RADOSNA VIJEST - br. 143
Rim, 28.12.2018

175 godina djeca pomažu djeci

Razgovor sa s. Robertom Tremarelli

Povodom Dana svetog Djetinjstva, koji se slavi 6. siječnja, na svetkovinu Sveta tri kralja, razgovarali smo sa s. Robertom Tremarelli, koja je u listopadu 2017. u Rimu imenovana glavnom tajnicom Papinskoga misijskog djela svetog Djetinjstva.

Kad ste postali glavna tajnica Papinskoga misijskog djela sv. Djetinjstva i čime ste se prije bavili?

Pripadam maloj kongregaciji Misionarke služavke Presvetog Sakramenta. Naša je karizma animacija i suradnja sa svim misijama i misionarima. Moja je nova služba započela početkom listopada prošle godine, kad sam preuzela službu od Baptistine Ralamboarison, a ranije sam radila na sjeveru Italije u školi i u župi s obiteljima.

Misije – stil života

Koliko su važne misije u Crkvi i kako misijska animacija djece pomaže Crkvi i svijetu?

U Djelu sv. Djetinjstva rađa se novi način evangelizacije, koji se usredotočuje na milost krštenja, iz koje proizlazi misijska zadaća svakog kršćanina. Prvi put u Crkvi djeca su postala aktivni sudionici evangelizacije, protagonisti pastoralne skrbi, u svojoj jednostavnosti i poniznosti. Djelo je potaknulo europsku djecu da uvide potrebe druge djece, s novom dimenzijom misijske svijesti: usaditi pogled i misijsko srce od najranijeg djetinjstva. Danas je Djelo sv. Djetinjstva ukorijenjeno u više od 150 zemalja. Posredstvom Glavnog tajništva, koje ima sjedište u Rimu, darovima prikupljenim u svim dijelovima svijeta Papinska misijska djela podupiru tisuće projekata solidarnosti, koji pomažu djeci na pet kontinenata, s ciljem pružanja potrebnih alata da budu u mogućnosti živjeti život na dostojanstven način, i tjelesni i duhovni.

Koji su najveći problemi i zadatci djece u svijetu?

Smatram da prvo treba upoznati Isusa. Naime dijete koje je upoznalo Isusa Krista može pomoći drugima da žive poput Malog Isusa. Tako, ako dijete postane Isusov prijatelj, ono svoje prijatelje može povezati s Isusom. Nije to lako činiti danas jer mnoga djeca nisu ništa čula o Isusu. Mnogi roditelji ne govore o Isusu, Crkvi i misijama. Mislim da je važno da najmlađi znaju tko su misionari, svjedoci misije, ali i da oni mogu postati misionari u svojim obiteljima, školama i među prijateljima. Oni ne trebaju činiti velike stvari da bi to ostvarili – da bi djeca postala miroljubiva, radosna i milosrdna te mališani koji traže druge koji su usamljeni i bolesni, koje su drugi zaboravili.

Djeca su naša sadašnjost

Kako današnja djeca i mladi pomažu misije i kako mogu postati dio misijske animacije?

Govoreći o Papinskim misijskim djelima i Djelu svetog Djetinjstva, mislim da je važno istaknuti da misije počinju s djecom. Ako djeca od djetinjstva uče da se trebaju brinuti o drugima, ona će u odrasloj dobi znati da se moraju skrbiti o drugima. Budući da ove godine slavimo 175 godina Djela sv. Djetinjstva, valja istaknuti da to društvo već dugo nastoji učiti djecu po drugoj djeci da spasenje dolazi od Isusa. Djeca su naša budućnost, ali i naša sadašnjost. Naša je dužnost da im pomognemo da dožive radost, molitvu i dijeljenje, čak i u teškim trenutcima. To se čini po raznim misijskim programima i animaciji koje pojedine zemlje pripremaju tijekom cijele godine. Sva djeca u svijetu pozvana su da se ugrade u Djelo svojom molitvom, žrtvom, prijedlogom ili poticajom.

Možete li nam predstaviti neke od projekata Djela sv. Djetinjstva?

Tijekom godine u Vatikan pristiže dosta projekata u kojima nas mole za pomoć djeci u misijskim zemljama. Većina važnih problema danas se odnosi na to da mnoga djeca nemaju dovoljno hrane i vode. Mališani moraju satima pješačiti da bi stigli do škole ili bolnice. Sada postoje neki novi izazovi u svijetu vezani za migracije i međureligijski dijalog. Djelo svetog Djetinjstva nudi djeci razne aktivnosti. To je prvi korak u dijalogu s odraslima, jer obitelj sluša i sudjeluje u misijskim aktivnostima. Čak i ako oni nisu kršćani, njihova djeca sudjeluju. To je put za promoviranje bratstva i humanosti među njima. Mi smo katolici, mi vjerujemo da su svaka žena, dijete i muškarac načinjeni na sliku Božju i da svi zaslužuju našu pomoć.

Djelo sv. Djetinjstva posredstvom Fonda solidarnosti za potrebitu djecu svijeta pomaže oko 20 milijuna djece u svijetu, u više od 1834 projekta koji su bili financirani tijekom prošle godine. Ti projekti nastoje osigurati dostojanstven život i prava djece.

Djeca pomažu djeci

Gdje je Djelo sv. Djetinjstva najrazvijenije?

Na to je pitanje teško odgovoriti. U Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i nekim drugim europskim zemljama ono se usredotočuje na neke događaje kao što su Svjetski dan misija ili Dan sv. Djetinjstva. Hrvatska i Bosna i Hercegovina rade izvrsne stvari i sve veći broj djece kod vas postaju mali misionari.

Možda je po broju razvijenije u misijskim zemljama Afrike, Južne Amerike i Azije, jer je Djelo sv. Djetinjstva jedno od rijetkih koje daje prijedloge za animaciju djece. To su projekti koji se održavaju tijekom cijele godine. Na redovitim susretima djecu se potiče na misijsko djelovanje, a osim toga dobivaju subvencije za svoje projekte. Ali djeca u tim zemljama žele i nastoje pridonijeti univerzalnomu fondu solidarnosti. Naprimjer, u Kongu postoji biskupija u kojoj su djeca prikupila donaciju za pomoć misijama koja ne izgleda vrlo velika, ali proporcionalno je mnogo veća od onih koje prikupljamo u zapadnim zemljama. I to je cilj, da djeca žele pomoći drugoj djeci onime što imaju i čime mogu, bez obzira na to koliko to malo ili veliko bilo.

Svaka zemlja ima svoje specifične misijske aktivnosti. Možete li nam reći neke specifičnosti pojedinih zemalja?

Djelo svetog Djetinjstva razvijeno je na različite načine u pojedinim zemljama. Primjerice, u Latinskoj Americi to je vrlo velika institucija, koja je veoma važna za djecu, misionare i misiju te formaciju. U Africi u nekim zemljama Djelo sv. Djetinjstva predstavlja jedino mjesto gdje mališani mogu susresti jedni druge da bi sudjelovali u nekim radostima i aktivnostima. U nekim europskim zemljama ono je vrlo razvijeno te svaka zemlja ima svoje posebnosti glede djelovanja. U nekim zemljama vrlo je razvijena akcija pjevača Betlehemske zvijezde, u kojoj tisuće djece idu u posjet obiteljima obučene kao sveta Tri kralja te pjesmom i recitacijom mole za pomoć svojim vršnjacima u misijskim zemljama. Svima je cilj jednak da, kao što geslo kaže, djeca pomažu djeci. Mislim da je jedna od najvažnijih potreba Djela sv. Djetinjstva danas da se ugradi u sve aspekte pastorala Crkve, da bi povezalo obitelj, školu i druge s Crkvom. Mi svi trebamo raditi skupa. To je okružje gdje djeca žive.

Od 2004. u Bosni i Hercegovini, a od 2005. godine i u Hrvatskoj slavi se Dan sv. Djetinjstva. Kako je nastao taj poseban dan?

Dan svetog Djetinjstva nastao je s ciljem da na određeni dan tijekom godine djeca u svim zemljama svijeta budu uključena u misijsku animaciju na poseban način. Slavi se sa željom da u djeci njeguje misionarski duh pozornosti prema drugoj djeci, po molitvi, darovima i dijeljenju. Papa Pio XI. potaknuo je na obilježavanje tog dana upravo da se više pozornosti posveti Papinskomu misijskom djelu svetog Djetinjstva. Djelo se temelji na primjeru Isusa Krista, koji u središte stavlja upravo one malene i nastoji se pobrinuti da se djeca nauče dijeliti od svoje najranije dobi. Djeca su stoljećima bila samo primatelji pozornosti; ovdje oni postaju subjekt te sama mogu pridonijeti drugima. Iznenada djeca postaju uvjereni i odlučni suradnici u misijskom poslanju Crkve. Na taj način odgajamo djecu u misijskom poslanju, da budu pozorna prema potrebama drugih.


Razgovarala Ines Sosa Meštrović

Tiskaj    Pošalji