RADOSNA VIJEST - br. 159
Mostar, 08.06.2020

U Mostaru obilježen dan Djela svetog Petra apostola

Molitva za duhovna zvanja u misijama

Na Čistu srijedu, u sklopu duhovne obnove, svećenici hercegovačkih biskupija obilježili su dan Djela svetog Petra apostola. Sastavan dio duhovne obnove bila je sveta misa, za vrijeme koje su svećenici molili za duhovna zvanja u misijama i dali svoj prilog na istu nakanu.

Na čelu sa svojim biskupom Ratkom, svećenici su započeli korizmu duhovnom obnovom i obilježili dan Djela svetog Petra apostola prije pandemije koronavirusa. Međutim, zbog zabrane okupljanja, što se odnosilo i na svete mise, svećenici Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije nisu uspjeli obilježiti taj dan, koji inače obilježavaju na Veliku srijedu. Iz Misijske središnjice zamolili smo biskupe u Bosni i Hercegovini da dan Djela svetog Petra apostola obilježe najesen ili da ga vežu uz održavanje jesenskih korona, kad se svećenici okupljaju po dekanatima. Tada mogu posebno moliti za duhovna zvanja u misijskim zemljama i dati svoj prilog za njihovo školovanje. Vrhbosanska nadbiskupija već je uvela praksu da svećenici koji ne budu na misi posvete ulja dadnu svoj prilog dekanu, a dekan ga proslijedi ekonomatu Nadbiskupije.

Do 2006. godine Bosna i Hercegovina bila je pod skrbi Kongregacije za evangelizaciju naroda i dobivala određenu potporu za svoje odgojne ustanove. Sad je vrijeme da i mi pomažemo školovanje duhovnih zvanja u mladim misijskim crkvama. O pomoći koju pruža Djelo svetog Petra apostola sveti papa Ivan Pavao II. je, prigodom proslave stote obljetnice Djela, rekao: „Koliko su samo prekrasnih stranica povijesti na raznim kontinentima napisali članovi Papinskoga misijskog djela svetog Petra apostola! Koliki samo broj svećenika, redovnika i redovnica može zahvaliti Djelu za ostvarenje radosti svojeg poziva.“ U identitetu je svakoga duhovnog zvanja služenje, a ono pretpostavlja molitvu i pomoć u ostvarenju sna braće i sestara diljem svijeta. Neka koronavirus ne bude zapreka ostvarenju tog sna!


PMD BiH

Tiskaj    Pošalji