RADOSNA VIJEST - br. 140
Sarajevo, 06.06.2018

Prvopričesnici u izgradnji boljeg svijeta

Plemenita akcija s prvopričesnicima

„Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav“, klikće sv. Pavao u svojem nenadmašnom Hvalospjevu ljubavi (1 Kor 13, 4). Još jedna važna osobina ljubavi jest da ona uvijek iznenadi, nađe put do srca, potakne ga i razveseli. Obično se naše srce raduje zbog radosti drugoga kojega smo iznenadili svojom velikodušnošću i dobrostivošću.

Misijsku središnjicu u Sarajevu ove godine iznenadili su i razveselili župnici i prvopričesnici iz mnogih župa Bosne i Hercegovine. Prvopričesnici su na prijedlog svojih vjeroučitelja prikupljali novčana sredstva za svoje vršnjake u misijama. O, kako je to poticajna, odgojna i duboko vjernička akcija! Onaj tko prvi put prima Isusa u sebe, pod prilikama kruha i vina, razumio je na najbolji način Isusove riječi koje se ponavljaju za vrijeme svake svete mise: „uzmite i jedite“, „uzmite i pijte“ i „ovo činite meni na spomen“. U svetoj misi Isus nam se daruje, ostaje trajno prisutan u nama i među nama. Te svete riječi poziv su svim pričesnicima na ljubav prema bližnjemu. Kada sudjelujemo na svetoj misi i kad se pričestimo, i mi trebamo „uzvikivati“ bližnjima: „Uzmite i jedite!“ „Uzmite i pijte!“, što će reći: „Stavljam vam se na raspolaganje, dajem sve od sebe što vam je potrebno – ono čime vam mogu pomoći, dajem vam najbolji dio sebe, svoje sposobnosti i darove kojima me Bog obdario!“ Jer ti darovi imaju smisla samo ako izgrađuju druge, ako pomažu u izgradnji pravednijeg društva i ako stvaraju bolji svijet.

Zahvaljujemo svim prvopričesnicima i župnicima na toj nesebičnoj gesti ljubavi. Njihova pomoć obradovat će mnoge neznane vršnjake i vršnjakinje u misijama. Tjelesno nepoznavanje zamjenjuje duhovna blizina u Isusu Kristu, koji povezuje svu djecu svijeta. On se svima nudi pod prilikama kruha i vina, sve poziva na suosjećanje i ljubav, a posebno prema djeci koja trpe, koja nemaju osnovna sredstva za život i normalno odrastanje.

Nadamo se da će se ta plemenita akcija s prvopričesnicima nastaviti te proširiti i na druge župe u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.


PMD BiH

Tiskaj    Pošalji