RADOSNA VIJEST - br. 51
Islamabad, 19.11.2010

U Pakistanu kršćanske djevojke žrtve silovanja i smrti

Otmice i seksualno nasilje u Pakistanu sve su učestaliji

U Pakistanu su se ponovili slučajevi brutalnog nasilja usmjeren protiv kršćanskih djevojčica. Naime, dvanaestogodišnju djevojčicu Lubnu Masih napala je i silovala, a zatim ubila grupa muslimanskih muškaraca u Rawalpindi. Trinaestogodišnja katolkinja Kiran Nayyaz iz Faisalabada je trudna, nakon što ju je silovao musliman. Kršćani u Pakistanu su u šoku nakon ovih događaja.

Prema sigurnim izvorima iz Pakistana, kako izvješćuje Tiskovna agencija Fides Zbora za evangelizaciju naroda, Lubna Masih, kći Saleema i Guddi Mashi živjela je u Khoke Ellahi Bukshu u gradskoj četvrti Rawalindi. Njezin otac Salem Mashi radio je kao taksista i teško zarađivao svoj svagdanji kruh kako bi svojoj jedinoj kćeri omogućio školovanje. Dana 27. rujna ove godine ona je kuću napustila u 6,30 sati kako bi kupila mlijeko. Petorica mladih muslimana su je zaustavili i prisilili da uđe u auto, a nakon toga brzo su se udaljili s mjesta otmice. Djevojčica je glasno tražila pomoć, ali joj nitko nije pritekao u pomoć. Njezini silovatelji i ubojice vozili su je prema groblju ove gradske četvrti gdje su je nekoliko sati kasnije prolaznici našli mrtvu. Njezini roditelji još uvijek su pod šokom i nisu nikoga optužili: „Oni žele napustiti grad i bilo gdje započeti jedan novi život“, izvješćuje jedan promatrač koji je s njima razgovarao. Između ostalih „Christian Lawyers Foundatio“ želi im pružiti pravnu pomoći kako bi podigli optužnicu. Kao što promatrač izvješćuje „slučajevi nasilja i zloporabe kršćanskih djevojčica je svakidašnja tema. Svi slučajevi, koji su ugledali svjetlost dana, samo su vrh ledenog brijega“.

Jedan drugi slučaj tiče izravno Katoličke Crkve. Naime u Faisalabadu silovana je trinaestogodišnja Kiran Nayyaz koja je radila kao kućna pomoćni kod jednog bogatog muslimanskog veleposjednika. Nju je silovao vozač te obitelji Mhuammad Javed. Kiran je zatrudnjela. Slučaj se dogodio u travnju ove godine, ali je tek 2. listopada obznanjen nakon što je Povjerenstvo za pravdu i mir i Povjerenstvo za žene biskupije Faisalabad i službeno podiglo optužnicu protiv silovatelja.

„Situacija je dramatična. Mjesna Katolička Crkva želi zaštititi obitelj i traži od nadležne vlasti da odmah provede istragu“, kazao je generalni vikar o. Khalid Rashid Asi za Tiskovnu agenciju Fides. „Obitelj je pod traumom i svi katolici strahuju od čina odmazde. Ipak slučajevi kao ovaj, na žalost, nisu nikakva rijetkost“, kazao je generalni vikar. „Strašna je činjenica kako će jedna maloljetna djevojčica roditi dijete, ali strah od nasilja i dalje je prisutan. Ipak kao katolici u takvom slučaju obvezatni smo zaštiti nerođeni život“. Prema izvješću „Centre for Legal Aid Assistance and Settlement“ (CLAAS), otmice i seksualno nasilje protiv kršćanskih i hinduističkih djevojčica u Pakistanu sve su učestaliji. Pri tom se često radi o nasilnom obraćanju na islam. Centar koji žrtvama daje besplatnu pravnu pomoć podsjeća na druge slučajeve u kojima počinitelji nisu kažnjeni niti su bili podvrgnuti bilo kakvim sankcijama. Tako su u srpnju 2010. godine u Farooqabadu u provinciji Punjab trojica muslimana zlostavljali i silovali jednu šesnaestogodišnju kršćansku djevojčicu. Jedna grupa mlađih muslimana iz Gujar Khan u Distriktu Rawalpindi brutalno su silovali dvanaestogodišnju kršćansku djevojčicu. Jednoj kršćanskoj obitelji iz Lahorea nestala je kćer Samina Ayub koja je isto tako bila uposlena kod jednog bogatog muslimana. Policija je izjavila kako se radi o slučaju obraćanja na islam i prisilna udaja. U Lyari oteta je trinaestogodišnja hinduskinja Poonam i prisilno obraćena na islam. Na žalost isto su doživjele i kršćanske djevojčice tijekom ove godine Shazia Bashir, Sumera Pervaiz i Magdalena Ashraf, a o čemu je ove godine pisala Tiskovna agencija Fides (25.01., 29.04. i 17.07.2010.).


Tomo Knežević

Tiskaj    Pošalji