RADOSNA VIJEST - br. 123
Ruanda - Kivumu, 13.10.2016

Kardinal Puljić u Ruandi otvorio školu posvećenu ubijenom misionaru fra Vjeki Ćuriću

Centar za odgoj mladih "Otac Vjeko"

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 24. rujna 2016. pohodio je misiju Kivumu u biskupiji Kabgayi u središnjem dijelu afričke države Ruande gdje je blagoslovio Centar za odgoj mladih "Otac Vjeko", posvećen ubijenom članu Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Vjeki Ćuriću.

U jutarnjim satima suslavio je Svetu misu u župnoj crkvi zajedno sa mjesnim biskupom mons. Smaragdom Nedeineibogye uz koncelebraciju oko 10 svećenika te sudjelovanje učenika mjesne škole koja djeluje u župi. Sudjelovale su i sestre Mirabilis Višić i Samuela Šimunović, franjevke splitske provincije koje djeluju u Kongu te s. Agnezija Bilić, službenica milosrđa koja djeluje u Rwandi.

Nakon Svete mise i veličanstvenog tradicionalnoga pjevanja učenika spomenute škole, kardinal Puljić uputio se u pratnji fra Ivice Perića, gvardijana samostana u misiji Kivumu i člana Franjevačke provincije Bosne srebrene, i mjesnoga biskupa u novoizgrađenu školu "Otac Vjeko" u Musengu koju je kardinal Puljić, zajedno sa biskupom, svečano otvorio i blagoslovio prostorije. Potom je upriličena svečana akademija na kojoj su izvedene prigodne točke iz ruandske plemenske i ratničke tradicije. U svome obraćanju nazočnima biskup Smaragd zahvalio se za nesebičnu i višegodišnju pomoć njegovom narodu i zemlji te napomenuo da je tu „prolivena krv fra Vjeke koja je poveznica te zemlje sa Hrvatskim narodom te se ta veza nastavlja preko fra Ivice“.

U svome obraćanju nazočnima kardinal Puljić napomenuo je da je solidarnost jedna od bitnih poveznica u životu te se prisjetio i posvjedočio koliko je solidarnost pomogla hrvatskome narodu nakon rata u BiH. Kardinal Puljić je izrazio svoju zahvalnost mjesnome biskupu kao i fra Ivici za poziv. U svome obraćanju mladima napomenuo je da su oni budućnost Crkve i društva te da nova škola za cilj ima odgajati mlađe koji će biti spremni stvarat bolje i pravednije društvo na dobrobit cijele zemlje i cijeloga svijeta. Kardinal Puljić osvrnuo se u svome govoru na rat u BiH te u kratkim crtama opisao što se dogodilo Crkvi u tome ratu te napomenuo da mržnja ostavlja teške posljedice. Kardinal Puljić je pozvao sve nazočne na bratsku ljubav i solidarnost te zaželio svako dobro svima koji su nazočili.

Projektantica zdanja je Hrvatica a škola je u cijelosti izgrađena od sredstava prikupljenih od Hrvata iz Hrvatske, BiH i iz dijaspore. U okviru centra nalazi se Strukovna i Srednja tehnička škola koju sačinjavaju 18 učionica, uredi, knjižnica, čitaonica i druge popratne prostorije, a pohađat će je više od tisuću učenika. Izgradnju su, pored fra Ivice, vodili i Juvenal iz Ruande, Innocent, župni vikar iz Ruande, Mathias, župnik iz Ugande i Fredrick iz Kenije.

Misija u Kivumu broji oko 35 000 vjernika. Na teritoriju misije nalaze se četiri osnovne škole, jedna zanatska sa šest smjerova te jedna tehničko obrtnička sa četiri smjera. Fra Ivica je također i direktor škola koji svojim nesebičnim zalaganjem nastoji svima pomoći a posebno mladima da bi se osposobili i spremni zaplovili morem života. Fra Ivica je zasigurno dostojni nasljednik fra Vjeke koji je udario dobre temelje ovoj misiji te je podigao tu misiju u kojoj se djela milosrđa ostvaruju na slavu Božju i kada ljubav prema čovjeku patniku vlada kao jedini kriterij. (kta/missio.ba)

Tiskaj    Pošalji