RADOSNA VIJEST - br. 88
Posavska Mahala, 20.01.2014

Prikupljanje naočala za Salomone

Akcija za potrebne u misiji Malaiti na Salomonskim Otocima

U povodu Misijske nedjelje, u Posavskoj je Mahali pokrenuta akcija prikupljanja raznih vrsta dioptrijskih naočala i sunčanica: polovnih i novih, raznih dioptrija i profila za potrebne u misiji Malaiti na Salomonskim Otocima, gdje djeluju sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog. Sama činjenica da im dobro dođu polovne naočale govori o siromaštvu toga stanovništva. 

Dr. Tigrena Csik, oftalmolog, provela je 6 tjedana na Salomonskim otocima volontirajući na Guadalcanalu i Malaiti i svoj rad opisuje ovim riječima: „Za boravka na Salamonskim Otocima pregledala sam oko 350 odraslih i djece, od toga je oko 50% njih trebalo dioptrijske naočale uglavnom za čitanje. Od pregledanih je oko 30-ak predviđeno za operaciju katarakte. Vrlo su česte smetnje takozvanoga „suhoga oka“. Već kod dvadesetogodišnjaka, pogotovu ako se bave poljoprivredom ili ribarstvom, sunčane naočale puno pomažu.

Ova akcija još traje, a sve prikupljene dioptrijske naočale i sunčanice bit će proslijeđene do sestara Milosrdnica, Frankopanska 17 - Zagreb, od kojih sam i dobio zamolbu za prikupljanje. Vjerujem da će se mnogi do kojih dođe ova vijest rado odazvati i uključiti u akciju. Već je popriličan broj naočala prikupljen. Nadamo se još većem odazivu jer ovo je vrlo jednostavan način pomaganja braći i sestrama u potrebi.

Vlč. Ivan Ravlić, župnik

Tiskaj    Pošalji