RADOSNA VIJEST - br. 170
Novi Travnik, 10.05.2022

Maslinove i jelove grančice za pomoć misijama

Grančice za Cvjetnu nedjelju

Na poticaj Misijske središnjice u Sarajevu, koja je župama dostavila maslinove grančice, animatori i mladi Župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku, predvođeni župnikom vlč. Antom Ledićem i s. Antonijom Lučić, i ove su godine pripremili grančice za Cvjetnu nedjelju.

U tradiciji je te župe da se za Cvjetnicu pripreme grančice crnogoričnog drveća, uglavnom tise i jele. Međutim župnik Ledić prihvatio je maslinove grančice iz Misijske središnjice i sa svojim mladima napravio kombinaciju maslinovih i jelovih grančica te su ih ponudili vjernicima. Kad su misije u pitanju, kaže župnik Ledić, onda vjernici prihvaćaju i drugačije ponude samo da pomognu misijama, čime je na neki način demantirao pojedine župnike koji kažu da su njihovi vjernici navikli samo na grančice jele ili tise. Tomu u prilog govori i činjenica da su vjernici uzeli sve pripremljene grančice, a za misije prikupili 800 maraka (3040 kn).

Da ljudi uistinu ne robuju tradiciji, svjedoči i izjava jednog vjernika koji kaže: „Zar će nas vrsta drveta spriječiti da ne sudjelujemo u misijskoj akciji i pomognemo najpotrebitijima u misijama?“ Sensus Ecclesiae vjernici uistinu osjećaju. Nakalamljeni na tradiciji, stvaraju nove tradicije, koje rađaju nove plodove. Ljubav je uistinu dosjetljiva i velikodušna, nema granica i nikada ne prestaje. (Usp. 1 Kor 13.)
Župnik Ledić istaknuo je da njegova župna zajednica na osobit način njeguje i produbljuje misijsku svijest te je najavio da će ih 26. lipnja 2022. godine posjetiti s. Vedrana Ljubić, iz družbe Kćeri Božje Ljubavi, koja dugo djeluje u Ugandi, a koja je pred sam prošli Božić bila brutalno napadnuta mačetom i zadobila teške tjelesne povrede. Taj dan svetu misu trebao bi predvoditi svećenik Šibenske biskupije Paul Karim, rodom iz Ruande. Bit će to suvremeni Duhovi u Novom Travniku.


PMD BiH

Tiskaj    Pošalji