RADOSNA VIJEST - br. 5
Nigerija, 22.03.2007

Dobri školski rezultati

"Djeca mogu i više nego što mi mislimo"

Pripremom za sakramente krštenja i prve pričesti i mi se polako približujemo blagdanu Uskrsa. Ovdje je običaj da se odrasli i djeca krste jedino u Uskrsnom bdjenju, a na sam Uskrs neki će primiti Prvu sv. pričest zajedno s djecom koja se redovito pripremaju. Među njima će također biti i starica od 84 godine. Ona prije nije mogla pristupiti Prvoj sv. pričesti, iako je bila povezana sa župnom zajednicom. Kao mlada redovito je išla čistiti crkvu kao i sve djevojke u selu. Kasnije je stupila u brak sa suprugom koji je imao sedam žena. Suprug joj nije dopustio da se krsti krš tena, premda je to željela.
 
Unuci pomažu u prevođenju
 
Sada ta starica želi primiti sakramente, ali ne može dolaziti na vjeronauk te ćemo dolaziti k njoj i poučiti je. Djeca i unuci će nam pomoći u prevođenju. S. Ana Marija priprema tridesetak djece od kojih neki nisu ni kršteni. Pripreme traju dulje vrijeme i neki su se nadali da će biti spremni za Božić, no ostalo je sve za blagdan Uskrsa. Nevolje su što ni jedno dijete ne zna čitati. Sve molitve i odgovore na igbo jeziku moraju učiti napamet. Oni to i uspijevaju te se nadamo da će i posljednje pripreme biti uspješne.
Učenje mnogih molitava olakšano je na taj način što se mole u crkvi te djeca slijede odrasle u molitvama prije sv. mise.
Nedavno nas je pohodila naša vrhovna poglavarica, a nakon nje posjetila nas je i naša s. Edita koja je nakon odlaska iz Nigerije otputovala u Hrvatsku. Po njoj smo poslale našu poštu i uskrsne čestitke koje su izrađivala djeca. Svima koji su dobili naše male obojane zečiće pokušavamo objasniti da je sve to djeci novo i mnogi se ne snalaze, no pokušavaju. Posebice su maleni bili uporni i ispunili svaki dio papira. U posjet su nam došle i sestre iz Meksika koje imaju svoju postaju u drugom djelu biskupije.
 
"Djeca mogu i više nego što mi mislimo"
 
Dragi naši prijatelji, zahvaljujemo Vam što mnoga naša djeca mogu u školu. Nadamo se da ćemo vam moći i nakon Uskrsa javiti o dobrim rezultatima. To je vrijeme kada se dobivaju ocjene nakon drugog dijela školske godine. Napredak je očit i sam župnik je nedavno s oltara pohvalio jednog učenika. Naime taj dječak nije išao cijelu školsku godinu 2004/05. u školu jer nije imao mogućnosti, a sada redovito čita pod sv. misom. Naime, ovdje nije redovito da se može čitati engleski bez nevolja nakon završetka srednje škole, a kamoli još u osnovnoj. On je zabunom uzeo čitanje prethodnog dana za koje se dan prije pripremio i koje je jako dobro čitao. Župnik je došao do ambona i dao mu da čita čitanje od dana i stajao pokraj njega jer nije bio siguran da će znati čitati. Kada je vidio da čita bez poteškoća otišao je i sjeo. Na kraju sv. mise župnik ga je pohvalio i rekao pred svima: "Vidite kako djeca mogu i više nego što mi mislimo." Ta čitao je i prvo i drugo čitanje bez pogreške i zastajkivanja.
Nadamo se i dalje napretku i preporučujemo sve nas u vaše molitve uskrslom Gospodinu.
Hvala svima i želimo vam sretne i radosne blagdane Uskrsa!
 
Zahvalne sestre Karmelićanke iz Nigerije.
s. Josipa Šprajc

Tiskaj    Pošalji