RADOSNA VIJEST - br. 149
Split, 12.07.2019

Održan 31. godišnji susret misionara Crkve u Hrvata

U samostanu Službenica milosrđa na Kamenu, u Splitu

Okupljanjem u samostanu Službenica milosrđa na Kamenu, u Splitu, u subotu 29. lipnja započeo je 31. godišnji susret misionara Crkve u Hrvata, koji se održavao do 3. srpnja.

Nakon pozdravnog govora, predstavljanja misionara i radnog dijela dana sudionici su se zaputili prema splitskoj konkatedrali sv. Petra, koja je proslavljala svojega nebeskog zaštitnika.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK-a za misije, u koncelebraciji nacionalnih ravnatelja PMD-a BiH i Hrvatske, mons. Luke Tunjića i vlč. Antuna Štefana.

Nazočnima se najprije obratio te prenio pozdrave domaćina, splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, njegov izaslanik Miroslav Vidović, generalni vikar, a potom je Jakoslav Banić, dijecezanski ravnatelj PMD-a Splitsko-makarske nadbiskupije vjernicima predstavio okupljene misionare.

U nedjelju 30. lipnja sudionici susreta misionara posjetili su 19 župa Splitsko-makarske nadbiskupije te Svetište Gospe od Otoka u Solinu, a dan su kraju priveli misnim slavljem na otvorenome, u studentskom kampusu u Splitu, u sklopu Nightfevera, koji je predvodio biskup Petanjak, u suslavlju 20-ak svećenika, među kojima je bio i Mihael Prović, studentski kapelan i povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon navještenja evanđelja don Danko Litrić, misionar u Ruandi, uputio je okupljenima prigodnu propovijed, tijekom koje je, svjedočeći o svojem pozivu i životu misionara, više puta izmamio iskrene osmijehe na lica studenata i oduševio ih.

Potom je uslijedilo klanjanje pred Presvetim, uz meditativna svjedočanstva s. Ane Uložnik, misionarke u Haitiju, i Dražana Klapeža, misionara u Tanzaniji.

Vrhunac trećeg dana susreta misionara bilo je misno slavlje u Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu, koje je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a svojim ga je sudjelovanjem uveličalo 40-ak ministranata i trogirska zajednica mladih katolika – HKZ „MI“.

Tijekom mise prigodnu propovijed uputio je o. Tomislav Mesić, misionar u Tanzaniji. Po završetku euharistijskog slavlja okupljeni su se premjestili u veliku dvoranu, gdje je započeo susret s ministrantima, na kojem su dirljiva svjedočanstva uputile s. Vedrana Ljubić i s. Paskazia Bushemere, iz Ugande, te vlč. Marko Jukić, iz Perua.

Utorak 2. lipnja, četvrti dan godišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata, protekao je u radnoj atmosferi u samostanu na Kamenu, a u popodnevnim satima i u pohodu Svetištu Gospe Sinjske.

U gradu Sinju misionari i misionarke najprije su se susreli s Framom i sinjskim župljanima. Svoja svjedočanstva podijelile su s. Celestina Gavrić, misionarka na Islandu, s. Ruža Rajić, misionarka na Salomonskim Otocima, te s. Ivančica Fulir, misionarka u Ukrajini.

Potom je misno slavlje predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, u suslavlju s više od 20 svećenika, a propovijed je uputio Boris Dabo, misionar u Zambiji.

Na kraju misnog slavlja svoja svjedočanstva podijelili su vlč. Gabrijel Jukić (Uganda) i s. Adriana Galić (DR Kongo).

Na susretu je sudjelovalo 22 misionara i misionarki, iz 12 zemalja: don Danko Litrić (Ruanda); o. Tomislav Mesić (Tanzanija); Gabrijel Jukić (Uganda); Marko Jukić (Peru); Velimir Tomić (Tanzanija); d Boris Dabo (Zambija); Dražan Klapež (Tanzanija); Vedran Bilić (Peru); s. Adriana Galić, (DR Kongo); s. Ana Uložnik (Haiti); s. Celestina Gavrić (Island); s. Ivančica Fulir (Ukrajina); s. Maristela Galić (Benin); s. Ruža Raič (Salomonski Otoci); s. Vedrana Ljubić (Uganda); Martin Chognika (Benin); s. Paskazia Bushemere (Uganda); s. Blanch Dakin (Benin); s. Emilienn Nankafu Burhagereza (DR Kongo); s. Anny Furahu Kalumire (DR Kongo); s. Antoinetta Mapendu Garhafumwa (DR Kongo) te budući misionar u Ekvadoru Luka Pranjić.

Na blagdan sv. Tome apostola, 3. srpnja, misnim slavljem u kapeli samostana Službenica milosrđa na Kamenu priveden je priveden 31. godišnji susret misionara Crkve u Hrvata.

Svetu misu, u zajedništvu s okupljenim misionarima i nacionalnim/biskupijskim ravnateljima PMD-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predvodio je mons. Ivica Petanjak, a propovijed je uputio domaći ravnatelj PMD-a Jakoslav Banić.

Na kraju mise preneseni su pozdravi i dobrodošlica riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića, koji će biti domaćin 32. susreta misionara Crkve u Hrvata 2020. godine.

Tiskaj    Pošalji