi nema! Osim toga pretplatom se pomaže misijskomu djelovanju, a to je i konkretna pomoć našim misionarima i misionarkama, koji kažu da se nikada nisu osjećali radosnije i korisnije kao svećenici/redovnici/redovnice nego u misijskoj službi i širenju radosne vijesti. Oni su živi primjer kako živjeti Božju riječ i darovati se Bogu i bližnjemu dokraja.

Budimo odlučni u tome da uvijek biramo veće dobro i ako su nam sve dosadašnje „velike odluke“ propale ili smo zaboravili što smo odlučili te, jednostavno, ne znamo što želimo – čitajmo Radosnu vijest. Osluškujmo što nam Bog govori i pomognimo drugima da ga upoznaju.

Sigurni smo da bi naše odluke bile drugačije i ustrajali bismo u našim odlukama dokraja kad bismo mogli vidjeti sliku sebe u vječnosti.

Neka se svatko zapita koje mjesto zauzima Bog u njegovu životu i jesmo li svjesni da je širenje evanđelja zadaća svakog vjernika. U toj aktivnosti moraju sudjelovati svi, čitavi Božji narod. Sve župne zajednice i biskupije. Biskupi i svećenici. Redovnici i redovnice. I svi laici. Svi bez razlike! Nitko od nas ne može riješiti sve probleme, ali zajedno možemo učiniti puno. Zato čitajmo Radosnu vijest, osluškujmo što nam Bog govori i potaknimo druge da čitaju i osjete živu riječ na stranicama ovoga našeg misijskog lista, jedinoga misijskog lista na hrvatskom jeziku.

Pitanje je uvijek isto: „Želimo li čuti što nam Bog govori i jesmo li svjesni da je naš život povezan sa svima čije živote dotaknemo?“ Svaku osobu koju potaknemo na čitanje Radosne vijesti zauvijek smo promijenili nabolje. Osim toga ne bi smjela postojati župa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koja ne prima Radosnu vijest. Barem jedan primjerak da bude prisutan u župi kao podsjetnik na temelje naše vjere.

„Župa koja zanemaruje misijsku djelatnost, zanemaruje najkatoličkije od svih katoličkih djela i najapostolskije od svih apostolskih djela.“ (Sv. Ivan XXIII., papa) 

Kada molimo, mi govorimo Bogu. Međutim, kada čitamo, Bog govori nama. To je poruka sv. Jeronima, pa neka nam i to bude poticaj da tijekom korizme budemo aktivni u širenju Radosne vijesti i potičemo druge na čitanje našega jedinog misijskog lista na hrvatskom jeziku.

Naš Bog je jako kreativan i čeka nas ondje gdje ga najmanje očekujemo. Mi smo na raspolaganju za sve upite i veselimo se novim pretplatnicima Radosne vijesti. Neka naša srca budu otvorena, da ljube i da svjedočimo za Krista u svakoj prigodi i u svakom vremenu.

PAPINSKA MISIJSKA DJELA U RH

Ksaverska cesta 12 a, HR ? 10000 ZAGREB
Tel.: 00385/1/5635-055

missio.croatia@misije.hr

facebook.com/missioHR  

PAPINSKA MISIJSKA DJELA U BIH

Kaptol 32, BiH ? 71000 SARAJEVO
Tel.: 00387/33/667-889

missio.bih@bih.net.ba

facebook.com/missioBiH
instagram.com/missio.ba
 

Tiskaj    Pošalji