RADOSNA VIJEST - br. 88
Sarajevo, 20.01.2014

Razmišljanje kardinala Vinka Puljića

Misijska nakana Apostolata molitve

Da svi kršćani različitih vjeroispovijesti idu prema jedinstvu koje krist želi.

U našem vjerničkom životu zdušnije molimo što nam je važnije u životu. Dakle, zauzetost u molitvi pokreće naše nutarnje uvjerenje o važnosti cilja kojeg želimo postići molitvom.

Kada se opraštamo u času smrti od naših najmilijih, posebno naše majke ili oca, jako su nam duboko u sjećanju posljednje riječi ili posljednja želja upućena nama djeci. To često prebiremo u mislima, ali i u razgovorima.

Isus, prije svoje smrti kroz molitvu nakon Posljednje večere, posebno ostavlja svoju oporuku „da svi budu jedno“. Vjerojatno u svojoj božanskoj viziji već je vidio kako će se njegovi učenici razdijeliti iako su istim krštenjem kršteni u njegovo Ime. Zato nam je ostavio svoju oporuku „da svi budu jedno“. To nije nekakav hir ili lijepa želja nego ostavština Isusa Krista. Svi oni koji su u Krista kršteni, nose obavezu te ostavštine. To su svi kršćani. Mi smo dužni shvatiti da je to važno. Kada shvatimo da je to važno, onda ćemo zdušnije moliti i ustrajnije moliti.

Crkva nam ovaj mjesec stavlja u poslanje molitveno za jedinstvo kršćana u Kristu. Krist je onaj koji je graditelj jedinstva. Molitvom se otvaramo Kristu i usvajamo njegove stavove. Usvajajući Kristove stavove, postajemo sposobniji upoznavati jedni druge i u Kristu tražiti ono što nas povezuje. Ovim molitvenim poslanjem, izvršavamo Isusovu oporuku prije smrti. Ako istinski volimo Krista, nije nam svejedno kako izvršavamo njegovu oporuku. Zato moleći za jedinstvo, rastemo u ljubavi prema Kristu i stvaramo ozračje da se ostvari ono što je Isus ostavio u baštinu svim kršćanima. Oni koji žarče vole Krista bit će zauzetiji u ostvarenju njegove oporuke.

Treba shvatiti, molitvom se za jedinstvo ne odričemo onoga što je naše opredjeljenje za Krista, nego iz tog opredjeljenja tražimo njegovu volju i ostvarujemo njegovu volju.

Ako smo sposobni pamtiti posljednje riječi osoba koje smo voljeli, o njima razmišljati i prepričavati ih, onda Isusova oporuka mora biti pokretačka snaga u našoj zauzetoj molitvi da svi budu jedno!

Tiskaj    Pošalji