RADOSNA VIJEST - br. 167
Sarajevo, 16.11.2021

Misijska akcija u Katoličkome školskom centru sv. Josipa u Sarajevu

Centar je posjetila s. Adrijana Galić, misionarka u DR Kongu

Svake godine Katolički školski centar sv. Josipa u Sarajevu u suradnji s Misijskom središnjicom u Sarajevu organizira misijsku akciju. Ove godine je, 29. rujna, Centar posjetila s. Adrijana Galić, misionarka u DR Kongu, a inače članica družbe Školske sestre franjevke.

Zbog pandemije koronavirusa na satu su bili predstavnici pojedinih razrednih odjela osnovne škole, gimnazije i medicinske škole. Odabrani učenički predstavnici trebali su na satu Vjeronauka te Morala i etike prenijeti drugim učenicima što su čuli i doživjeli na susretu sa s. Adrijanom. S. Adrijana govorila je o djeci i učenicima u školi u kojoj ona predaje engleski jezik na francuskom jeziku. Govorila im je o životu u njihovim obiteljima, obiteljskim obvezama, odrastanju, željama i snovima, ali i poteškoćama s kojima se pri tom susreću i koje doživljavaju. Problemi su uglavnom vezani uz nesređenost života u državi i ekonomsko stanje. Ne dostaju osnovni uvjeti za život, gledano očima čovjeka iz zapadnog svijeta. No bez obzira na različite mogućnosti djece i mladih u Africi, oni su radosni, zahvalni i ne gube nadu da će se jednog dana situacija promijeniti i da će se uvjeti života znatno poboljšati. Oni vole školu, nove spoznaje i iskustva. Raduju se svakomu uspjehu i mogućnosti da nauče što novo.

S. Adrijana kaže da su promjene u Africi goleme, ali još nedovoljne za njihove mogućnosti i potrebe. Stranih utjecaja je mnogo, pa će biti zanimljivo vidjeti kojim tempom će se Afrika razvijati i koja velesila će na nju imati najveći utjecaj. Ono što je važno za učenike i djelatnike Centra jest da im se pružila mogućnost usporedbe života u DR Kongu i BiH te da budu zahvalni svima koji su im osigurali puno povoljnije uvjeta života i odrastanja.

Na kraju svakog sata mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD-a BiH, zahvalio je upravi Centra, djelatnicima i učenicima na tome misijskom susretu te pozvao na solidarnost s učenicima i učenicama u DR Kongu, koji imaju iste želje, potrebe, snove... Svako suosjećanje s njima dar je i na neki način borba za bolji i plemenitiji svijet, koji svi očekujemo.


PMD BiH   

Tiskaj    Pošalji