RADOSNA VIJEST - br. 151
Ravno, 09.10.2019

Misijska proslava blagdana Male Gospe u župama Ravno i Trebinja

Nacionalni ravnatelj PMD BiH predvodio je Svete mise

Na poziv župnika župa Ravno (Mala Gospa) i Trebinja (Velika Gospa) u južnoj Hercegovini, u nedjelju 8. rujna 2019. nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela za Bosnu i Hercegovinu mons. Luka Tunjić predvodio je svete mise u obadvije spomenute župe.

Sveta misa na Trebinji bila je u devet sati, a ona u Ravnom, gdje se Mala Gospa slavi i kao patron župe i dan Općine Ravno, u 11 sati. Luka Tunjić je, u dogovoru sa župnikom, župnu svetkovinu obojio misijskim tonom u svojim propovijedima, kako i priliči ovoj misijskoj godini u kojoj se u Crkvi nalazimo.

Jasne statističke brojke o djelovanju Katoličke crkve u Africi (vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, bolničke ustanove i dr.) čine nas ponosnim članovima Crkve, naglasio je propovjednik. I mi smo, svatko na svoj način, dio toga dobroga i doista značajna djela cijele Crkve. Za razne prigode tijekom svake crkvene godine u našim župnim i drugim zajednicama u mogućnosti smo sudjelovati i nastaviti to djelo te pomoći misijama, pogotovo našim hrvatskih misionarima po cijelom svijetu.

Premda su naše dvije župe, Trebinja i Ravno, vrlo bogate svojom poviješću, nažalost, u ove naše dane, kao i u drugim našim krajevima, gube sve više svojih župljana. Svejedno, gotovo svake nedjelje i blagdana u župnim crkvama okupi se veće mnoštvo domaćih i iseljenih župljana, zajedno slaveći svete mise. Tako je bilo i na ovu svetkovinu, Malu Gospu, kad se okupilo više stotina vjernika, što domaćih, što iseljenih župljana, kao i njihovih gostiju.

Ne možemo doista unaprijed znati što nam budućnost nosi. Ipak, kao vjernici, uzdamo se u Boga te u Malu i Veliku Gospu, da ćemo – tražeći i vršeći Božju volju kako u svojem osobnom i obiteljskom životu, tako i u našem narodnom – ustrajati u ljubavi prema Bogu i kršćanskoj vjeri te svojemu hrvatskomu rodu.


Bernard Marijanović, župnik

Tiskaj    Pošalji