RADOSNA VIJEST - br. 151
Komušina, 09.10.2019

Misijsko djelovanje u Crkvi obilježilo peti dan opće specijalizacije animatora

Opća specijalizacija animatora

U Župi uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini, kod Teslića, od 6. do 12. srpnja, u organizaciji Centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Vrhbosanske nadbiskupije, održana je opća specijalizacija animatora. Specijalizacija je okupila 50 mladih iz Sarajeva, Gromiljaka, Travnika, Vareša, Mostara, Gabela Polja, Zenice, Tuzle, Gornje Dubice, Domaljevca, Posavske Mahale i Odžaka. Mladi su sudionici tijekom sedmodnevne specijalizacije imali prigodu ojačati vlastiti identitet te usvojiti nove metode i oblike rada s djecom i mladima u župnim zajednicama.

Peti dan opće specijalizacije animatora obilježio je posjet s. Davorke Šarić, djelatnice Misijske središnjice u Sarajevu, koja je mladim animatorima predstavila misijsko djelovanje Kristove Crkve danas po četiri Papinska misijska djela:

- Papinsko misijsko djelo za širenje vjere,
- Papinsko misijsko djelo svetog Petra apostola,
- Papinsko misijsko djelo svetog Djetinjstva,
- Papinska misijska zajednica.

S. Davorka upoznala je animatore i o sadržaju pisma pape Franje u povodu stote obljetnice proglašenja apostolskog pisma o djelovanju koje vrše misionari u svijetu Maximum illud. Svojim pismom papa Franjo je mjesec listopad 2019. godine proglasio Izvanrednim misionarskim mjesecom u cijeloj Crkvi, s nakanom da se još više razbudi svijest i odgovornost za trajni Isusov poziv: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16, 15), a biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputili su 21. rujna 2018. i zajedničku poslanicu u povodu proglašenja Misijske godine, od početka listopada 2018. do kraja listopada 2019.

Mladi su animatori s velikim zanimanjem pratili izlaganje s. Davorke, a na kraju izlaganja postavili i više pitanja: o misijama, misionarima, mogućnosti njihovog volonterskog rada u Africi te kako biti misionar na našim prostorima, u obitelji, župi, školi, gradu...

Susret je završen pjesmom i afričkim plesovima, koje su mladi animatori izvanredno dobro uvježbali.


PMD BiH

Tiskaj    Pošalji