RADOSNA VIJEST - br. 150
Ravno - Trebinje, 05.09.2019

Sv. Kristofor i „MIVA“ u južnoj Hercegovini

Pomoć pri nabavi prijevoznih sredstava za naše misionare

Potaknuti pravovremenim slanjem materijala te poticajno pripravljenim sadržajem iz naše Misijske središnjice iz Sarajeva o spomendanu sv. Kristofora i s tim svetcem povezanom Akcijom „Misijska vozila“ (pomoć pri nabavi prijevoznih sredstava za naše misionare), župljani dviju župa u južnoj Hercegovini posvećenih našoj Gospi – Župa rođenja Blažene Djevice Marije u Ravnom i Župa uznesenja Blažene Djevice Marije u Trebinji – organizirale su spomenutu akciju u nedjelju 27. srpnja 2019. godine.

Te dvije župe Trebinjske biskupije imaju svoju dugu povijest (crkva u Ravnom datira iz 16. stoljeća), ali i sve manje vjernika u sadašnjosti (Župa Ravno manje od stotine, a Župa Trebinja manje od dvjesto vjernika).

Unatoč malu broju vjernika, ove godine u korizmenom vremenu, točnije svakoga korizmenog petka, uz pobožnost križnog puta skupljali smo u obje spomenute župe priloge za nabavu pročistača za vodu u jednom sjemeništu u Africi, na zamolbu pomoćnog biskupa u Nadbiskupiji Arusha, u Tanzaniji, Prospera Balthazara Liymoa. Uz dodatan prilog naše Općine Ravno uspjeli smo prikupiti i poslati 5000 konvertibilnih maraka za tu svrhu.

Uza spomendan sv. Kristofora, na koji smo blagoslovili vozače i automobile poslije misa koji su tom prigodom bili na crkvenim parkiralištima, skupili smo u Župi Trebinja 300 maraka, a u Župi Ravno 650 maraka te ih posredovanjem naše biskupije u Mostaru proslijedili Misijskoj središnjici u Sarajevo za spomenutu Akciju „MIVA“.

Naši vjernici, premda neki od njih i sami u potrebi, nisu izgubili osjećaj za misijske krajeve i naše misionare. Svaka nas prigodna, dobro osmišljena i organizirana akcija uvijek podsjeti na Drugoga (pisano velikim ili malim početnim slovom, svejedno) te nas bar na trenutak izdigne iz naše egocentričnosti, kojoj smo tako često odani te ne vidimo od svojih ponekada i izmišljenih potreba one najosnovnije potrebe drugih, koji su nam braća i sestre po vjeri. A misionari i misionarke iz našega hrvatskog naroda koji rade po misijama u svijetu i više su nam od braće i sestara.


PMD BiH

Tiskaj    Pošalji