RADOSNA VIJEST - br. 134
Mostar, 08.09.2017

S. Adriana Galić primila misijski križ

Kao znak misijskog poslanja i službe koju će uskoro započeti u DR Kongu

Tijekom svečanoga euharistijskog slavlja 29. srpnja 2017. u samostanu Svete obitelji u Mostaru s. Adriana Galić, školska sestra franjevka primila je misijski križ kao znak misijskog poslanja i službe koju će uskoro započeti u DR Kongu.

Euharistijsko slavlje s obredom blagoslova i dodjele misijskoga križa predvodio je mjesni biskup mons. dr. Ratko Perić, u zajedništvu s mons. Lukom Tunjićem, nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini, Ivanom Štironjom, prethodnim nacionalnim ravnateljem PMD-a u BiH, Perom Miličevićem, biskupijskim ravnateljem PMD-a te ostalim svećenicima.

Prije početka misnog slavlja provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina, u jedinstvenoj prigodi blagoslova i primanja misijskog križa, uputila je riječi pozdrava predsjedatelju slavlja i suslaviteljima. Posebne izraze dobrodošlice uputila je susestrama iz splitske provincije, s. Andrei Nazlić, provincijskoj predstojnici te s. Eriki Dadić i s. Mislavi Prkić, misionarkama kojima će se s. Adriana pridružiti u misijama Nadbiskupije Bukavu u Kongu, kao i svim sestrama, obitelji i rodbini s. Adriane.

Izražavajući radost što može predvoditi misno slavlje, biskup je u uvodu istaknuo da je misijsko zvanje s. Adriane dvostruko zvanje: i redovničko i misijsko. I jedno i drugo zvanje su milost i veliki Božji dar. Nakon navještaja Božje riječi nazočnima je uputio svoju pastirsku riječ, tumačeći odlomak evanđelja o Isusovu posjetu kući prijatelja Lazara i njegovih sestara Marte i Marije.

Nakon homilije uslijedila je blagoslovna molitva nad s. Adrianom te blagoslov misijskog križa koji joj je biskup Perić predao kao znak Kristove ljubavi i poslanja da i sama propovijeda Krista raspetoga, Božju snagu i Božju mudrost.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratila s. Andrea Nazlić, izražavajući s. Adriani dobrodošlicu u DR Kongo, gdje sestre franjevke splitske provincije imaju svoje podružnice i djeluju duže od četrdeset godina i kojima će se s. Adriana pridružiti sredinom kolovoza ove godine.

Poticajne riječi s. Adriani uputio je i mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH. Prisjećajući se nedavnog susreta misionara i misionarki u Hrvata u Šibeniku, istaknuo je dvije osobine misionara koje su ga se osobito dojmile: gdje god da su, njihove misli i srce su uvijek „tamo“, te njihova jednostavnost, poniznost i duboka svjesnost da bez Božje pomoći ništa ne mogu učiniti.

Nakon euharistijskog slavlja, uz pokoju suzu i tople čestitke s. Adriani, zajedništvo se nastavilo u samostanskom blagovalištu. S. Erika Dadić, jedna od sedam sestara Hrvatica splitske provincije, dala je poticajno svjedočanstvo o svojem životu i radu u Kongu, gdje djeluje od 1974. godine.

Crkva nam na srce stavlja da molimo za misionare po cijelom svijetu. Ali želi nam reći i da smo svi mi pozvani biti misionari. Svi smo pozvani izlaziti iz svoje udobnosti i ustaljenih okvira razmišljanja da bismo mogli susresti drugoga i primjerom služenja navješćivati Isusa, koji je prvi služio i nosio blagu vijest riječima i životom.

S. Adriana Galić rođena je 15. rujna 1979. u Ljubuškome, od oca Velimira i majke Jele, rođ. Milićević. Prije stupanja u samostan završila je studij razredne nastave i kao učiteljica radila tri godine. U kandidaturu Školskih sestara franjevaka primljena je 24. kolovoza 2006. godine u Bijelom Polju. U novicijat je stupila 11. kolovoza 2008., prve redovničke zavjete položila je 12. kolovoza 2009., a doživotne 11. kolovoza 2014. godine, također u Bijelom Polju. Poslije prvih redovničkih zavjeta s. Adriana radila je u sirotištu „Majčina sela“ u Međugorju te u dječjem vrtiću u Bijelom Polju. Tijekom početne redovničke formacije s. Adriana je pokazivala želju za misijskim apostolatom.

U svrhu razlučivanja misijskog poziva s. Adriani je krajem 2015. godine omogućen tromjesečni boravak sa sestrama splitske provincije u njihovim podružnicama u DR Kongu. Nakon tog iskustva višegodišnja želja s. Adriane za misijama učvrstila se i ojačala. U dogovoru s upravom splitske provincije omogućena joj priprema i misijsko djelovanje s njihovim sestrama u Kongu.


S. M. Magdalena Šarić, ŠSFKK

Tiskaj    Pošalji