RADOSNA VIJEST - br. 59
Bosna i Hercegovina, 17.08.2011

Izgradimo školu u Ruandi

Nova akcija Crkve u Bosni i Hercegovini

Nakon akcije pod nazivom „Izgradimo dispanzer sa stacionarom u Tanzaniji“, Crkva u Bosni i Hercegovini započinje novu akciju „Izgradimo školu u Ruandi“. Izgradnja srednje škole u misiji Kivumu, u Ruandi, nova je, dakle, akcija koja će se u Bosni i Hercegovini provoditi od srpnja 2011. do srpnja 2012. godine, kako je već najavljeno. Početak nove akcije redovito se veže za susret hrvatskih misionara i misionarki koji se već tradicionalno održava u prvom srpanjskom punom tjednu. Ovo je već peta akcija koja se uz odobrenje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine provodi pod vodstvom Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH.
Prijedlog za ovu novu akciju prihvaćen je na Godišnjoj skupštini Papinskih misijskih djela koja je održana u Sarajevu od 28. veljače do 1. ožujka ove godine. Bivši nacionalni ravnatelj PMD mons. Tomo Knežević u svom je Izvješću to iznio kao prijedlog biskupima BiH na biskupskoj konferenciji u Mostaru 17. ožujka. Biskupi su prijedlog prihvatili, odobrili i preporučili. I ovaj napis želio bi biti barem odjek toga odobrenja i blagoslova naših pastira.
Jeka koja bi željela doprijeti do srca svakoga svećenika, redovnika, redovnice, svakoga vjernika i učiniti nas duhovnom i materijalnom potporom ove akcije.

Na web-stranicama misije Kivumu www.vjeko-rwanda.info možemo puno toga saznati o samoj misiji kao i o novom projektu izgradnje škole. I preko našeg misijskog lista Radosna vijest već smo mogli saznati neke informacije o misiji, no radi onih kojima je to, možda, promaklo, donosimo barem nešto od toga. Župa je osnovana 1983. godine. Mjesni je biskup uzeo dio župe Cheza, dotadašnju filijalu Kivumu proglasio župom i predao je na upravljanje svećenicima franjevcima među kojima se našao i fra Vjeko Ćurić, bosanski franjevac, žrtva krvavoga rata u Ruandi, ubijen 31. siječnja 1998. godine. Danas tu djeluje fra Vjekin subrat fra Ivica Perić koji je u misijama od 1990., a u Ruandi od 2003. godine.
Župa obuhvaća prostor od šezdesetak kvadratnih kilometara na kojemu živi oko 30.000 kršćana. Nakon rata to postaje mjesto gdje velik broj izbjeglica i beskućnika nalazi svoj novi dom. Zahvaljujući fra Vjeki i prijateljima iz Njemačke preko Franziskaner Mission iz Dortmunda na području je župe izgrađeno oko 14.000 kuća. Tu je fra Vjeko planirao izgraditi i srednju školu. Za ostvarenje te ideje od Biskupije je bio dobio i zemlju. No rat, koji je u Ruandi odnio gotovo milijun života, učinio je svoje. Novo zemljište za školu već je pronađeno te se očekuje da se ideja izgradnje srednje škole ostvari. Ne samo radi ideje ili radi fra Vjeke, nego ponajprije iz potrebe. Osnovnu školu u Kivumu, koja ima 21 učionicu, pohađa preko 1.700 djece. Očito, poprilična gužva. Zato fra Ivica gradi još četiri učionice. I ne će se zaustaviti na tomu. U planu je još koja nova učionica jer se broj djece povećava.

Izgradnjom srednje škole mnogi bi od tih mališana mogli nastaviti svoje školovanje i do kraja razviti od Boga primljene darove. Nadamo se da će se uz pomoć Božju i uz pomoć dobrih ljudi i to uskoro ostvariti jer zasigurno nema većega ulaganja od ovoga. Školovati mladež, učiti ih da rade i stvaraju bolje društvo i bolju budućnost, najveća je pomoć tomu ne samo ratom nego i siromaštvom pogođenom narodu.
Ovim pozivamo sve vas, dragi prijatelji misija, da se svi skupa uključimo u ovu akciju te postanemo graditelji nove srednje škole u misiji Kivumu gdje djeluje hrvatski misionar, franjevac Bosne Srebrene, fra Ivica Perić.

Don Ivan Štironja

Tiskaj    Pošalji