RADOSNA VIJEST - br. 149
Kupres, 12.07.2019

Četvrti susret svećenika Bosne i Hercegovine u duhu misija

U Župi Svete obitelji u Kupresu

Svake treće godine organizira se susret svećenika koji djeluju u Bosni i Hercegovini zajedno s njihovim (nad)biskupima. Organizator je susreta Vijeće za kler Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a svake je godine domaćin druga biskupija. Tako se ove godine susret održao 5. lipnja 2019. godine u Župi Svete obitelji u Kupresu, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Bili su nazočni svi biskupi BKBiH-a, na čelu s predsjednikom, uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom i metropolitom vrhbosanskim. Susretu je nazočilo i više od dvije stotine svećenika koji djeluju u BiH.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je Donijeti evanđelje svima, u sklopu Misijske godine za BiH (listopad 2018. – listopad 2019.), odnosno priprave za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. Susret je započeo molitvom srednjeg časa, nakon čega je Ivan Štironja, dugogodišnji misionar u Tanzaniji i bivši Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH održao predavanje u duhu naslovne teme. Naglasio je da „svećenik kao liturg nije samo onaj koji otpušta i šalje druge, nego i sam ide u svijet proživljavajući i navješćujući, pri čemu slijedi Krista“. Podsjetio je na Izvanredni misijski mjesec listopad 2019., kad će se obilježiti sto godina od apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud. Zatim je vrlo uspješno povezao povijest misija, apostolsko pismo Maximum Illud, misijske dokumente i današnje misijsko djelovanje Crkve. Predstavio je ukratko četiri papinska misijska djela i projekte Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH. Pozvao je prisutne svećenike da misije budu u središtu njihova pastoralnog djelovanja i njihovih života.

Fra Filip Sučić je kao misionar proveo 34 godine u DR Kongu, u Africi. On je pripravio svećenike za ispovijed ispitom savjesti. Naglasak je stavio na svećenikovo misijsko zalaganje i na njegov misijski pastoral, upitavši ih koliko mole za misije i koje su to misijske akcije tijekom godine kojima pomažu misije, izuzevši redovite kolekte za Misijsku nedjelju, Djelo svetog Djetinjstva i Djelo svetog Petra apostola. Kao dugogodišnji misionar zamolio je svećenike da misije budu srce njihovih svećeničkih života.

Nakon ispovijedi slijedila je sveta misa, koju je predvodio kardinal Puljić. U homiliji je govorio o poslanju na temelju evanđeoskog teksta Mt 28, 19: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio. I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.“ Kardinal je posebno naglasio sljedeće: „Evo nas i četvrti put na ovoj tromeđi naših (nad)biskupija, okupljeni kao braća. Na ovoj visoravni ujedinimo svoje molitve, propitajmo svoj identitet i svoje poslanje, posebno molimo za misije i misionare, a ovo je prigoda da svatko u sebi probudi svoje poslanje… Isusova poruka njegovim učenicima jest: 'Idite, pođite i učinite sve narode mojim učenicima, krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.' U ovoj Misijskoj godini želimo prepoznati svoje poslanje, a to poslanje nije od ljudi, nego nas Bog po ljudima izabra. Uzimam prvu riječ iz današnjeg evanđelja: 'pođite', 'idite'. Osjećam da su mnogi od nas počeli klecati, kao da su umorni. Postavljamo brojna pitanja, opterećeni javnim mnijenjem i politizacijom… Ne dajmo se zaustaviti na putu Isusovu, ne dajmo se zaplašiti. Poslani smo ići svjedočiti Krista živoga, on je radosna vijest (…) U ovoj zajednici želim sve ohrabriti da Božja riječ zasja i pred našim očima i u našem srcu. Neka se svi s ove visoravni vrate s onim osjećajima koje su imali učenici koji su u Emausu vidjeli Isusa. Isus kaže: 'Učinite sve narode mojim učenicima.' Ne zaboravimo da samo dobar učenik može poučavati druge. Mi smo trajno Isusovi učenici, pozvani smo svakog dana otvarati srca da ih Božja riječ oblikuje… Možemo biti uvjerljivi tek onda kada ljudi prepoznaju u našim riječima Isusov govor i u našem stajalištu Isusovo opredjeljenje.“ (…) „Svijet će nas prepoznati po ljubavi. Svećenik je čovjek samodiscipline, svećenik je čovjek vjere, svećenik je čovjek svetoga, svećenik je čovjek mudrosti, čovjek molitve, onaj koji gaji kvalitetan duhovni život, odlučan za Božju stvar. Svećenik je hrabar čovjek, čovjek poniznosti, čovjek radosti, čovjek strpljenja, svećenik je čovjek koji zrači čovjekoljubljem, svećenik je čovjek intuicije, svećenik je čovjek koji je sposoban razlučivati duhove, svećenik je misionar ljubavi Božje…“

Susretu svećenika svoju je poruku i apostolski blagoslov uputio i papa Franjo. Uz molitvene pozdrave i apostolski blagoslov, papa Franjo ohrabrio je svećenike Bosne i Hercegovine da uvijek vjeruju u milosrđe Gospodnje tako da budu službenici velika dara pomirenja, jer „nama nije dana nikakva druga tajna veličina, osim davanja svojeg života da bi čovječanstvo moglo upoznati njegovu ljubav“ (usp. obraćanje svećenicima Rimske biskupije 7. ožujka 2019.).

Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto poslao je također poruku Četvrtomu susretu svećenika BiH. U poruci stoji: „Obradovala me tema misija, koju ste izabrali za susret u okviru priprave za Izvanredni mjesec misija, koji je, kao što znamo, proglasio Papa, a čija je proslava predviđena za listopad ove godine. Izvanredni mjesec misija trenutak je milosti, u kojem osoba odgovorna za kršćansku zajednicu razabire sadržaje, metode i vrijeme kateheze za različite kategorije katoličke populacije, da bi joj mogla ponuditi obnovljenu i učinkovitiju vjersku hranu, također boljim odabirom i temeljitom pripravom vjeroučitelja i vjeroučiteljica.“

Susret je završio zajedničkim ručkom, koji je pripremila župna zajednica.

Svećenici su čuli mnoga iskustva misionarskog rada i misijskog zalaganja od bivših dugogodišnjih misionara u Tanzaniji i DR Kongu. Čuli su i poticaje pape Franje, kardinala Puljića i apostolskog nuncija mons. Pezzuta te su svi zajedno molili za misije ad gentes, za veći entuzijazam i misijski žar. Uvjereni smo da je to najbolja priprava za Izvanredni misijski mjesec i trajni misijski pastoral u župnim zajednicama.


PMD BiH

Tiskaj    Pošalji