RADOSNA VIJEST - br. 146
Prisoje, 10.05.2019

XXI. susret Prijatelja Malog Isusa u Prisoju

„Projekt našeg srca“ - dar za misije

U Župi BDM u Prisoju 23. ožujka održan je XXI. susret Prijatelja Malog Isusa Sarajevske provincije. Tema susreta bila je Sluga Božji Josip Stadler – misionar Bosne.

Prijatelji Malog Isusa vjerničko su društvo laika i klerika,suradnika družbe Služavke MalogaIsusa. Osnovano je 1994. godine, a njegovi članovi pozvani su na širenje pobožnosti prema Malom Isusu, euharistiji i Blaženoj DjeviciMariji; također i na molitvu za nova duhovna zvanjate pomoć svima bolesnima, osamljenima i siromašnima u svojojžupi i šire. Svake godine održavase susret Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije. Ove godine domaćin je bila Župa Prisoje, u Duvanjskom dekanatu.

Na početku misnog slavlja sve nazočne pozdravio je župnik Ivan Bebek te s. Anđelina Perić, vrhovnasavjetnica i koordinatorica PMI-ja. Okupilo se oko 300 članova, koji su došliiz Gromiljaka, Maglaja, Neuma, Prozora, Sarajeva, Viteza,Voćina, Brodskog Vinogorja te Prisoja. Misno slavlje predvodio je mons. RatkoPerić, biskup mostarsko-duvanjski, uz koncelebraciju desetak svećenika.

U propovijedi je biskup osobitonaglasio važnost euharistije i Kristove žrtve, kojom je otkupio sve onekoje u njega vjerujui slijede ga. Tusu i primjeri svetacakoji su ga nepokolebljivo slijedili te nam stojekao uzor kršćanskog življenja, ali i kao zagovornici na nebu. I sluga Božji Josip Stadler svojim životomsvjedočio je predanuvjeru u Krista, naglašavajući da nam je potrebno majčinskosrce za drugoga, sudačko prema sebi, a djetinje prema Bogu.

Misna čitanja i molitve vjernikapročitali su članovi Prijatelja Malog Isusa, koji su prinijeli i prigodne darove. S. M. Danica Bilić, pročelnica Povjerenstva PMI-ja Sarajevske provincije, prinijela je u okviru Projekta našeg srca dar za misije. Projekt našeg srcačine dobrovoljni novčaniprilozi Prijatelja Malog Isusa, koji su ove godine namijenjeni misijama, u znak proglašene Misijskegodine.

Nakon stanke za objed i zajedničkog druženjauz duhovne pjesme,koje su u crkvi izveli zborovi iz pojedinih župa, u športskoj dvorani OŠ-a „Stjepan Radić“ otvorena je izložbao životu i djelu sluge BožjegaJosipa Stadlera. Mons. Ratko Perić u svojem je uvodnom govoru podsjetio nazočnena Stadlerovo teško djetinjstvo, kad je u kratkurazdoblju ostao bez oba roditelja, pa su za njega, tada desetogodišnjaka, te za ostalu braću i sestrebrigu preuzele plemenite obitelji iz Slavonskog Broda. Providnost Božja pozvala ga je na put svećeništva. Da bi što bolje pomagao siromašnima i napuštenima, u Sarajevu 1890. osniva redovničku družbu Služavke Malog Isusa, koje danas djeluju u tri provincije: u Sarajevu, Splitu i Zagrebu. Prijatelji Malog Isusa produžena su ruka njihova milosnadjelovanja.

Don Ivan Bebek, župnik

Tiskaj    Pošalji