RADOSNA VIJEST - br. 76
Rotimlja, 04.02.2013

Novi misionar u Tanzaniji

Don Bernard Marijanović

U nedjelju, 13. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinova, u župi sv. Petra i Pavla u Rotimlji, svetu Misu u 11.00 sati predvodio je don Bernard Marijanović, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije rodom iz te župe, koji je primio misionarski križ prije svoga odlaska u afričke misije u Tanzaniju. U koncelebraciji s novim misionarom našao se mjesni župnik don Damjan Raguž, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH don Ivan Štironja, biskupov tajnik i dijecezanski ravnatelj PMD don Tomislav Ljuban te dugogodišnji svećenik u inozemnoj pastvi don Mile Miljko. Velik broj vjernika, prepuna crkva, pobožnom molitvom i skladnom pjesmom koju je predvodio župni zbor uz pratnju tamburaškog orkestra, sudjelovao je u tom euharistijskom slavlju i tomu nesvakidašnjem događaju predavanja križa novom misionaru.

Nacionalni ravnatelj Štironja, u svojoj se propovijedi prisjetio pokojnog župnika te župe (2001.-2003.), višegodišnjega misionara don Boška Obradovića (+2006.) te sve prisutne pozvao da nastave duhovno i materijalno pratiti i svoga domaćeg sina svećenika don Bernarda: „Svi oni koji žele dnevno moliti jednu desetku krunice za don Bernarda i ostale naše misionare i misionarke neka jave župniku don Damjanu, koji će im darovati misijsku krunicu“ rekao je don Ivan.

Don Bernardu je pak darovao krunicu izrađenu od ebanovine, crnoga afričkog drveta, koja je stigla upravo iz Tanzanije, pozvavši ga da bude istinski zaljubljenik u Isusa koji će kao misionar, pravi kršćanin, svjedočiti ljubav Božju među afričkim narodima, osobito među onima koji još nisu upoznali Krista.

Na kraju svoje propovijedi nacionalni je ravnatelj predao novomu misionaru križ izrađen od maslinova drveta, naglasivši da je ta gesta znak da misionar ne odlazi po svomu osobnu nahođenju nego ga šalje Crkva u ime Krista raspeta i uskrsnuloga.

Don Bernard je rođen 12. kolovoza 1972. u Stocu kao drugo od petero djece u svojih roditelja Ante i Mare rođ. Šimunović iz Ljutaca. Osnovnu je školu završio u Hodovu (1979.-87.), srednju u Zagrebu (1987.-91.) a filozofsko-teološki studij u Sarajevskoj bogosloviji (1991.-1998.) koja je u vrijeme ratnoga vihora bila smještena u Bolu na Braču. Vojnu je obvezu odslužio u Čapljini (1996./97.). Zaređen je za đakona 30. studenoga 1997., a za svećenika 29. lipnja 1998. u Mostaru po rukama biskupa Ratka Perića. Mladomisničko mu je geslo: "Puno Tvoje milosti i malo moje slobode". Isti mu je biskup svojim pismom od 22. lipnja 2012. dao dopuštenje da se na neko vrijeme pridruži don Velimiru Tomiću u Tanzaniji, u novoosnovanoj misiji Kisongo u biskupiji Arusha kamo je otputovao 21. siječnja.

Neka ga Duh Božji po ravnu putu vodi! (PMD BiH)

Tiskaj    Pošalji