RADOSNA VIJEST - br. 91
Sarajevo, 01.04.2014

Misionar u posjetu Domovini

Misionar u Tanzaniji don Bernard Marijanović

Naš misionar u Tanzaniji don Bernard Marijanović nekoliko je tjedana proboravio u Domovini. U dogovoru s uredom Papinskih misijskih djela i sa župnicima slavio je svete Mise ili održao predavanje o misijama na više župa u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. I ovom mu prigodom zahvaljujemo što se stavio na raspolaganje za misijsko animiranje.

Rotimlja, Stjepan Krst. „Turneja“ je započela u rodnoj župi Rotimlji 2. veljače gdje je slavio svetu Misu i govorio o svomu misijskom djelovanju. Ne treba naglašavati s kojom su ga radošću dočekali župnik don Damjan Raguž i sumještani koji ga redovito prate molitvenom i materijalnom potporom. Rado bi ga oni imali sve vrijeme boravka u Domovini ali su svjesni da don Bernard nije samo njihov. Nakon toga euharistijskog slavlja, don Bernard se zajedno sa župnikom don Damjanom uputio na Stjepan Križ gdje je slavljena sveta Misa za župljane te župe u koju se još nitko posve nije vratio nakon ratnih zbivanja na tim prostorima.

Mostar. Već sljedeće nedjelje, 9. veljače, don Bernard je boravio u mostarskoj župi sv. Ivana ap. i ev., gdje je proveo nekoliko godina kao župni pomoćnik. Svećenici don Mladen Šutalo i don Ivan Marčić zajedno s Božjim pukom rado su ga dočekali i slušali njegova iskustva i prve dojmove iz misionarskoga života.

Gradina. Slijedio je posjet župi Ivana Krstitelja – Glavosjeka gdje je 16. veljače slavio svete Mise u Krućevićima, Biletić Polju i na Gradini. U toj župi, gdje trenutno djeluju svećenici don Đuro Bender i don Ivan Bijakšić, don Bernard je proveo šest godina kao župni pomoćnik. Ujedno je bio i vjeroučitelj srednje škole u obližnjem Čitluku. Mnogi su ga vjernici nakon svetih Misa osobno željeli pozdraviti i iskazati mu radost zbog susreta.

Aladinići. U dogovoru sa župnikom župe Aladinići, don Markom Šutalom, svete Mise u župi Sviju Svetih slavio je 23. veljače u filijalnoj crkvi u Bobanovu te u župnoj crkvi u Aladinićima gdje je nakon Mise, u Župnom pastoralnom centru, održao predavanje mladima.

Čapljina. Predavanje o misijama održao je i u čapljinskome Pastoralnom centru, 28. veljače, u sklopu redovitih tribina za mlade. Mladi su s velikim zanimanjem pratili svaku riječ misionara a potom su imali prigodu i postaviti pitanja na koja je don Bernard rado odgovorio.

Čitluk. U dogovoru sa čitlučkim župnikom fra Mirom Šegom, put ga je vodio dalje u župu Krista Kralja, u Čitluk, gdje je 2. ožujka slavio pučku svetu Misu. Bilo je vrlo svečano jer je toga dana župni zbor slavio svoju 15. godišnjicu postojanja. Župnik fra Miro je u ime subraće i vjernika zahvalio don Bernardu za posjet i zaželio mu Božji blagoslov na misionarkom putu.

Dračevo, Buna, Mostar. U nedjelju, 9. ožujka, pred sam povratak u Tanzaniju, don Bernard je slavio svete Mise u župi Uznesenja BDM u Dračevu, u 8 sati; u župi Presvetoga Trojstva, Blagaj-Buna, u 11 sati; te navečer u župi sv. Mateja u Mostaru. Župnici don Vinko Raguž, don Nikola Menalo i don Ivica Boras sa svojim pomoćnikom don Perom Milićevićem iskrenom srdačnošću i dobrodošlicom iskazali su onu istu radost s kojom naši vjernici susreću svoje misionare koje iskreno prate svojim molitvama i materijalno pomažu prema svojim mogućnostima.

Da ta duhovna, kao i materijalna potpora ne manjka, potvrđuje i organizirano prikupljanje novčanih sredstava za pomoć izgradnje nove misije Kisongo koja je upriličena ne samo u ovim spomenutim župama nego i u drugim župama širom Hercegovine, pa i šire u BiH.

Don Bernard je ovom prigodom zahvalio svima, svećenicima, njihovim suradnicima, kao i svim vjernicima, prijateljima i dobročiniteljima, na molitvenoj i materijalnoj potpori. Pred svoj povratak u Tanzaniju posvjedočio je da ga je ugodno iznenadilo zanimanje vjernika, osobito mladih, za potrebe misija. Ta briga i osjetljivost, ulijevaju nadu i optimizam unatoč trenutačnim poteškoćama i neizvjesnoj budućnosti s kojom se svi susrećemo.

Zaista, istinita je ona mudra izreka: nije bogat tko puno ima, već je bogat onaj tko puno daje i tko malo treba.

Tiskaj    Pošalji