RADOSNA VIJEST - br. 87
Sarajevo, 05.12.2013

Dvije nove misionarke odlaze na Haiti

s. M. Liberija Filipović i s. M. Ana Uložnik

Na svečanom misnom slavlju 27. listopada 2013. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu dvije članice Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, Provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije Sarajevo, s. M. Liberija Filipović i s. M. Ana Uložnik primile su misijski križ po rukama vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića.

Svetu je Misu predvodio zlatomisnik mons. Mato Zovkić, uz koncelebraciju biskupa Vukšića i 19 svećenika, među kojima su bili i nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela don Ivan Štironja (BiH) i vlč. Antun Štefan (RH) te dijecezanski ravnatelji PMD preč. Pavo Šekerija (Vrhbosanska nadbiskupija) i vlč. Josip Tadić (Vojni ordinarijat).

Uz brojne časne sestre, osobito Služavke Malog Isusa na čelu s provincijalnom glavaricom s. M. Admiratom Lučić, na Misi je bila nazočna i uža rodbina novih misionarki te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su predvodili liturgijsko pjevanje.

Nakon evanđelja koje je navijestio preč. Šekerija, ravnatelj Štironja je ukratko predstavio Republiku Haiti gdje odlaze sestre misionarke te im, među ostalim, poručio: „Hvala vam što preko vas i vaše zajednice vidimo otvorenost Vrhbosanske metropolije, i uopće Crkve u Hrvata, prema potrebama Opće Crkve. Promatrajući vas dvije, uočavam iskustvo i mladost. Potrebno je i jedno i drugo, a jedinstvo toga dvoga osobito. Isus je obećao prisutnost tamo gdje se dvoje ili troje sabiru u njegovo Ime. Zajedno i za jedno – s istim ciljem – pođite s Isusom i s Gospom, nošene evanđeljem, u sjeni Isusova križa... Želimo vam da budete misionarke koje prema riječima vašega utemeljitelja Sluge Božjega Josipa Stadlera: Imaj(u) prema Bogu srce djetinje, prema bližnjemu srce materinje, prema sebi srce sudačko.“

Potom je prigodnu propovijed uputio biskup Vukšić. Podsjećajući da uz podjelu misionarskih križeva ovom svetom Misom mons. Zovkić slavi svoj zlatni svećenički jubilej, rekao je da „oba razloga naše zahvalnosti Gospodinu upućuju da se kao tema današnjeg razmišljanja ima služenje Crkvi na svećenički način i kršćansko svjedočenje i naviještanje Evanđelja na misionarski način“.

U drugom dijelu svoje propovijedi biskup Tomo se posebno obratio sestrama misionarkama: „Danas primate misionarski križ. Tako se to kaže! A zapravo, vi ćete primiti lik Krista na križu, Krista vjernoga čak i usred strašne patnje. Moglo bi se tumačiti, da bi križ bio samo znak i mjesto zločina i mržnje, kad na njemu ne bi bilo lika Krista, vjernoga volji Očevoj. To jest, s likom takvoga Krista, križ, od znaka zločina i mržnje, pretvara se u mjesto i znak neizmjerne božanske ljubavi i vjernosti... Propovijedajte Krista raspetoga i uskrsloga, Božju silu i Božju mudrost, Spasitelja svijeta, koji neka vas učini vjernim navjestiteljicama Evanđelja i svjedokinjama svoje ljubavi u svijetu!“.

Nakon propovijedi biskup je Vukšić blagoslovio misionarske križeve te ih, uz prisutnost dvojice nacionalnih ravnatelja PMD, predao novim misionarkama s. Liberiji i s. Ani.

Nakon Mise slavlje se nastavilo u provincijalnoj kući „Egipat“ gdje je svoju prigodnu riječ uputila s. Admirata podsjećajući da će sestre djelovati u Centru Bl. Alojzija Stepinca (Bon Repos, periferija Port-au-Prince) brinući se za 48 napuštene djece. U ime cijele zajednice obećala je svu potporu i zaželjela im da ih Rafael arkanđel vodi i prati na putu „ad gentes“.

Prigodnu riječ uputio je i ravnatelj vlč. Štefan naglasivši da sestre ne idu na Haiti tražiti posao nego idu u ime Isusa i njegove Crkve. Stoga je istaknuo da u njihovu misionarskom radu na prvom mjestu treba biti Isus jer će na taj način ljubav prema siromasima doći na prvo mjesto. Zaželjevši im Božji blagoslov na putu vršenja nove zadaće, obećao im je da će im domovinska Crkva u Hrvata uvijek biti potpora. (missio.bih)

Tiskaj    Pošalji