RADOSNA VIJEST - br. 51
Sarajevo, 19.11.2010

Zambijski misionar don Boris Dabo boravio u Sarajevu

U znak zahvale cijeloj Crkvi u BiH

Tijekom ljetnih mjeseci naši hrvatski misionari i misionarke, nakon nekoliko godina izbivanja, dolaze u Domovinu na dulji zasluženi odmor. Tako se događalo i tijekom ove 2010. godine, poglavito za vrijeme ljetnih mjeseci.

Jedan od zadnjih misionara koji je stigao na odmor i koji se zadnji vraća je krčki svećenik i dugogodišnji zambijski misionar don Boris Dabo. Već dvadeset i sedam godina kao misionar djeluje u afričkoj zemlji Zambiji u biskupiji Livingstone i trenutno vodi dvije misije: Misiju Lusu i Misiju u Njoko Malomo.

U znak zahvale cijeloj Crkvi u Bosni i Hercegovini, svim njezinim biskupima i biskupijama, svećenicima i sestrama te svim prijateljima misija i misionara boravio je u Sarajevu od srijede 29. do četvrtka 30. rujna. Želja mu je bila reći svećeničko i vjerničko hvala svima u Bosni i Hercegovini koji su dali materijalnu potporu u Misiji Lusu kroz poznatu akciju „Izgradimo crkvu u Misiji Lusu“. Posebna mu je želja bila zahvaliti vrhbosanskom nadbiskupu i metropoliti Vinku kardinalu Puljiću i nacionalnom ravnatelju PMD BiH mr. vlč. Tomi Kneževiću za njihovu prošlogodišnju posjetu njegovoj biskupiji i Misiji Lusu u kojoj je kardinal Puljić s domaćim biskupom posvetio novoizgrađenu crkvu.

Po dolasku u Sarajevo obišao je stari dio grada, ali i probao nadaleko poznate sarajevske ćevape. Nakon toga u Misijskoj središnjici ostao je u dugom razgovoru s nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela BiH i tajnicom s. Fidelis Lučić. U njemu je prezentirao situaciju kako u samoj biskupiji Livingstone tako i u Misijama Lusu i Njoko Malomo koje trenutno vodi. Posebno je aktualno bilo pitanje njegova premještaja koje slijedi u narednim mjesecima u novoutemeljenu Misiju Lusu. Zanimljivo je bilo čuti oslikavanje situacije zaživljavanja nove Misije te mjesto i prevažnu ulogu katehista. Uz misijske krunice i darove prijatelja misija i misionara Misijska središnjica bila je i ovaj puta konkretna potpora kako don Borisu tako i njegovim vjernicima.

Sutradan ga je s nacionalnim ravnateljem primio Vinko kardinal Puljić. Velika je bila radost ponovnog susreta nakon kardinalova prošlogodišnjeg boravka u Zambiji i u Misiji Lusu. Kardinal nije krio radost za svaku novu vijest iz obje Misije, a posebno o rastu svih projekata u Misiji Njoko Malomo. Kardinal je don Borisu predao svoje darove znak njegove blizine, ali i potpore kako njemu tako i povjerenim mu vjernicima.

Točno u podne u velikoj i prelijepoj novoizgrađenoj dvorani Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Sarajevu don Boris je predstavio Zambiju, biskupiju Livingstone, Misije Lusu i Njoko Malom. Uz riječi dobrodošlice ravnatelja mr. Ivice Mrše, časnih sestara Kćeri Božje ljubavi, vjeroučiteljica te preko tri stotine djece svih dobi i uzrasta don Boris je pričao o svim projektima koje vode, a koji život znače čovjeku ovog podneblja. Nije krio radost zbog oduševljenja i pokazane pozornosti nazočnih srednjoškolaca. Na kraju su mu rekli svoje „S Bogom“ i nećemo vas ostaviti samoga.

U popodnevnim satima don Boris prepun dojmova i zahvala, posebno sestrama Kćerima Božje ljubavi koje su ga udomile, napustio je Sarajevo i vratio se u svoju Novalju kako bi završio zadnji dio svoga odmora u Domovini. Njegove misli i tih dva dana bile su s njegovim vjernicima u obje Misije: Lusu i Njoko Malomo.


Tomo Knežević

Tiskaj    Pošalji