RADOSNA VIJEST - br. 59
Sarajevo, 17.08.2011

Vrijeme odmora - ali i žetve, i molitve!

Poštovani i dragi prijatelji misija!

Dok držite u svojim rukama ovu srpanjsko-kolovošku Radosnu vijest, želio bih vam iskazati zahvalnost što ste ponovno posegnuli za ovim jedinim misijskim listom na hrvatskom jeziku te na taj način pokazali da vam je stalo, ne samo do lista, nego i do sveukupna misijskog poslanja Crkve, kao i do njezinih poslanika, misionara.
Srpanj i kolovoz nude toplinu i predah. Vrijeme je to odmora. Mnogi će iskoristiti ponudu, osvježiti se i predahnuti. No, ova dva mjeseca u svojim imenima kriju duboku znakovitost. Upućuju na žetvu i odvoženje požnjevenog. Osobito će se u ovomu prepoznati naša mladež, đaci i studenti. Za veći broj njih to je vrijeme žetve bodova na kraju školske godine. Za neke je to kraj jedne životne epohe: pučkoškolske, srednjoškolske ili pak studentske.
I božanskom Učitelju se, zasigurno, svidjela ova slika žetve. On, vrstan poznavatelj čovjekova srca i duše – „ta sam je dobro znao što je u čovjeku“ (Iv 3,25) – božanski je mudro tu sliku upotrijebio kad je ono rekao: „Žetva je velika a radnika malo“, te pozvao: „Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“ (Lk 10,2).
Krist svraća pozornost na Očeva prostranstva sjetve i žetve. Stalo mu je do Očeva radnog polja. Poziva sva ljudska stvorenja da se užive u tu stvarnost koja nudi radost i sreću. Polja imaju svoj smisao te to isto nude svima onima koji žele osmisliti svoje postojanje. Biti radnik, znači biti koristan. Svojim odgovornim i savjesnim radom, praćenim molitvom, stvorenje na najbolji način zahvaljuje svomu Stvoritelju.
Krist ne objašnjava zašto je radnika malo. Možda zato što su mnogi pozvani, a samo neki izabrani; možda zato što je puno neradnika. Možda! Svakako ne bi bilo dobro da u sebi prepoznamo radnika a u onima oko sebe same neradnike. Uz to, dobro je imati na umu da uza žetvu ide i vaga koja utvrđuje pravo stanje.
Kad Isus kaže: „Molite“!, kao da nas želi zaustaviti. Nije to obično stopiranje. To je zahvat u srce, u dušu. Radi se o ozbiljnoj stvari. Dvostruka nakana. Moliti za dostatan broj radnika, i moliti za kvalitetne radnike. Treba izmoliti i kvantitetu i kvalitetu. I ustrajnost, dakako. Ni jedno ne dolazi samo od sebe. Gospodar žetve, Otac nebeski, traži suradnju. Svi su pozvani da se upišu na listu, radnika ili molitelja. Nema neutralnih. Ako ih ima, onda su neradnici i nemolitelji.
Osobito se traži suradnja kada je u pitanju duhovna žetva. Da, ovo je vrijeme i duhovne žetve. Žetve duhovnih plodova svećeničkih ređenja, redovničkih zavjetovanja. Tu su uključene i obljetnice, jubileji. Dok prosimo i tražimo, dok Bogu slavu iskazujemo i u srcu kajanje pobuđujemo, ne smijemo zaboraviti da postoji i zahvalna molitva. „I zahvalni budite“, poziva vjernike u maloazijskoj Kolosi sv. Pavao dok ih potiče na novi život (Kol 3, 15).
Zahvalni smo Bogu za život, za mogućnosti i sposobnosti. Zahvalni smo zato što smo dobili milost poziva i hrabrost odaziva. Zahvalni smo za mlade svećenike, redovnike i redovnice koji će i ovoga ljeta podići svoj glas i reći: hoću s Božjom pomoću. Zahvalni smo i za svećeničke pripravnike kao i za redovničke kandidate i kandidatice koji su se odvažili ili će se već ovoga ljeta odvažiti te poći u žetvu kamo ih Gospodar zove da izreknu svoj „hoću“.
Često smo izbirljivi. I nezasitni. Ne samo da tražimo - a ne znamo što tražimo, nego tražimo i ono što nam uopće ne treba ili nam čak škodi! Zaboravljamo da je doista samo jedno potrebno, kako nas je poučio i božanski Učitelj: „A jedno je potrebno“. Zašto onda ne izabrati bolji odnosno najbolji dio koji nitko ne može oduzeti, kako savjetuje Gospodin Isus (usp. Lk 10, 41-42). Počujmo!: „Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu“ (Mt 6,20).
Vama, koji ste se odlučili raditi u žetvi Gospodnjoj, čestitamo i molimo ustrajnost. Osobito vama, dragi misionari i misionarke, koji ste iskusili prostranstva žetve Njegove i „svu tegobu dana i žegu“ (Mt 20,12). Vama pak koji se mislite, molimo od Gospodina mudrost i odvažnost. Ako vam se čini usko polje Crkve u Hrvata, nude vam se široka misijska vrata. Bože, pošalji radnike u žetvu svoju!

Don Ivan Štironja

Tiskaj    Pošalji