RADOSNA VIJEST - br. 75
Gromiljak, 12.01.2013

Misijska izložba "Da svi imaju kruh svagdanji"

Prodajna Misijska izložba u Gromiljaku

Sestre Služavke Maloga Isusa, zajedno s Prijateljima Maloga Isusa, u Kući Navještenja u Gromiljaku kod Kiseljaka, u subotu 15. prosinca, upriličile su svečano otvaranje petodnevne prodajne Misijske izložbe pod geslom: „Da svi imaju kruh svagdanji“.

Sav prihod od ove Izložbe bio je namijenjen za potporu započetog misijskog djela pokojne s. Lukrecije Mamić, za gladnu djecu u Africi. Ovo je već dvanaesta Misijska izložba koju organiziraju sestre Služavke Malog Isusa u svojoj redovničkoj Kući Navještenja u Gromiljaku.

Prigodni je program započeo u 15 sati u nazočnosti većeg broja posjetitelja i prijatelja među kojima je bio i otpravnik poslova, a. i., Apostolske nuncijature u Sarajevu mons. Joseph Arshad sa svojim suradnicima, te s. M. Admirata Lučić, provincijalna glavarica Družbe sestara Služavki Malog Isusa provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije zajedno sa svojom cijelom upravom koju čine: s. M. Anđa Vranješ, savjetnica i zamjenica; s. M. Ljilja Marinčić, savjetnica i tajnica provincije; s. M. Kata Zadro, savjetnica; s. M. Rudolfa Paradžik, savjetnica te s. M. Liberija Filipović, provincijska ekonoma.

Voditeljica programa gđa. Branka Jukić na početku je programa pozdravila sve nazočne te dala mikrofon provincijalnoj glavarici s. M. Admirati koja se pridružila pozdravima te zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom humanitarnom djelu napose sestrama koje borave u Kući Navještenja a to su: s. Liberija, s. Genoveva, s. Ružica, s. Monika i s. Marinela, a koje su zajedno sa svojim brojnim suradnicama najzaslužnije za ovo Izložbeno djelo.

S. M. Admirata naglasila je da se ovom Izložbom slave dvije divne čovjekove osobine: ljubav i milosrđe. Upravo tim osobinama bila je napose obdarena s. Lukrecija Mamić koja je ostavila svoju Domovinu i otišla u daleku Afriku i potpuno se, do prolijevanja krvi, darovala dušama za Isusa, rekla je s. Admirata. Naglasivši da se dobra djela šire kao divan miomiris, sve je prisutne pozvala: „Ovih dana, kada za svoje drage nabavite korisne darove na ovoj izložbi, sjetite se da ste i vi obdareni i da će vaš dar stići daleko i obradovati upravo one kojima je vaša pomoć potrebna. Od srca Vas sve pozdravljam u ime svojih sestara. Svima nam je drago da smo zajedno. Neka vam svima bude lijepo u ovom Isusovu domu molitve“. Na kraju je zaželjela: „Vrijeme je Došašća. Neka Vam se srca ispune ljubavlju i mirom. Isus dolazi da nas spasi. Sveto pismo kaže da hita, da se žuri k nama u našu ljudsku sudbinu. Dočekajmo ga i budimo sretni što smo spašeni“.

Uslijedio je program koji je pripremila s. Marinela s djecom i mladim Prijateljima Malog Isusa župe Imena Marijina – Gromiljak. Uz nekolike pjesme i dva igrokaza mladi su dočarali dva svijeta, svijet bogatih i svijet siromašnih, koji su potpuno oprečni iako čine jedan te isti svijet. Djeca i mladi u siromašnim dijelovima svijeta doslovno se bore za goli opstanak, koristeći još uvijek ploču za pisanje umjesto knjiga, plastične boce umjesto markantnih tenisica, stare krpe za odjeću umjesto haljina iz vodećih svjetskih butika i tekstilnih salona, dok u bogatim krajevima djeca izmišljaju i biraju što bi pojela, obukla ili obula. Mladi su na slikovit i jednostavan način opisali svijet bogatih u kojemu ljudi vide a ne vide, čuju a ne čuju, sve imaju a kao da ništa nemaju.

Gospodin Anto Stanić sa svojom izrecitiranom pjesmom „Isuse dođi u Kreševo“ dao je svoj doprinos ovomu programu.

Na kraju programa, prisutnima se obratio don Ivan Štironja, kojega su sestre pozvale da kao Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela uputi svoju poruku i otvori Izložbu. Nakon što je sve pozdravio i zahvalio svima onima koji su sudjelovali u pripremi ove akcije, don Ivan je posebno zahvalio sestrama Služavkama Maloga Isusa koje „ne zaboravljaju razlog svoga postojanja: Služiti Malom Isusu koji pati u siromašnima, bolesnima, napuštenima, osobito u djeci. Ta svoja obećanja i karizmu dijele s nama ovom Misijskom izložbom, dvanaestom u već tradicionalnom nizu. Svojim nas zauzimanjem jednostavno potiču da se pokrenemo“.

Nadovezujući se na moto izložbe „Da svi imaju kruh svagdanji“, rekao je da u molitvi Očenaša, koju nas je Isus naučio: „Mi ne molimo samo za svoj kruh, samo za svoje vlastite potrebe. Mi molimo i za potrebe sve svoje braće i sestara… Isto tako, ova molitva ne smije završiti samo na riječima. Te riječi moraju biti pretočene u djelo, moraju postati djelo za druge. Dajte im vi jesti, kaže Isus“. Na kraju je svima čestitao Božić i blagdane te zaželio da se u srcima i obiteljima sviju nastani i živi Mali Isus.

Pjesma „Tamo gdje palme cvatu“, koju su otpjevali mladi predvođeni s. Marinelom, bila je poziv da svi skupa, svojim molitvama i dobrim djelima, sudjelujemo u širenju Radosne vijesti spasenja.

Mnoštvo izložbenih predmeta: kolači, jaslice, razni božićni motivi, bezbrojni suveniri, mnoštvo raznih rukotvorina, pripremljenih za ovu Misijsku izložbu, bili su znak kršćanske ljubavi i brige za siromašnu djecu i potrebite u dalekim misijskim krajevima. Sestre svjedoče da se redovito svakoga dana tijekom petodnevne izložbe gotovo sve pripremljeno isprazni i ponovno napuni.

Bilo je to još jedno hvale vrijedno djelo i novi poticaj da ne zaboravimo svoju braću i sestre u potrebi, bilo one u neposrednom susjedstvu, bilo one u dalekim misijskim krajevima. (PMD BiH)

Tiskaj    Pošalji