RADOSNA VIJEST - br. 136
Živinice, 17.11.2017

Živinice živnule

Proslavljen Svjetski dan misija

Župa Živinice nalazi se u tuzlanskom bazenu, u kojem se, kao u nijednom drugom kraju BiH, komunizam ugnijezdio, imao uspjeha i pustio duboke korijene. Propašću komunističkog sustava nisu umrle njegove ideje, ali su se rodila neminovna pitanja: tko smo, čiji smo, kako i kamo dalje… Jer prije je komunizam imao odgovor na sva ta i druga pitanja. No usprkos jakomu komunističkom pritisku, bilo je ljudi koji su svoje živote vezali uz Boga i Crkvu. Bili su i ostali tihi misionari, uvjereni da je „svaka ljudska sila za vremena“ i da će uskrsli Krist, koji je svladao smrt, grijeh i svako zlo, svladati i to te opet pružiti ljudima novu šansu.

Promjenom sustava i zbog rata mnogi su odselili iz Živinica, tražeći život na drugom mjestu, jer to ovdje očito nisu znali i mogli. Oni koji su ostali, razapeti između posljedica komunizma, svoje privrženosti župi i rodnomu kraju, te su u napasti otići, i to što dalje. U takovu stanju duha i neizvjesnosti proslavili smo Svjetski dan misija. Nacionalni ravnatelj PMD-a za BiH mons. Luka Tunjić predvodio je dvije sv. mise u župnoj crkvi i treću u filijali u Gornjim Živinicama. U propovijedima je stavio naglasak na mogućnosti i potrebu svakog vjernika da sudjeluje u misijskom pozivu Crkve. Naglasio je da, počevši od djece i mladih, sve do starih i nemoćnih, svi trebaju oživljavati misijsku svijest, osjećati to kao svoju obvezu, i to tijekom cijele godine. Ukratko je progovorio o četiri papinska misijska djela te, uz misijske materijale koje nudi Misijska središnjica, posebno stavio naglasak na misijsku krunicu, misijski list Radosna vijest, misijske kasice i potrebu osnivanja misijskih zajednica u župi. Tko moli i čita Radosnu vijest, jača svoju vjeru, postaje zaljubljenik misija i njihov vjerni podupiratelj, naglasio je.

Naš župnik preč. Bono Tomić, koji je duboko svjestan sredine u kojoj pastoralno djeluje, samozatajno radi, ponizno svjedoči, budi nadu i pokušava razbiti sve iluzije bivšeg sustava i one o boljem životu negdje drugdje. Na svakoj sv. misi zahvalio je svojim župljanima na molitvama za misije i materijalnoj pomoći te izrazio nadu za većim misijskim angažmanom svojih župljana. Zahvalio je i mons. Tunjiću na poticajnim riječima i mislima o misijama.

Bila je to za našu župnu zajednicu obnova duha, u kojem uvijek iznova shvaćamo zablude svoje prošlosti, ali još više doživljavamo da nas, upravo zbog naše prošlosti, Bog nije napustio, da nas voli i strpljivo čeka naš povratak. Postajemo svjesni da je povratak Ocu čin vjere, koji će oživljavati i našu ljubav prema misijama. Misijska nedjelja pomogla je da Živinice živnu i pokažu svoju svjetliju stranu.


Jelena Andrić

Tiskaj    Pošalji