RADOSNA VIJEST - br. 88
Sarajevo, 20.01.2014

Posljednje zbogom misionaru fra Stojanu Zrni

Neka počiva i vjekuje u miru Božjem!

U vremenu Došašća, dok je odjekivao poziv: Pripravite put Gospodinu, poravnajte mu staze, čuo se Očev glas: Slugo vjerni, uđi u radost Gospodara svoga! Bio je to Očev glas upućen našemu dugogodišnjem misionaru u Africi, fra Stojanu Zrni. Nebo koje se otvara da procvjeta Spasiteljem svijeta ovaj se put otvorilo da iz zemaljske prolaznosti u neprolaznu vječnost primi vrijedna radnika na njivi Gospodnjoj. Bilo je to 21. prosinca u rane jutarnje sate, u zagrebačkoj bolnici na Jordanovcu.  

Braća i sestre - po krvi, kao i po redovništvu, svećeništvu i kršćanskoj vjeri - prijatelji, imali su prigodu oprostiti se najprije u zagrebačkoj Dubravi, u samostanskoj crkvi Bezgrješnoga začeća Bl. Djevice Marije, gdje je 23. prosinca u 15.00 sati slavljena sveta Misa u znak zahvalnosti i za pokoj fra Stojanove duše. U prepunoj je crkvi Misu predvodio gvardijan fra Dražen Tomić u koncelebraciji s petnaestak svećenika. Tom se prigodom od fra Stojana oprostio i vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Svojim je riječima oslikao život i put misionara, te mu izrekao veliku i iskrenu zahvalu kao subratu svećeniku i navjestitelju Evanđelja, suradniku i prijatelju.

Iz Zagreba je slijedilo posljednje zemaljsko putovanje u Tomislavgrad gdje je na Badnji dan, 24. prosinca, upriličen liturgijski oproštaj i sprovodni ispraćaj. Upravo tu, nadomak rodne Šuice, odakle je potekao fra Stole, kako su ga kolokvijalno zvali, kao mladić ispraćen u svijet redovništva, svećeništva i misionarstva, uz braću, sestre i rodbinu, okupio se veliki broj prijatelja i znanaca.

Misno slavlje u 13.00 sati, u prepunoj duvanjskoj župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić a s njim je koncelebrirao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i sedamdesetak svećenika. Biskup je prisutne pozdravio i izrazio kršćansko suosjećanje fra Stojanovoj rodbini i cijeloj zajednici hercegovačkih franjevaca.

Prigodnu je propovijed uputio provincijal fra Miljenko a od pokojnika su se na kraju oprostili: meštar franjevačkih novaka fra Svetozar Marković, pokojnikov rođeni brat don Mihovil Zrno te gvardijan duvanjskoga franjevačkog samostana fra Ante Pranjić.

Bila mi je, kao nacionalnom ravnatelju PMD BiH, posebna čast osobno izreći nekoliko skromnih riječi u znak zahvale i oproštaja. Svetom Misom zadušnicom Boga smo slavili i zahvalili mu za život vrijedna, vjerna i vesela navjestitelja Radosne vijesti spasenja. Nama se fra Stolin život može učiniti relativno kratak, a svi najbolje znamo da nisu važne godine nego zasluge! Molili smo da naš fra Stojan, napustivši ovu zemaljsku suznu dolinu, nađe vječnu sigurnost u Očevu domu; da Afriku zamijeni nebom, žuljave jaslice i kvrgave križeve ovozemnih poteškoća i bolesti da zamijeni neprolaznom uskrsnom gozbom u društvu izabranih.

U trenutcima rastanka i oproštaja s dragim ljudima često se čuje da je zemlja osiromašena a nebo obogaćeno. Kada je u pitanju naš fra Stojan, i zemlja ostaje bogata jer na njoj ostaje više njiva na kojima je djelovao, osobito ona zadnja afrička misija, duga 240 km, koju je sam, uz moralnu potporu svoje subraće, trojice misionara, fra Ante, fra Filipa i fra Pere, brazdao i obrađivao i na njoj sjeme Božje riječi neumorno sijao. Iznenada ju je prije dvije godine napustio iz zdravstvenih razloga, ali je nije prestao srcem voljeti i zalijevati molitvom i žrtvom sa svoje bolesničke postelje.

Čitatelji će Radosne vijesti i dalje moći pratiti pothvate i rizike Iz Dnevnika jednog misionara, gdje fra Stojan donosi svoje misionarske doživljaje: kako je propovijedao, radio i gradio; obilazio sela i zaseoke, sakramente dijelio, gladne hranio, žedne pojio, bolesne posjećivao i liječio, neuke poučavao, svima kraljevstvo Božje naviještao. Nije to činio za plaću, radi karijere, radi medijskih kamera i mikrofona, nego iz čiste ljubavi prema Bogu i siromašnoj braći, da i druge učini učenicima Kristovim. Neka mu Krist Gospodin bude nagrada i plaća!

Bila je to prigoda da našem fra Stojanu zahvalimo na suradnji, na bratskoj otvorenosti i svećeničkoj susretljivosti za radost i vedrinu koju je svuda donosio. Svojim je propovijedanjem hrabrio i za Isusa oduševljavao a svojim radom jednostavno nebo gradio. Zaslužio je predah, mir i odmor. Vjerujemo da je već ovoga Božića prispio na božićno primanje kod Isusa, svoga prijatelja, kojega je žarko volio, čije je Kraljevstvo istine i ljubavi, Kraljevstvo milosti i svetosti neumorno naviještao. Zajedno s ostalim našim pokojnim misionarima i misionarkama neka počiva i vjekuje u miru Božjem.


Don Ivan Štironja

Tiskaj    Pošalji