RADOSNA VIJEST - br. 177
Gromiljak, 15.11.2022

Misijska izložba za Haiti

Misijska izložba pod geslom „Gradimo zajedno kuću Malog Isusa u Haitiju“, u organizaciji služavki Malog Isusa i Prijatelja Malog Isusa, otvorena je u subotu 15. listopada 2022. u „Kući navještenja“ na Gromiljaku.

Program je vodilo dvoje prijatelja Malog Isusa iz Gromiljaka, Gabrijela Anđelić i Antonio Pecirep. Nakon uvodnih poticajnih riječi voditelja programa, uslijedilo je čitanje pisma nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luke Tunjića, koje je pročitala Ivana Buzuk. U svojem pismu mons. Tunjić je napisao: „Radujem se zajedno s vama izložbi koja će pomoći nastojanjima sestara misionarki u Haitiju, pogotovo sada kad je u tijeku realizacija zahtjevna projekta koji su započele, ali koji će se, uz Božju pomoć, zalaganje s. Liberije i s. Ane te našu pomoć i pomoć prijatelja misija realizirati u predviđenu roku, a na dobrobit siromašnih i potrebitih koji su najbliži prijatelji Malog Isusa.“ Potom je izrazio žaljenje što zbog unaprijed preuzetih obveza ne će moći nazočiti otvaranju misijske izložbe te zahvalio svima na suradnji.

Potom je pročitano pismo sestara iz Haitija, s. Liberije Filipović i s. Ane Uložnik, koje je pročitala Iris Kunštek. Uz riječi zahvalnosti, sestre misionarke ispripovjedile su jednu zgodu, koju prenosimo u cijelosti: „Jednu siromašnu i veoma bolesnu bakicu Nicole, našu veliku prijateljicu i moliteljicu, odvele smo u bolnicu jer je imala tešku anemiju. Svaki dan smo ju posjećivale, uređivale, kupale, češljale, hranile te se s njom molile. Budući da je u bolnici bila u sobi s više drugih pacijentica na liječenju, naša briga je posebno zapela za oko jednomu gospodinu koji je došao posjeti svoju majku. Vidjele smo da nas krajičkom oka promatra više dana. Jedan dan on pita svoju majku tko je ta starija žena, rekavši da je zasigurno neka bogata gospođa koju dvore bijele časne sestre. A naša Nicole je to čula i odmah mu odgovorila da je ona siromašna, da nema nikoga svoga i da živi u azilu, kući za siromahe, u kojoj sestre skrbe za nju i druge ljude u potrebi. Čovjek je ostao šokiran njezinom pričom, ali i brigom bijelih sestara za jednu siroticu. Kad smo mi stigle navečer, čovjek nam je prišao i rekao da se divi našoj ljubavi bez računice za nekoga tko nema nikoga svoga. Na to smo mu rekle da mi s puno ljubavi služimo Malomu Isusu, koji je skriven u našoj Nicole i da u njoj i mnogim drugima trpi bol, žeđ…“ Sestre misionarke zatim su priopćile da svakodnevno podijele oko 80 obroka siromasima u mjestu Petit Goave, posjećuju obitelji koje su u velikim potrebama i pomažu školovanju djece. Na kraju pisma prenijele su veselu vijest, koju prenosimo u cijelosti: „S vama još želimo podijeliti jednu našu veliku radost, a to je da smo prije nekoliko mjeseci započele gradnju kuće Malog Isusa. Radujemo se toj kući jer će nam omogućiti lakše i šire misijsko djelovanje u radu s djecom, mladima, siromasima, i svima onima koji budu tražili duhovnu i materijalnu okrijepu. Radovi su u tijeku i odvijaju se polako, prema financijskim mogućnostima…“

Zbor „Ancora“ iz Prisoja potom je razveselio nazočne svojim glazbenim izvedbama.

Misijska je izložba i ove godine okupila velik broj posjetitelja, a otvorenje je proteklo u iznimno svečanu tonu. Vrlo nadahnutim govorom izložbu je otvorio Ivan Bebek, župnik iz Prisoja, koji se osvrnuo na poruku pape Franje te i pozvao nazočne da ostvare sebe tako da pomognu najpotrebitijima. Na kraju je podsjetio da se poziv da budemo svjedoci odnosi ne samo na svećenike i časne sestre, već i na sve vjernike. Stoga je pozvao sve da dobrim djelima grade mozaik kuće Malog Isusa u Haitiju.

Nakon otvorenja izložbe nazočni su se uputili u obilazak izložbe, na kojoj je svatko pronašao nešto za sebe i za svoje najmilije.

Svi prihodi od izložbe namijenjeni su isključivo za gradnju kuće Malog Isusa u Haitiju, gdje djeluju služavke Malog Isusa s. M. Liberija Filipović i s. M. Ana Uložnik.

S. M. Ljilja Marinčić

Tiskaj    Pošalji