RADOSNA VIJEST - br. 111
Gračine, 16.01.2016

Misijska animacija u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić

Nacionalni ravnatelj PMD u BiH susreo se s učenicima od petih do osmih razreda

U ponedjeljak 30. studenoga 2015. nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini don Ivan Štironja, na poziv djelatnika OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Gračinama, kraj Ljubuškoga, susreo se s učenicima od petih do osmih razreda.

Nakon molitve Oče naš na afričkom jeziku svahili, don Ivan je u prvom dijelu susreta ukazao na ulogu i važnost Crkve, misionara i Papinskih misijskih djela. Učenici te škole mogli su čuti nešto više o načinu na koji naši misionari pomažu siromašnima, o njihovoj požrtvovnosti i nesebičnu zalaganju koje se očituje u obrazovanju, slavljenju svetih otajstava, izgradnji kuća, škola, bolnica itd. Vlč. Štironja ih je u razgovoru potaknuo na razmišljanje o velikom siromaštvu u kojemu žive njihovi vršnjaci u Africi. Oni ne biraju odjeću ni obuću prema kvaliteti i ukusu, već su zadovoljni onime što im se pruži, pa taman to bila već nošena odjeća i obuća. Ne biraju ni hranu, već su sretni ako se bilo što nađe na tanjuru, makar to bila i sama pura ili riža. U nedostatku školskih zgrada i učionica, okupljaju se ispod stabla, u hladovini, a premda nemaju ni olovke ni bilježnice, svi radosni i s ljubavlju dolaze na nastavu. Stoga je pozvao naše učenike na zahvalnost Bogu, Stvoritelju, roditeljima i nastavnicima za sve što im je u djetinjstvu omogućeno, a posebno kvalitetno obrazovanje.

U drugom dijelu susreta prikazan je kratak dokumentarni film o životu i djelovanju hrvatskog misionara fra Mire Babića, rodom iz Bugojna, a koji djeluje u Keniji. Nakon toga učenici su s oduševljenjem pristupili fotografiranju s misijskim ravnateljem i izrazili želju da ih uskoro opet posjeti.

Hodnici škole bili su posebno ukrašeni crtežima s motivima Afrike, koje su učenici u suradnji s učiteljicom likovne kulture i svojim vjeroučiteljicama naslikali posebno za taj dan, a o tomu koliko djeca te škole suosjećaju s potrebama svojih vršnjaka u misijskim zemljama dovoljno govori i činjenica da dio svojeg džeparca odvajaju za misijsku kasicu – njihov zajednički ručni rad, koja je postavljena na hodniku škole, pokraj automata za slatkiše. Ona ih poziva da barem povremeno pomisle i na one koji slatkiš možda nikada nisu okusili. To je možda sitnica, ali možda komu život znači. Nije li i sam Isus rekao: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25, 40). Na kraju je vlč. Štironja zahvalio direktorici škole i njezinim suradnicima, nastavnicima i učenicima na dobrodošlici i gostoprimstvu.


Stoja Pehar, vjeroučiteljica

Tiskaj    Pošalji