RADOSNA VIJEST - br. 104
Mostar, 10.06.2015

Nedjelja Dobrog Pastira u znaku misija

Dan molitve za misije i misionare

Nedjelja Dobrog Pastira u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji već tradicionalno je, prema odluci mjesnog biskupa, uz Dan molitve za duhovna zvanja, ujedno i dan molitve za misije i misionare. Isto tako milostinja koja se prikuplja tog dana ide u korist misija.

U mostarskim župama sv. Marka Cim i sv. Luke Ilići, čiji se vjernici okupljaju na molitvu u novosagrađenoj crkvi Krista Dobrog Pastira, nadomak cimske bazilike iz V./VI. st., taj dan je bio posebno svečan. Misno je slavlje predvodio dugogodišnji misionar u Tanzaniji don Velimir Tomić, uz koncelebraciju don Ivana Štironje, nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u BiH. Župnik Ivan Perić, koji je zaželio svečanije obilježiti patrona crkve, Nedjelju Dobrog Pastira, sa župnim je zborom i tamburaškim sastavom animirao liturgijsko pjevanje.

Misionar je u svojoj propovijedi govorio o Isusu Dobrom Pastiru, koji se nesebično i potpuno daruje za nas i poziva nas da i sami budemo dobri po uzoru na njega. Na to nas i Crkva, u ime Isusovo, poziva i šalje da misionarskim žarom u svijetu – ad gentes svjedočimo ljubav Božju, za kojom još uvijek žeđaju i gladuju mnogi narodi.

Nakon propovijedi uslijedilo je krštenje male Eme, koja je šesto dijete svojih roditelja Silvije i Cristiana Carabet (Karabec), profesionalnih glazbenika. Uza sretne roditelje, posebno su bili radosni Emina braća i sestre, od kojih su oni najmlađi poskakivali od sreće ispred oltara. Kako i ne bi, kad su dobili još jednog člana obitelji, s kojim će, ako Bog da, upotpuniti svoj obiteljski glazbeni oktet. Bože, blagoslovi!

U predvečerje Nedjelje Dobroga Pastira, u povodu župne svetkovine sv. Marka, evanđelista, svečano misno slavlje predvodio je mjesni biskup mons. Ratko Perić te održao vrlo poučnu propovijed o daru pobožnosti i podijelio sakrament svete krizme. Radi što bolje priprave za tu prvu krizmu u novosagrađenoj crkvi Krista Dobrog Pastira, župnik je Perić upriličio trodnevnicu povodom župne svetkovine, koju je predvodio don Ivan Štironja. Sve tri večeri duhovne obnove krizmanici su pozorno slušali propovijedi, pouke i sudjelovali molitvom i pjesmom, koju je animirao župnik Perić sa župnim zborom i tamburašima. Bila je to ujedno i svojevrsna trodnevna misijska animacija u povodu Nedjelje Dobrog Pastira, prvoga i najvećeg misionara Očeve ljubavi. Iskrena zahvalnost ide župniku Periću, njegovim suradnicima i svim župljanima koji su se otvorili Božjoj ljubavi te u ime te iste ljubavi velikodušno podržali, duhovno i materijalno, Papinska misijska djela, misije i misionare. (PMDBiH)

Tiskaj    Pošalji