RADOSNA VIJEST - br. 75
Sarajevo, 12.01.2013

Nakana Apostolata molitve

Molitvena misijska nakana

Papa Benedikt XVI. poziva članove Apostolata molitve, kao i sve članove Crkve, da se ujedine u molitvenoj misijskoj nakani:

Da kršćanske zajednice na Bliskom istoku, često diskriminirane, od Duha Svetoga dobiju jakost vjernosti i ustrajnosti.

Ovom molitvenom nakanom Sveti Otac izražava svoju očinsku brigu ne samo za kršćane nego i za sve druge narode koji tu žive. Papi je jako stalo do mira na Bliskom istoku, ali mu je na srcu mir u cijelome svijetu, među svim narodima, u svakoj obitelji, u srcu svakoga čovjeka. To potvrđuju njegovi brojni nastupi, susreti, govori, propovijedi, predavanja kao i pozivi na molitvu, na mir i međusobnu solidarnost i ljubav. Još veći znak te želje i nastojanja jesu njegovi apostolski pohodi, bogati sadržajem i porukama.

I žitelji Bliskog istoka imali su tu sreću susreta s papom Benediktom XVI., namjesnikom Kristovim i nasljednikom Petra apostola. Mnogim kršćanima, a i pripadnicima drugih religija i svjetonazora, ostat će u pamćenju Papino 24. apostolsko putovanje, od 14. do 16. rujna 2012., kada je pohodio Libanon. I nije to bio posjet samo Libanonu, nego i stanovnicima cijeloga Bliskog istoka, svim ljudima dobre volje u tomu dijelu svijeta.

Svi će vas zamrziti. Isus je svojim učenicima i nasljedovateljima obećao vječnu radost u Kraljevstvu svomu kao nagradu za sva dobra djela i za ustrajnost u dobru i otpornost zlu. No kada su u pitanju zemaljska dobra, nije ih tješio varljivim obećanjima nego im je otvoreno govorio o progonstvima koja ih čekaju: „Predavat će vas vijećima i tući vas u sinagogama, pred upraviteljima i kraljevima stajat ćete zbog mene… Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen“ (Mk 13,9.13). Da bi ohrabrio svoje učenike i da bi njegovi nasljedovatelji ustrajali do svršetka, poslao im je Duha Svetoga Paraklita – Zagovornika, koji će ih hrabriti i snažiti u svjedočenju istine.

Braniteljev dar jakosti. Jakost je jedan od Sedam darova Duha Svetoga koje je Otac u ime Isusovo (Iv 14,26) izlio nad apostole na dan Pedesetnice. Nije govor o jakosti u fizičkom smislu, niti je ona vezana uz fizičku spremnost i kondiciju. Riječ je o snazi potrebnoj da se čovjek odupre zlu i da ustraje u dobru, pa i onda kada je potrebno životom i krvlju potvrditi ljubav prema Kristovim idealima. Takva se hrabrost i danas traži u nekim dijelovima svijeta gdje su kršćani ne samo diskriminirani i zlostavljani, nego ih se zatvara i ubija samo zato jer vjeruju u Krista, Spasitelja i Otkupitelja.

Broj ubijenih kršćana 2012. Kršćanstvo u cijelom svijetu proživljava svoj progon. Prema procjenama Centra za vjersku statistiku u Sjedinjenim Državama, kako prenosi Radio Vatikan, u svijetu je u 2012. godini, zbog vjere, ubijeno 105.000 kršćana, što znači da je svakih 5 minuta ubijen jedan kršćanin. Kao uzrok tim brojnim zločinima navodi se radikalni muslimanski fundamentalizam, etno-nacionalizam i stara komunistička ideologija.

Božićni poziv na mir. Papa Benedikt XVI. na Misi polnoćki prošloga Božića, u bazilici svetoga Petra, pozvao je sve na molitvu za mir. Sam je uputio svoj pastirski vapaj: „Gospodine, učini da se danas sablje pretvore u srpove, da ratna naoružanja ustupe mjesto pomoći trpećima. Prosvijetli osobe koje misle da u tvoje ime imaju biti nasilne, da shvate ludilo nasilja i da priznaju tvoje pravo lice...“

Pozvao je i na molitvu za uspostavljanje mira na Bliskom Istoku: „Molimo da Izraelci i Palestinci mogu živjeti u miru jedinoga Boga i u slobodi. Molimo i za zemlje u okružju, za Libanon, za Siriju, za Irak i sve druge, da se i ondje učvrsti mir. Molimo da kršćani u tim zemljama, gdje je izvor naše vjere, mogu sačuvati svoja obitavališta, da kršćani i muslimani u Božjem miru zajedno grade svoje zemlje“.

Svi smo pozvani na molitvu da naša braća i sestre na Bliskom istoku ne posustanu u svjedočenju vjere, napose u ovoj svetoj Godini vjere. Isus je obećao svoju djelotvornu nazočnost: „Ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta“ (Mt 28,20). Svima nam je potrebno, i životno nam znači, Isusovo ohrabrenje i blizina. No isto tako važna je bratska i sestrinska, naša međusobna blizina, bratska potpora i briga koju najbolje potvrđujemo molitvom i žrtvom za svoju braću i sestre koji trpe zbog diskriminacije i progonstva. Upravo naša trpeća braća i sestre u zemljama Bliskog istoka čine nam Bliski istok još bliskijim. To su u nakanama ovoga mjeseca naši „bližnji“ (Lk 10,29). Zato ih u srcu nosimo i u molitvama ih se sjećamo.


Pripremio: don Ivan Štironja

Tiskaj    Pošalji