RADOSNA VIJEST - br. 139
Tanzanija, 14.05.2018

Novosti iz misije Kisongo

Svima od srca zahvaljujemo za vašu dobrotu

Dragi naši prijatelji i dobročinitelji misija, hvaljen Isus i Marija!
Od srca vas pozdravljaju vaši misionari iz Misije Svetog križa u Kisongu!

Dugo vam se nisam javljao jer su se u protekle dvije godine dogodile mnoge nepredviđene situacije. Najprije sam 2016. godine imao tešku prometnu nesreću, zbog koje sam imao posljedice i velike probleme s lijevom rukom. Dvije godine kasnije, tijekom radova na župi, pao sam i slomio istu tu lijevu ruku, tako da je tek sada počinjem polako koristiti. U našoj misiji bilo je toliko događaja da bi se o njima moglo danima pisati, ali i za to je premalo vremena, pa vam zahvaljujem na razumijevanju. Ove godine navršava se točno 30 godina mojeg boravka u Tanzaniji, a osjećam kao da sam tek jučer stigao.

Vjera i djela

Naša je nadbiskupija nedavno dobila novog nadbiskupa, Issaca Amanija, nakon što je prijašnji nadbiskup umirovljen. Toliko bih vam mogao napisati samo o tom danu! Sveta misa je započela u 9.30 i završila u 17 sati. Da ste barem mogli doživjeti to slavlje, radost, pjesmu i ples. Bio je nazočan i predsjednik države, nekadašnji sjemeništarac, što je nekoliko puta s ponosom istaknuo. Okupio se izrazito velik broj vjernika.

Naša nadbiskupija ima više od 500 000 vjernika, a samo 60 domaćih svećenika i 20 misionara iz Europe. Zamislite koliko imamo posla. Nas dvojica hrvatskih misionara nalazimo se u jednoj od najmlađih misija. Ovdje smo tek četiri godine, među tisućama ljudi koji još nisu upoznali našu vjeru. Ovdje ljudi, kao i u Isusovo vrijeme, žele i traže znakove, a vašom dobrotom i ljubavlju, taj znak ne izostaje. Vole slušati o Isusu i njegovoj dobroti i ljubavi, ali kada vide kako se mi, uz vašu pomoć, brinemo za potrebite i kako naša crkva iz dana u dan raste – nemaju previše pitanja.

Korizma u znaku molitve i djela milosrđa

Cijela je korizma bila u znaku molitve i pružanja pomoći onima koji oskudijevaju. Naša Filijala Miseyeki i misijski centar „Kambi ya Maziwa“ bili su ispunjeni za vrijeme pobožnosti križnog puta, što nas misionare uvijek posebno raduje. I ove smo godine imali lijep broj odraslih krštenika u uskrsnoj noći, kao i vjenčanja istih tih krštenika. Uz Božju pomoć, nadamo se da ćemo do kraja ovog mjeseca dovršiti gradnju zidova, unatoč velikim kišama ove godine. Nadamo da ćemo nastaviti s gradnjom, iako za treću fazu, koja uključuje izgradnju krova, nemamo nikakvih sredstava osim obećanja. No ne sumnjamo da će Providnost učiniti svoje kao i dosada.

Svima koji su nam dosada pomogli od srca zahvaljujemo i za njih trajno i redovito molimo. Posebno sam zahvalan Papinskim misijskim djelima. Ne mogu zaboraviti vašu skrb i brigu oko troškova mojeg liječenja dok sam bio u bolnici i na njezi u Zagrebu. Zahvalni smo i na vašim donacijama za izgradnju naše crkve.

Posjetio nas je župnik Mario Migles, s petero župljana. Njegova nam je Župa Sesvete početkom ove godine darovala lijepu donaciju, pa nas raduje što su nas posjetili i imali prigodu vidjeti koliko su nam pomogli svojim darovima. Posebno nas raduje svaki posjet naših dobročinitelja i daje nam još više snage za daljnje djelovanje. 

Svima od srca zahvaljujemo za vašu dobrotu. Od srca vas pozdravljamo u ime našeg stada i želimo puno blagoslova s neba!


Don Velimir Tomić

Tiskaj    Pošalji