RADOSNA VIJEST - br. 165
Žepče, 17.03.2021

Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe

Djeca Žepča za djecu Benina

Biti milosrdan – imati milo srce, znači davati drugomu. Možemo reći da se milosrđe uvježbava iskustveno najprije kao dar Božji u vlastitom srcu. Tko nema iskustvo da je Bog njemu milostiv, ne može istinski biti milostiv prema drugomu. Na jednom je mjestu Isus rekao: „Idite i naučite što znači više volim milosrđe nego žrtvu.“ (Mt 9, 13) Tko je milosrdan čovjek? Svakako je to onaj koji je otvoren drugomu, ponizan i krotak, te dopušta da drugi bude svoj – ono što jest. Milosrdan drugomu uvijek čini dobro i samo dobro.

To svoje veliko milosrđe već niz godina prema svojim vršnjacima u dalekoj Africi pokazuju djeca u Župi sv. Ante Padovanskoga u Žepču u humanitarnoj akciji Djeca Žepča za djecu Benina. Akcija traje od Prve nedjelje došašća pa do svetkovine Kristova rođenja. Štedeći u misijskim kasicama, djeca materijalno pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Jer pomagati drugomu ne ide samo iz motiva sućuti, sažalijevanja, nego je to spoznaja po kojoj znamo da istinski ostvarujemo svoje čovještvo, svoju slobodu, i to u onoj mjeri u kojoj drugomu pomažemo. Ljubav je ta koja dječja srca pokreće i potiče da otvore svoja srca prema drugom čovjeku, jer ljubav se samo djelima pokazuje. Milosrđe spašava, milosrđe otvara vrata, milosrđe daje nadu. Milosrđe i samo milosrđe otvara vrata raja.

Zato tijekom svih ovih godina naša župna zajednica uvijek ima otvoreno srce za pomoć našim misionarima i misionarkama, gdje god oni djelovali. Tako od 2016. godine, otkako naš misionar vlč. Gabrijel Jukić djeluje u misijama u Ugandi, u župi se također prikuplja pomoć i za to polje djelovanja. Ali prije svega uvijek pratimo misionare svojim žrtvama i molitvama, jer samo u povezanosti i u molitvi možemo uočiti potrebu drugoga.


S. Slavica Tubak

Tiskaj    Pošalji