RADOSNA VIJEST - br. 127
Odžak, 17.02.2017

Proslavljen Dan sv. Djetinjstva i 140. obljetnica Družbe sestara franjevaka Marijinih misionarki

Ravnatelj PMD u BiH mons. Luka Tunjić predvodio je Svetu misu

Na poziv župnika Župe glavosjeka Ivana Krstitelja u Odžaku i dekana Doborskog dekanata preč. Jakova Filipovića, ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić predvodio je na svetkovinu Bogojavljenja, kad se slavi i Dan Djela sv. Djetinjstava, ranu i pučku sv. misu. Isti taj dan sestre franjevke Marijine misionarke, koje djeluju u Župi Odžak, slavile su 140. obljetnicu osnutka svoje družbe.

Preč. Filipović blagoslovio je vodu na početku svetih misa, objasnio da se u cijeloj Crkvi slavi Djelo sv. Djetinjstva te čestitao sestrama obljetnicu družbe i pozvao na molitvu.

U prvom dijelu propovijedi mons. Tunjić govorio je o svetkovini Bogojavljenja kao svetkovini koja nas potiče na preispitivanje svojeg pristupa i traženja Boga. Pritom je spomenuo Herodov pristup, koji ostaje u Jeruzalemu, ne čini ništa, ne pokreće se, ne ide s mudracima pokloniti se, i pristup trojice mudraca, koji, usprkos svim poteškoćama i opasnostima dalekog puta, vođeni unutarnjim glasom, odlučuju se krenuti na put, nalaze Isusa i ponizno se klanjajući, daruju mu zlato, tamjan i smirnu. Naš život je cjeloživotno propitkivanje, traženje i pročišćavanje svojih misli, osjećaja, srca, uma, nutrine, da bismo upoznali ljubav Božju u sebi i darivali je drugima.

U drugom dijelu propovijedi usporedio je misionare s mudracima. I naši misionari su slijedili unutarnji glas i otišli pokloniti se Isusu u siromašnoj djeci gradeći im škole, u bolesnima i nemoćnima gradeći im bolnice, u ostavljenima gradeći im sirotišta, gradeći im crkve, u kojima se naviješta radosna vijest i širi kraljevstvo Božje. Pozvao je sve vjernike na jačanje vjere, iz koje će se roditi ljubav prema misijama, koja će naći načina i pomoći našim misionarima u njihovim evangelizacijskim nastojanjima. Naglasio je da jačanju vjere, produbljivanje misijske svijesti i misijske djelatnosti može pomoći čitanje Radosne vijesti i pozvao da se pretplate na taj misijski list. Naglasio je također da Djelo sv. Djetinjstva potiče djecu da svojom vjerom, dječjom ljubavlju i pomoću pomažu svoje vršnjake i vršnjakinje diljem svijeta koji nemaju ni najosnovnije uvjete za školu, normalno odrastanje i život. Misijske kutijice su izvrsno odgojno sredstvo i pomoć projektu Djeca pomažu djeci.

Sestrama franjevkama Marijinim misionarkama čestitao je značajan jubilej, zahvalio za žrtvu i ljubav koju dijele s našim vjernicima i našim narodom te vjernike pozvao na molitvu za svoje sestre i njihovu družbu, a sestre zamolio da budu postojane u svojem poslanju u Odžaku.

Na izlazu iz crkve vjernici su mogli uzeti knjige misijskog sadržaja i promidžbene materijale koje je pripravila misijska središnjica, a novac od toga ide najpotrebnijima u misijama.


PMD u BiH

Tiskaj    Pošalji