RADOSNA VIJEST - br. 8
Zambija, 17.07.2007

Početak zajedničkog života

Životni putovi Emme i Austina

Nedavno smo na misiji, u naselju gdje žive misijski djelatnici, imali prilike sudjelovati na svečanosti kad je jedan od naših radnika, službeno doveo ženu u kuću i time označio početak njihovog zajedničkog života. Za razliku od ovog jednostavnog događaja, vjenčanja u gradovima Zambije su često imitacije zapadnjačkih svečanosti s velikim gozbama, bijelim haljinama i velikim paradama. One su dostupne samo bogatom sloju. Na selu, gdje se život odvija puno više u skladu s tradicionalnim načinom življenja, vjenčanja su jednostavnija i
ne izazivaju veliki publicitet.
 
Životni putovi Emme i Austina
 
Ja sam prisustvovao mnogim tradicionalnim vjenča njima pa mi ni ovo na misiji nije bila neka velika novost, ali svejedno je privukla moju pažnju tim više što je mladenac Austin jedan od djelatnika misije i tu će se i nastaniti. Austin je rođen 12. prosinca 1971. u obitelji u kojoj je on peti od šestero djece, a sada je učitelj u misijskoj školi. Završio je učiteljsku školu 1998. ali do sada nije uspio dobiti državni posao. Umjesto toga je radio u privatnim školama do kolovoza 2003. kad je prestao raditi i vratio se u svoje selo koje je petnaestak kilometara udaljeno od misije s druge strane Zambezija. U siječnju 2004. je čuo da je misija otvorila Community School. Požurio je da stigne na vrijeme odgovoriti na oglas i bio je sretan kad je bio primljen u službu.
Njegova žena Emma je rođena 14. ožujka 1977. u obitelji sa sedmero djece od kojih je dvoje umrlo. U školu je išla do devetog razreda kad je, na nesreću, ostala trudna i prestala sa školovanjem. Trenutno nema drugog zaposlenja osim što se brine za svoje dijete i svoje polje. Takvih neudanih majki bez zaposlenja u Zambiji ima puno. Bila bi se vratila u školu, ali joj nije imao tko pomagati. Otac joj je u međuvremenu umro, a stariji brat, koji je trebao preuzeti brigu za obitelj, nije bio u mogućnosti pomagati joj.
 
Savjeti mladencima
 
Sama proslava, koja se održala 7. studenog 2004., bila je jednostavna. Okupili su se prijatelji i oni su najprije dobili priliku da mladencima daju savjete za njihov zajednički život. Svi su sjedili u krugu ispred kolibe mladenaca. Svećenik Boris je također bio jedan od onih koji su davali savjete i činilo mi se, bilo mu je drago da je to mogao učiniti. Rekao je da će i ubuduće, ako bude potrebno, biti na raspolaganju u trenucima krize njihovog braka. "Moj je zadatak d~ vam pomognem kako bi ovaj brak uspio", rekao je svećenik. "Bilo bi mi jako drago kad biste jednog dana zatražili da vašu ženidbu blagoslovim po Crkvenom zakonu. Ovaj početak, kako je to po vašoj tradiciji, neka bude put prema trajnoj i doživotnoj ženidbi", dodao je svećenik Boris. Našao se je tu i stariji čovjek sa svojom ženom i rekao kako je on već u braku 23 godine te, iako su im sva djeca umrla, još uvijek su zajedno! Na to su svi zapljeskali.
Nakon što su se iZredali savjeti od onih starijih, a i mlađih, započeo je slavlje. Iz lonaca su počeli dijeliti hranu: žgance i kozletinu. Pilo se je domaće pivo, ples alo se uz zvukove rumba i regge iz kazetofona. Bila je to mala ali lijepa proslava.
Želio sam doznati nešto više o njima i njihovim planovima pa sam ih nakon nekoliko dana opet posjetio. Sjeli smo ispred njihove nove kolibe na prostrti travnati tepih pa sam ih za Eni sha (elektronski list misije Lusu) upitao:
 
"Cijelo vrijeme sam ga promatrala"
 
Eni sha: Austine, kako ste se vas dvoje našli i kako je počela vaša veza?
Austin: Kad sam dobio posao učitelja u Misijskoj školi, nisam imao gdje stanovati. Iznajmio sam kolibu u susjednom selu u kojem je i ova mlada žena stanovala. U veljači 2004. pokušao sam joj se približiti, no ona me je odbila. Pokušao sam ponovno u srpnju i ovaj put je uspjelo.
Eni sha: Koliko dugo ste hodali i tko je predložio ženidbu?
Austin: Četiri mjeseca. Ja sam joj ponudio ženidbu.
Eni sha: Emma, zašto si ga odbila kad ti se je prvi put približio?
Emma: Nisam ga voljela. Činilo mi se je da previše pije. Nisam htjela novu vezu nakon mog prethodnog iskustva s muškarcima.
Eni sha: Zašto si ga drugi put prihvatila?
Emma: Cijelo vrijeme sam ga promatrala pa sam uvidjela da je on u stvari dobar čovjek.
Eni sha: On ti nudi ženidbu nakon samo nekoliko mjeseci hodanja?
Emma: Prihvatila sam, pokušat ću.
Eni sha: Jesi li sigurna da su četiri mjeseca dovoljna da se dovoljno dobro upoznate?
Emma: Jesu.
Austin: Mi Mrikanci vjerujemo da ćemo se moći dovoljno upoznati tek kad smo u braku: Ustvari, naši su roditelji ulazili u brak, a da se nikad prije nisu ni vidjeli, a ženidbe su ipak uspijevale. Tako i sada, na svoj brak gledamo u vidu svoje tradicije.
Eni sha: Emma, ti si prije bila udata, imaš dvoje djece. Austin, ovo je tvoja prva ženidba, ali imaš dvoje djece izvan braka. Koje su vaše nade za ovaj brak koji ste sad sklopili?
Austin: Nadamo se da će nam ovaj brak biti stabilan. Želimo da nam donese mir i radost. Želimo zajedno planirati zajedničku budućnost.
Emma: Ja molim da nas Bog štiti i vodi da bismo mogli živjeti uvijek u slozi.
Eni sha: Već imate po dvoje djece iz prethodnih veza. Koliko još djece želite?
Austin: Samo još troje jer smo siromašni
Emma: Kao afrička žena, ja o tome ne mogu odluči vati. To odlučuje muž jer je on glava obitelji.
Eni sha: Austin, kako su tvoji roditelji prihvatili ovu ženidbu?
Austin: U vrijeme dok smo još hodali, moji roditelji su me posjećivali. Ona ih je lijepo primala. Kad su čuli da ju namjeravam oženiti, rado su to prihvatili.
Eni sha: Emma, što su rekli tvoji roditelji?
Emma: I oni su sretni, zato nisu ni tražili veliku na doknadu za svoju kćer.
Eni sha: Jesu li ga prihvatili zato što je učitelj i prima plaću?
Emma: Ne, nikako. Prihvatili su ga zato što je do bar.
Eni sha: Austin, zašto si platio za ženu i koji je smisao toga?
Austin: Iako izgleda kao plaćanje, to je ustvari znak kojim muškarac dokazuje svoju ozbiljnost i zrelost za ulaženje u brak. Po tom "plaćanju" roditeljima žene muškarac je prihvaćen u njezinu obitelj i po njemu je ženidba legalno sklopljena i priznata. Za muža je to također važan znak da njeni roditelji više ne utječu izravno na život njihove kćeri nego su je prepustili njenom mužu.
Eni sha: Ima li neki bračni par u vašem selu u koji biste se željeli ugledati?
Austin: Gospodin i gospođa Lewis Mate zato jer su u braku već 23 godine. Iako su bez i jednog djeteta ipak žive u slozi.
Eni sha: Kako vas dvoje uspijevate uskladiti vašu tra diciju budući da pripadate vrlo različitim plemenima?
Austin: Kad se čovjek odluči za ženidbu, mora poštivati u odabranoj osobi njenu tradiciju, karakter, ponašanje. Kao Mrikancima, nama je to lako.
Eni sha: Emma, ako dobijete djecu i tvoj muž zatraži da se ta djeca, po njegovoj tradiciji obrežu, hoćeš li to prihvatiti?
Emma: Ja sam već rekla: "I u dobru i u zlu". On neka odluči onako kako mu se čini da je pravo. On je gospodar.
Eni sha: Što biste željeli reći za kraj?
Austin: Želim samo reći "hvala" svima za vašu pažnju i zauzetost za naš brak. Potrebne su nam vaše molitve da bi naš brak uspio.
Emma: (Smiješak...) Ne mogu naći prave riječi da izrazim svoju zahvalnost.
 
Ovaj mladi bračni par je nedavno pristupio našoj crkvenoj zajednici, doduše Austin se pridružio nešto ranije. Oboje su uključeni u crkvene aktivnosti, osobito Austin koje je potpredsjednik grupe mladih na planu dekanata. Emma je blagajnica u skupini žena.
 
Petar Kamondo Muriuki, Eni sha - ožujak 2007.