RADOSNA VIJEST - br. 127
Kopanice, 17.02.2017

Dani otvorenih srca u Kopanicama

Misliti na misije i misionare i za njih moliti

Župa sv. Mihovila arkanđela Kopanice, u Bosanskoj Posavini, mala je zajednica, koja ima 261-og katolika. U poplavi 2014. godine ta župa je najteže nastradala u cijeloj Bosni i Hercegovini, jer je u potpunosti bila pod vodom, i to duže vrijeme. Potop je započeo 17. svibnja, a čak i do Svetog Antuna neke su kuće bile pod vodom. Iako je ta zajednica nedugo nakon rata prošla još jednu svoju Golgotu, ipak je ostalo dobrih srdaca i vjernici su spremni pomoći drugima u nevolji.

Završavajući Godinu milosrđa i započinjući Godinu laika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, župnik i članovi misijske sekcije došli su na ideju koja će se pokazati kao pun pogodak. Naime od Krista Kralja pa do Božića iza svake nedjeljne sv. mise članovi misijske sekcije nudili su adventski i božićni nakit, jaslice, čestitke, kolače, rakiju i kuhano vino, po simboličnim cijenama, odnosno za dobrovoljni prilog, a sav utržak je bio namijenjen za Misiju Kivumu, u Ruandi, koju vodi naš bosanski ujko fra Ivica Perić. Sve ponuđeno bilo je pripremljeno marljivim rukama članova misijske sekcije, i malih i velikih. Za repromaterijal smo imali i darova naših prijatelja. Zanimljivo je kako se nerijetko događalo da su oni koji su darovali repromaterijal dolazili kupiti gotove proizvode od istoga te su župnika zadirkivali da jedne jaslice tri puta prodaje.

Misliti na misije i misionare i za njih moliti, materijalno pomoći misijama te međusobno se družiti i okupljati, bilo je ono što je pokretalo i tu akciju održavalo do samog kraja.

Kruna i prekrasan zaključak te naše akcije bio je nenadan i u zadnji tren dogovoren posjet fra Ivice, koji je na Staru godinu predslavio sv. misu zahvalnicu u našoj župi. Prepuna crkva i vjerničko oduševljenje okupljena puka iznenadilo je čak i župnika, koji nikada nije posumnjao u uspjeh te plemenite akcije, ali da će biti takav odaziv, nije mogao očekivati, s obzirom na to da je ovo mala zajednica (vjerojatno je privremeno zaboravio da Bogu ništa nije nemoguće i da ljubav čini čuda, op. a).

Propovijedajući, fra Ivica je istaknuo Božje milosrđe kao primjer i poticaj svima nama za naš vjernički život, jer ako smo milosrdni kao Otac, možemo se milosrđu i nadati. Ukratko je realistično prikazao stanje u svojoj misiji i cijeloj Ruandi, ne kukajući, nego ohrabrujući slušatelje da bi se u vremenu otuđenosti i nezadovoljstva mogli na trenutak zaustaviti i procijeniti što je to uistinu bitno u našem životu, a što nas nepotrebno opterećuje. Na kraju je zahvalio svima na molitvama i materijalnoj pomoći za Misiju Kivumu i pozvao sve koji mogu i žele da mu dođu u posjet.

Mnogi se pitaju odakle povezanost Kopanica i Kivumua. Evo odgovora! Pokojni fra Vjeko Ćurić, koji je djelovao u Ruandi te ondje prolio i svoju mučeničku krv, sin je žepčanskog kraja, a trenutni župnik u Kopanicama je također podrijetlom odanle, tj. iz Župe Lug – Brankovići. Tako je fra Vjeko i nakon svoje smrti nastavio povezivati ljude i pomagati svojim garama u Africi.

Prevažno je napomenuti da su župljani Kopanica, pomažući drugima, zapravo pomogli sebi, jer su tijekom misijske akcije otvorili svoja srca drugima i međusobno, više su se povezali i na kraju uvidjeli da minimalnim naporima možemo pomoći drugima, a u isto vrijeme osjećati se bogatijima i zadovoljnijima u svojim za Boga i čovjeka otvorenim srcima.


Don Marinko

Tiskaj    Pošalji