RADOSNA VIJEST - br. 163
Čile, 02.10.2020

Zajednica kćeri milosrđa u San Enrique Chimbarongu

S. M. Zlata Vrbić

U okviru stote obljetnice osnutka družbe Kćeri milosrđa, zajednica i škola u selu San Enrique, slavi 70 godina rada časnih sestara kod njih.

Svjesne da to slavlje nije moguće proslaviti uobičajeno zbog pandemije, ipak velika zahvalnost Gospodinu za sva dobročinstva i blagoslove odzvanja u našim mislima i srcima.

Ovdje je sve počelo prije 70 godina odlukom gospođe Melesije Tokornal, koja je namijenila svoju kuću nakon smrti nje i njezina supruga za jednu žensku redovničku zajednicu. Taj san ostvario je njezin pokojni nećak, biskup Enrique Eizaguirre, koji je opet po svojem nećaku, biskupu Ramonu Munitu Eizaguirreu došao do naše blaženice, majke Marije od Propetoga Isusa Petković, koja je u veljači 1949. godine otvorila prvu redovničku zajednicu u Castro Chiloeu, na jugu Čilea. Tako Bog ispunja zavjete svojima.

Nastanak misije

Majka utemeljiteljica osobno je doputovala u San Enrique Chimbarongo da se upozna s mjestom i situacijom. Uvidjela je da je to mjesto plodno za redovnička zvanja, apostolat i brižan rad sestara naše družbe. Već 22. siječnja 1950. godine osniva drugu redovničku zajednicu, u San Enrique Chimbarongu, na čast, slavu i hvalu Gospodinu Bogu našemu i Blaženoj Djevici Mariji od Karmela, zaštitnici župe i cijelog naselja. Selo San Enrique udaljeno je od glavnog grada Santiaga oko 200 km, prema jugu zemlje.

Prve sestre koje su došle bile su iz Argentine i Paragvaja, a potom su brzo pristigla i domaća zvanja. Također bih istaknula požrtvovan rad za širenje slave Božje i napredak sela naše nezaboravne misionarke s. M. Bogoljube Stanić, koja se kao brižna učiteljica i majka osobito zauzela za formaciji sestara, u materijalnome i duševnom napretku. Svojom majčinskom brigom za najpotrebitije u mjestu, čuvajući i živeći brižno duh evanđelja i karizmu drage nam utemeljiteljice, sve je činila da ljudima bude bolje. Isto tako kraće vrijeme našoj je zajednici pridonijela u odgoju mladih sestara sestra Adelina Franov, a nekoliko mjeseci ovdje je bila i sestra Fides, a u ovome dosta kompliciranu trenutku pandemije nalazi se od svibnja prošle godine i sestra Zlata Vrbić, odgovorna za školski rad i napredak.

Naša je glavna misija u ovome teškome i kaotičnom vremenu pomaganje našim učenicima koliko god je to moguće. Škola broji 200 učenika i učenica, od predškolske djece pa do osmog razreda osnovne škole. To su djeca većinom zemljoradnika, koji imaju privremeni posao po većim farmama prigodom žetve, prikupljanja duhana ili berbe povrća za izvoz. Mnogi od učenika nemaju mogućnost interneta za nastavu online, pa im škola svakih 20 dana šalje školsku zadaću, zajedno s hranom koju dobijemo od državnih ustanova.

Tijekom redovite godine, uza školske predmete, sestre nastoje unijeti i duh evanđelja, molitvu i razne pobožnosti, od kojih ističem proslavu Dana majke utemeljiteljice, Veliki tjedan, božićne blagdane i molitvu Krunice u Marijinu mjesecu. Djeca vole molitvu i rado slušaju o životu Isusa, Marije i svetaca.

U vremenu korone

U ovome posebnom vremenu sestre predvode molitvu Svete krunice u župnoj crkvi svake nedjelje, a s članovima molitvene zajednice svakog petka molimo za bolesne od pandemije i za obraćenje grešnika. Svaki prvi petak imamo pobožnost Srcu Isusovu i razmatramo križni put. Iako je to ograničeno zbog pandemije, po mogućnosti, idemo u posjet starcima i obiteljima u potrebi.

Po zagovoru naše blažene majke Marije od Propetoga Isusa Petković, molimo da i u ovome teškome i neizvjesnom vremenu pridonesemo našim molitvama, požrtvovnošću i ljubavlju prema svakom čovjeku za širenje kraljevstva Božjega, njegove slave i za spas duša.


Mir i svako dobro!

U Kristu zahvalna s. Zlata, misionarka u Čileu

Tiskaj    Pošalji