RADOSNA VIJEST - br. 75
Sarajevo, 12.01.2013

Novo lice i obnovljeno srce Radosne vijesti

Uvodnik

Božić u Godini vjere bijaše izvrsna prigoda za povratak na izvore vjere. Tu, na koljenima, uz jaslice s Marijom i Josipom, najbolje je mjesto proslave Isusova rođendana i sjećanje na njegov dolazak u liku djeteta među nas ljude. Tu staje ljudski um i dah, prestaje folklor, počinje otajstvo, tajna vjere. Utjelovljena Riječ progovara na sebi svojstven i čudesan način, donosi poruku i pouku za sva vremena, za sve jezike i narode. Isusovim su dolaskom i štala i siromaštvo zadobili potpuno novo značenje. U ljudsku je krhkost i neznatnost posijano zrno božanske veličine i snage. U ništetnosti i neznatnosti krije se veličina, u krhkosti snaga, u siromaštvu bogatstvo. I obrnuto: u bogatstvu siromaštvo, u snazi krhkost, u veličini ništetnost. Bog se nije ustručavao, radi nas i radi našega spasenja, sići i nastaniti se – doslovno „ušatoriti se“ (Iv 1,14) – među nama, u siromašnoj i hladnoj štali i na taj način pokazati da se ne treba bojati siromaštva, malenosti, krhkosti…

Maleni Isus svoju je misiju širenja nebeskoga mira na zemlji započeo neprihvaćen od svojih, uza svoju majku Mariju i skrbnika Josipa, uz domaće životinje u štali, bez materijalnih sredstava, bez naklonosti političara i svjetskih moćnika, bez glasnih medija. Sam se upustio u sijanje zrnja solidarnosti, milosrđa i ljubavi.

Pridružili su mu se priprosti i siromašni pastiri. Potom trojica kraljeva koji su mu se poklonili, priznali ga te njegove poruke proširili u svojim kraljevstvima. Te iste poruke mira, istine, pravde, solidarnosti, milosrđa i ljubavi nastavili su širiti Kristovi učenici, Crkva po svem svijetu, sve do naših dana i naših misionara.

I ovaj misijski list Radosna vijest već je punih četrdeset godina u službi širenja Kristova kraljevstva. U svoj svojoj skromnosti i jednostavnosti želi dati svoj udio u naviještanju Božje ljubavi u ovom našem svijetu. S ovom Novom 2013. godinom Radosna vijest se pojavljuje u novom ruhu. Poprimila je novo ruho i novo lice. Obnovljeno je donekle i njezino srce.

Željeli bismo da u ovoj Godini vjere, na ovim našim prostorima, zamisionari novim poletom i žarom, da nas još više poveže međusobno s ovima koji su blizu kao i s našim misionarima koji su daleko, da nam uz Božju pomoć još više umnoži vjeru, učvrsti nadu i usavrši kršćansku ljubav koja nadilazi narodne i domovinske granice. Zaista, Radosna vijest sa svim svojim sadržajima i rubrikama, starim i novim, želi jednostavno biti u službi širenja kraljevstva Kristova, želi informirati i formirati, biti glasnik Novorođenoga Kralja.

Neka ujedno bude i znakom da smo Krista prepoznali kao svoga spasitelja i otkupitelja, da smo njegov program prihvatili, za njega se opredijelili slušanjem, klanjanjem, življenjem i radosnim naviještanjem.

Neka bude znakom borbe protiv vjerskoga neznanja, osobito onoga vezana za misijski pastoral i misijsko djelo Crkve. Papa Benedikt XVI. u svom je govoru francuskim biskupima 30. studenoga 2012. u Rimu među ostalim rekao: „Vjersko neznanje mnogih osoba, također i vjernika katolika, najveći je problem našega doba… To neznanje priječi nove naraštaje da shvate povijest i da se osjete sljedbenicima tradicije koja je oblikovala život, društvo, umjetnost i europsku kulturu“.

Samo uz vašu pomoć, dragi čitatelji i širitelji Radosne vijesti, ovaj misijski list može biti istinski vjerovjesnik Isusa Krista, navjestitelj Kristove poruke za cijeli svijet. Stoga, otvorite joj vrata svoga srca, svoga doma i svoje zajednice. Da bolje shvatimo povijest i osjetimo se sljedbenicima velike Tradicije koja je stvarala europsku kulturu. Dopustimo joj da nas informira o svjetskoj kršćanskoj kulturi koja obnavlja lice cijele zemlje, da nas formira i oblikuje kao zdrave posude u kojima se čuva i nudi velebno Božje blago za vječnost.


Don Ivan Štironja

Tiskaj    Pošalji