RADOSNA VIJEST - br. 102
Banja Luka, 17.04.2015

Godišnja skupština Papinskih misijskih djela u BiH

Trodnevno zasjedanje u Banjoj Luci

U ponedjeljak 23. veljače večernjom svetom Misom u katedrali sv. Bonaventure u Banja Luci započela je XIV. godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Svetu je Misu, u ime odsutnih biskupa, predvodio i propovijed održao kancelar Banjalučke biskupije i rektor katedrale preč. Pero Ivan Grgić. Koncelebrirali su nacionalni ravnatelji PMD RH i BiH: don Antun Štefan i don Ivan Štironja, te dijecezanski ravnatelji PMD: mons. Vlado Lukenda, don Pavo Šekerija, don Tomislav Ljuban, don Josip Tadić, te nekoliko svećenika banjalučke biskupije. Uz svećenike, koji su na Misi molili za uspjeh misijskog poslanja Crkve, za misionare, dobročinitelje i prijatelje misija, sudjelovalo je i desetak časnih sestara iz zajednica Misionarki ljubavi, Klanjateljica Krvi Kristove i milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koje su predvodile liturgijsko pjevanje, te tridesetak vjernika grada Banja Luke. Bila je to prigoda da se molitveno prisjetimo pokojnih misionara i misionarki te Mariji Majci Crkve posebno preporučimo žive navjestitelje Radosne vijesti tamo gdje palme cvatu.

Nakon svete Mise upriličen je susret s ravnateljima PMD u dvorani Biskupskog ordinarijata. Nazočne je vjernike pozdravio nacionalni ravnatelj Štironja, zahvalio svećenstvu, redovništvu i svim vjernicima Banjalučke biskupije na čelu s biskupima Franjom i Markom za sve što čine za Papinska misijska djela, za misije i misionare. Kratko je predstavio programe četiriju PMD, naglasivši da to nisu samo papinska misijska djela nego i biskupska, i svećenička, i redovnička, te djela svih vjernika katolika. Potom je prikazan kratki film o djelovanju misionara u DR Kongu što je bio uvod za daljnji razgovor o misijskom poslanju Crkve. Bila je to prigoda da i vjernici postave svoja pitanja o misijskom djelovanju Crkve.

Radni dio Skupštine započeo je u utorak 24. veljače molitvom u 9:00 sati a potom pozdravima koje je uputio nacionalni ravnatelj Štironja. Izrazio je radost što se XIV. godišnja skupština održava u Banja Luci, središtu biskupije, u znak misijske suradnje i približavanja vjernicima Banjalučke biskupije koji, unatoč svojim potrebama, ne zaboravljaju potrebe braće i sestara u dalekim misijskim krajevima. Posebno je pozdravio prisutnog pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena, zahvalio biskupu ordinariju mons. Franji Komarici i njihovim suradnicima u Ordinarijatu, zajedno s ravnateljem PMD mons. Vladom Lukendom, što su otvorili vrata Ordinarijata i ugostili članove skupštine PMD BiH. Svoje je pozdrave uputio i biskup Marko u ime odsutnog biskupa Franje, ordinarija, izrazio dobrodošlicu i radost zbog susreta u Banja Luci te zaželio blagoslovljenu diskusiju.

Vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj PMD RH, zahvalio je na gostoprimstvu, pozdravio u ime svojih suradnika i dijecezanskih ravnatelja, upoznao prisutne o susretu nacionalnih ravnatelja PMD Europe u Zagrebu, pozvao na susret misionara početkom srpnja u Sisku te zaželio uspješan rad Skupštine.

Nakon što je nacionalni ravnatelj PMD don Ivan Štironja podnio svoje pastoralno-financijsko izvješće, redali su se dijecezanski ravnatelji sa svojim izvješćima. Izvješća su poslužila i kao temelj za plodnu diskusiju i izradu animacijskog plana s naglaskom širenja svijesti o važnosti misijskoga pastorala i osnivanja misijskih zajednica po župama. Dan je završio večernjom svetom misom u banjalučkoj katedrali koju je predvodio vlč. Štefan.

Pri završetku XIV. godišnje skupštine PMD BiH ravnatelji su u srijedu 25. veljače posjetili sestre Majke Terezije – Misionarke ljubavi koje djeluju u samom centru Banja Luke gdje se brinu za siromašne i beskućnike. Svaki dan sestre kuhaju za šezdesetak osoba i to ono što im providnost dodijeli, tj. ono što im dobri ljudi donesu i podare njima i njihovim siromasima.

Nakon susreta sa sestrama Misionarkama ljubavi, ravnatelji su posjetili dugogodišnjeg misionara fra Rafaela Lipovca u Caritasovu staračkom Domu na Petrićevcu, čestitali mu 90. rođendan, zajedno se s njim prisjetili misionara i misionarki, te se za njih zajednički pomolili. Sa suzama se u oku prisjetio svoga djelovanja tamo gdje palme cvatu. Ostavili smo fra Rafu s molitvama na usnama da Gospodin olakša trpljenje svih bolesnika i nemoćnika.

U sklopu svoje trodnevne skupštine, ravnatelji su posjetili i Trapistički samostan Marija Zvijezdu, farmu gdje se proizvodi Sir Trapist te Centar za odvikavanje od ovisnosti Marijanovac u Aleksandrovcu, nadomak Banja Luke, koji vode sestre Klanjateljice Krvi Kristove. (PMD BiH)

Tiskaj    Pošalji