RADOSNA VIJEST - br. 139
Sarajevo, 14.05.2018

„Ljubav prema misijama - prilika za više milosrđa u našem životu“

Duhovna priprava za svetkovinu Nedjelje Božjeg milosrđa

U sklopu ovogodišnje tjedne duhovne priprave za svetkovinu Nedjelje Božjeg milosrđa, koju je od 1. do 8. travnja organizirala katedralna Župa Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, jedna od tema priprave i promišljanja bila je Ljubav prema misijama – prilika za više milosrđa u našem životu. Euharistijsko slavlje 3. travnja je predslavio mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH, u koncelebraciji katedralnog župnika vlč. Marka Majstorovića, vlč. Ive Jezidžića i vlč. Dražena Radrigovića, župnika Župe sv. Petra i Pavla Kašina i voditelja Zajednice „Dobri pastir“u Zagrebu, a zbor katedralne župe je animirao liturgijsko pjevanje. 

U homiliji je mons. Tunjić istaknuo da u svijetu postoji malen broj bogatih ljudi, koji žive u izobilju, i velik broj siromašnih ljudi, koji žive u bijedi. Statistički podatci o zemljama Afrike i Južne Amerike govore o milijunima gladnih i pothranjenih, a velik broj djece umire od gladi. S druge strane, prema podatcima agencije „Fides“ i FAO-a (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a), koje je iznio mons. Tunjić, milijuni tona neprodane i neiskorištene hrane bacaju se u smeće.

U nastavku homilije mons. Tunjić govorio je vjernicima što Crkva, po svojim misionarima i misionarkama čini i kako djeluje u siromašnim zemljama diljem svijeta (od navještaja radosne vijesti do gradnji, poboljšanja uvjeta života…), navodeći također statističke podatke o izgrađenim bolnicama, centrima za liječenje gube, staračkim domovima, vrtićima, školama te s kolikim brojem ljudi radi na svim područjima svoga djelovanja. Doista samo žarka ljubav svih misionara prema najpotrebitijima može činiti i čini nebrojena i neprocjenjiva duhovna i tjelesna djela milosrđa tijekom desetljeća misijskog djelovanja Crkve. Nakon što je upoznao vjernike s djelovanjem misionara, mons. Tunjić je potaknuo na pojedinačni i zajednički odgovor, bez obzira na to gdje se nalazili i što radili. U središtu svakoga misijskog djelovanja je molitva, iz koje onda proizilazi slijed i praćenje godišnje dinamike aktivna misijskog djelovanja.

Papa Franjo, kojemu je na srcu upravo siromašni čovjek, rekao je da su misije srce kršćanske vjere. Stoga je svaki vjernik i misionar u širem smislu riječi, što je za nas kršćane posebna povlastica, ali i trajna obaveza, jer je upravo milosrđe u srcu evanđelja.


S. Ljubica Stjepanović

Tiskaj    Pošalji