RADOSNA VIJEST - br. 89
Sarajevo, 05.02.2014

Razmišljanje kardinala Vinka Puljića

Misijska nakana Apostolata molitve

Da svećenici, redovnici i laici, velikodušno zajedno surađuju u djelu evangelizacije.

Na ovoj zemlji živeći, svjesni smo da je svakom čovjeku život dar Božji. Svjesni smo da živimo samo jednom. Stoga ovaj život na zemlji valja živjeti i proživjeti osmišljeno i potpuno. Zato svaki od nas traži smisao života. Otkrivajući smisao, traži snage od Boga da se ostvari putujući prema cilju života. Ako imalo promišlja, nastoji svakako staviti na prvo mjesto ono što je najvažnije. Najvažnije u životu je ostvariti volju Božju. To molimo svaki dan moleći Oče naš – budi volja tvoja.

Otkrivajući u svom životu volju Božju otkrivamo i svoje zvanje i svoje životno poslanje. Tako svaki kršćanin postaje svjestan da je po krštenju ucijepljen u Otajstvo mističnog Tijela Kristova. Prihvaćajući Krista u svoj životni hod, prihvaćamo i njegovu volju. Isus želi da se svaki čovjek spasi. Biti Kristov valja na tom poslanju raditi. Donijeti svjedočenjem Kristovu poruku spasenja. Isus se zato utjelovio, rodio, umro i uskrsnuo da svakom čovjeku donese spasenje. Ali to djelo želi učiniti s nama na zemlji. Zato je svaki kršćanin evangelizator živeći u Kristu, za Krista i po Kristu!

Isus neke posebno zahvaća u životu pozivom da ga slijedimo izbliza. To su svećenici i redovnici i redovnice. Oni prihvaćajući poziv Kristov, svoju volju, svoje sposobnosti i svoje vrijeme stavljaju Kristu na raspolaganje, da Isus ostvaruje svoje djelo spasenja. Ako to ne čini velikodušno, onda isprazno žive i zato te osobe znaju zahvatiti razne frustracije. Nažalost u ovom ozračju sekularizacije i relativizma, nastaju iskrivljene uloge: gdje se klerici laiciziraju, a laici se klerikaliziraju.

Ono bitno što nam pomaže da se svatko na svom mjestu i u svom poslanju ostvaruje, jest opredjeljenje za Isusa i istinski tražiti i vršiti volju Božju. To se ne može ako ne učimo od Njega koji nas je pozvao: učite se od mene jer sam blaga i ponizna srca. Čim se ne učimo od Božanskog učitelja, tada postajemo zapreka jedni drugima u poslanju i naviještanju. Tada nismo vjerodostojni. Gdje god nije usklađeno to poslanje, tada je sigurno Isus na drugom mjestu a sebičnost je prevladavala. Zato ovaj poziv da molimo za suradnju ovih različitih zvanja i poslanja, pomaže da Isus bude na prvom mjestu i da budemo ponizni učenici velikog Učitelja, pa ćemo vjerodostojno svjedočiti i živjeti.

Svaku vatru treba podržavati da gori, tako i ova vatra u ostvarenju poslanja biva podržavana iskrenom molitvom i predanjem, kako bi bilo većeg oduševljenja u poslanju.

Tiskaj    Pošalji