RADOSNA VIJEST - br. 43
Sarajevo, 24.03.2010

Deveta godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD BiH

Budite ustrajni u misijskom poslanju Crkve u našoj Domovini!

Držeći se važećeg Statuta Papinskih misijskih djela u Sarajevu je u prostorijama Misijske središnjice Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela BiH na ustaljeni termin, zadnji ponedjeljak i utorak veljače, od ponedjeljka 22. do utorka 23. veljače održana deveta godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Kao i do sada skupština je započela u ponedjeljak 22. veljače euharistijskim slavljem u sarajevskoj prvostolnici s početkom u 18,00 sati. Misnom slavlju na blagdan Katedre sv. Petra predsjedao je predsjednik Biskupske konferencije BiH Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana, nacionalnog ravnatelja PMD BiH mr. vlč. Tome Kneževića i dijecezanskih ravnatelja PMD BiH: preč. Pave Šekerije iz Vrhbosanske nadbiskupije, don Ivana Štironje iz Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije i mons. Vlado Lukenda iz Banjolučke biskupije, kanonika Prvostolnog kaptola vrhbosanskog te dvadesetak svećenika koji žive i rade u gradu Sarajevu. Lijepi broj redovnica grada Sarajeva i prijatelja misija i misionara ispunio je sarajevsku prvostolnicu i molio na misijske nakane Crkve, ali i za sve naše hrvatske misionare i misionarke diljem svijeta. Svojim liturgijskim pjevanje svoj misijski priloga dali su pjevači katedralne župe pod vodstvom prof. don Nike Luburića.

Molitvena povezanost s misijama

Na početku misnog slavlja sve nazočne prijatelje misija i misionara u sarajevskoj prvostolnici pozdravio je nacionalni ravnatelje PMD BiH mr. vlč. Tomo Knežević te pojasnio razloge okupljanja. Zahvalio je kardinalu i drugim bosansko-hercegovačkim biskupima te brojnim prijateljima misija u Bosni i Hercegovini na odgovornom odnosu prema misijama i svim našim misionarima i misionarkama ma gdje bili. Pozvao je sve nazočne da se ujedine u molitvi jer u ovim večernjim satima u Dubrovniku i druga Nacionalna uprava PMD u Republici Hrvatskoj misnim slavljem započinje svoju godišnju skupštinu. I jedna i druga skupština trebaju biti na izgradnju misijske svijesti i odgovornosti u svim našim biskupijama, župnim i redovničkim zajednicama i obiteljima kako u Bosni i Hercegovini tako i u Republici Hrvatskoj, a na dobro misija i naših misionara i misionarki kazao je u svome pozdravu nacionalni ravnatelj PMD BiH vlč. Knežević. U svojoj propovijedi Vinko kardinal Puljić u svjetlu misnog slavlja blagdana Katedre sv. Petra pozvao je sve nazočne da svojom molitvom budu uz svakog našeg misionara i svakog čovjeka koji im je povjeren i koji pati, a svojim konkretnim darivanjem ublažimo njihovu bijedu i njihovu patnju osiguravajući im sretniju budućnost.
Kao i do sada radni dio skupštine započeo je sutradan u utorak u Sarajevu u 9,00 sati u prostorijama Misijske središnjice. Na početku godišnje skupštine nakon molitve Nacionalno vijeće PMD BiH pozdravio je Vinko kardinal Puljić te zaželio plodan rad ovogodišnje skupštine. U ime biskupa Bosne i Hercegovine zahvalio je za kvalitetan rad nacionalnog i dijecezanskih ravnatelja PMD BiH te tajnice s. Fidelis Lučić FDC. Pozvao ih je da ne posustaju nego hrabro i odvažno rade za misije i misionare.
Zatim je određen zapisničar te pročitan i usvojen zapisnik prošlogodišnje osme skupštine Nacionalnog vijeća PMD BiH koji je pripremila tajnica s. Fidelis Lučić FDC. Prema važećem Statutu Papinskih misijskih djela (čl. 55c) opširna pastoralna i financijska izvješća za prošlu 2009. godinu u pisanom obliku podnijeli su nacionalni i dijecezanski ravnatelji PMD BiH. Zatim je slijedila rasprava o izvješćima i pregled svih potrebnih knjiga kako Nacionalne uprave tako i dijecezanskih uprava Papinskih misijskih djela BiH. Rasprava je završena prihvaćanjem svih podnesenih izvješća u pisanom obliku.

Solidarnost malog stada

Kao i tijekom minulih tako je bilo i prošle godine Misijska središnjica pripremila i podnijela sljedeća godišnja pastoralno-financijska izvješća - u BiH: Nacionalnom vijeću PMD BiH, Biskupskoj konferenciji BiH, svim crkvenim ustanovama u BiH te u Vatikanu: predsjedniku Papinskih misijskih djela, generalnom tajniku Djela za širenje vjere, generalnom tajniku Djela svetog djetinjstva, generalnom tajniku Djela svetog Petra apostola i generalnom tajniku Misijske zajednice svećenika, redovnika i redovnica.
Solidarnost malog stada Hrvata-katolika iz Bosne i Hercegovine s katolicima diljem svijeta i tijekom 2009. bila je velika. U odnosu na godinu ranije i tijekom 2009. godine katolička solidarnost bila je u porastu te se osjetilo povećanje za oko 10 % u materijalnim darovima u odnosu na prethodnu godinu: Bogojavljenje-Tri kralja - Djelo svetog djetinjstva, Svjetski misijski dan - Djelo za širenje vjere i Čista srijeda - Djelo svetog Petra apostola. S obzirom na broj katolika i uspoređujući druge zemlje Europe i svijeta, svijest vjernika i brojnih prijatelja misija u BiH bila je jako velika. Tako je zahvaljujući brojnim prijateljima misija u Bosni i Hercegovini našim misionarima i misionarkama i tijekom prošle godine predan lijepi iznos.

Akcije za izgradnju crkava

I prošle godine, nakon dosadašnjih dviju akcija „Izgradimo crkvu u Zambiji“ i “Izgradimo crkvu u Tanzaniji“, naši su nas biskupi u dogovoru s Misijskom središnjicom u Sarajevu ponovno pozvali na solidarnost s Crkvom u Africi i još uvijek preporučuju treću akciju pod nazivom: „Izgradimo crkvu u Demokratskoj Republici Kongu“. Ovom akcijom, koja još traje, želimo pomoći izgradnju crkve u Misiji Muleba, koju je biskup biskupije Kamina, mons. Jean Anatole Kalala Kaseba osnovao i povjerio našem dugogodišnjem misionaru svećeniku Hercegovačke franjevačke provincije fra Anti Kutleši. Crkva će biti posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, a bit će izgrađena i kao sjećanje na proslavu 800. obljetnice karizme franjevačkog reda.
Prema informacijama koje su došle do Misijske središnjice u Sarajevu Crkva u Hrvata početkom 2010. godine diljem svijeta ima 97 misionara i misionarki od kojih je preko polovine rođeno u Bosni i Hercegovini. Od 97 naših misionara i misionarki 2 su biskupa, 8 biskupijskih svećenika, 22 svećenika redovnika i 65 redovnica.

Sjećanje na misionare mučenike

Svake godine 24. ožujka brojni prijatelji misija diljem svijeta i mali dio u Bosni i Hercegovini, koji je dan smrti nadbiskupa Oscara A. Romera (1980.) i od 1993. Dan sjećanja na ubijene misionare, obilježavaju ovaj dan. Na ovaj dan svojim molitvama i misnim slavljima sjetili smo se svih ubijenih svjedoka vjere. Na to su nas i prošle godine potakle riječi velikog pape Ivana Pavao II.: „Mjesne Crkve trebaju sve činiti kako sjećanje na one koji su podnijeli mučeničku smrt nikada ne bi zamrlo“. Tijekom 2009. godine, prema izvješću Tiskovne agencije Fides vatikanskog Zbora za evangelizaciju naroda od 30. prosinca 2009. godine, ubijeno je 37 svjedoka vjere: 30 svećenika, 2 redovnice, 2 sjemeništarca i 3 laika-dragovoljca.
I prošle 2009. godine u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 27. do 29. siječnja u zgradi Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, održan je 49. po redu Teološko-pastoralni tjedan kojemu je nazočila i Misijska središnjica iz Sarajeva i bila od pomoći svim prijateljima misija, ponajprije našim svećenicima i sestrama koji djeluju u župnim zajednicama.
Prema važećem Statutu Papinskih misijskih djela svake godine, uz redovite godišnje skupštine Nacionalnih vijeća Papinskih misijskih djela u svakoj pojedinoj zemlji, u Rimu se održava i opća godišnja skupština Papinskih misijskih djela. Tako je bilo i prošle 2009. godine. Opća godišnja skupština Papinskih misijskih djela održana je u Rimu na „Salesianumu“ u vremenu od 11. do 17. svibnja 2009. godine. Uz predsjednika Papinskih misijskih djela i četiriju generalnih tajnika na skupštini je sudjelovalo i 150 nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela iz cijeloga svijeta. Skupštini je nazočio i nacionalni ravnatelj PMD BiH mr. vlč. Tomo Knežević.
Misijska središnjica Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu drugim izdanjem misijskog priručnika „Crkva i misije“ brojnim prijateljima misija u hrvatskom narodu želi pomoći u još odgovornijem građenju i nošenju misijske svijesti i odgovornosti na početku novog stoljeća i novog tisućljeća, posebno na našim teološkim učilištima. Ovo je prva knjiga, a nadamo se ne i posljednja u nizu pod naslovom Misijski priručnici.

Zajedništvo s Misijom Lusu

Nakon povratka iz Zambije Vinka kardinala Puljića i nacionalnog ravnatelja PMD mr. vlč. Tome Kneževića Misijska središnjica iz Sarajeva pripremila je DVD o posveti novoizgrađene crkve i aktivnosti u Misiji Lusu i zaživljavanje novoutemeljene Misije Njoko Malomo. Pripremljeni DVD svojim bogatim i raznolikim sadržajem zahvala je svim prijateljima misija cijele Crkve u Hrvata, posebno sudionicima akcije prijatelja misija i misionara u BiH „Izgradimo crkvu u Misiji Lusu“.
Misijska središnjica iz Sarajeva, na zamolbu don Borisa Dabe, preuzela je jednogodišnje financiranje glavnog katehete u Misiji Lusu gosp. Thomasa Sitatia, koji je prethodnih 19 godine bio kateheta u Misiji Sichili i koji je došao sa ženom i četvoro djece, a s radom je počeo u prosincu 2009. godine. Isto tako na više mjesta prijatelji misija bez obzira na materijalno stanje i financijske mogućnosti te na visinu dara preko Misijske središnjice u Sarajevu sudjeluju u kumstvima za siromašnu djecu kao grupe, a o kojima skrbe naši misionari i misionarke.

Animacijski sadržaji

Jedini informativni misijski list Crkve u Hrvata, koji je zajednički dvjema nacionalnim upravama PMD, imao je svoje posebno mjestu u plodnoj diskusiji. Do početka Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini te u Republici Hrvatskoj 1992. godine izlazio u Sarajevu, a od tada pa do današnjeg dana izlazi u Zagrebu. I ovaj puta nacionalni ravnatelj PMD BiH pozvao je Nacionalno vijeće PMD BiH na odgovoran odnos prema ovom listu bilo svojim konkretnim pisanim prilozima bilo u zauzetom poslu širenja poglavito u našim župnim zajednicama. I u ovogodišnjem izvješću iznio je neke konkretne podatke za vrijeme od kada je zajednički list dviju Nacionalnih uprava PMD Crkve u Hrvata od studenog 2001. pa do prosinca 2009. godine uključivo kako nacionalnog tako i dijecezanskih ravnatelja PMD BiH. Rasprostranjenost Radosne vijesti mogla bi biti i bolja posebno u nekim župnim zajednicama. Radosna vijest trenutno se tiska u 3.500 primjeraka, a na prostoru Bosne i Hercegovine Radosnu vijest prima 820 prijatelja misija.
Web stranica Misijske središnjice (www.missio.ba) već tri godine ostvaruje smisao svoga postojanja. Nositelji najvećeg tereta traženja i pripremanja materijala su nacionalni ravnatelj PMD BiH i tajnica s. Fidelis Lučić FDC. Radosno je saznanje kako broj posjetitelja stalno raste, a što se dade provjeriti. Trenutno svaki dan web stranicu posjeti preko 110 posjetitelja posjetitelja. Njihov broj svakim danom raste. Svaki dan tri nove vijesti kao i drugi sadržaji koji se stavljaju, stalno su obogaćenje za sve one kojima su misije na srcu. Preko web stranice može se brzo posjetiti i druge web stranice drugih nacionalnih uprava Papinskih misijskih djela u Europi i svijetu.
I drugi misijski animacijski sadržaji bili su prisutni na prostoru Bosne i Hercegovine: misijske krunice, misijske kasice, razni misijski imendanski kalendari (zidni jednolisni, zidni dvanaestolisni, stolni i džepni), razne božićne misijske čestitke. Tijekom ove godine bit će tiskane pripremljene upisnice za tri Papinska misijska djela: Djelo svetog djetinjstva, Djelo svetog Petra apostola i Misijska zajednica svećenika, redovnika i redovnica. Na svim tim upisnicama bit će ukratko prikazana povijest tog Djela, ali i drugi poticajni tekstovi. Stalni kontakti s prijateljima misija telefonom, u pisanom obliku ili komuniciranje putem e-maila dodatna je misijska animacija.

Misijski susreti

Kao i prethodnih godina i prošle godine organiziran je na ustaljeni termin u prvom punom tjednu srpnja ljetni susret hrvatskih misionara i misionarki koji su tijekom ljetnih mjeseci došli u Domovinu na zasluženi odmor. Prošlogodišnji 21. ljetni susret održan je od 6. do 9. srpnja u zgradi Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Domaćin je bila Dijecezanska uprava PMD Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ovogodišnji ljetni susret bit će u Kotorskoj biskupiji od 5. do 8. srpnja 2010. godine. Spremnost i širina Kotorske biskupije s njezinom biskupom mons. Ilijom Janjićem da 2010. godine budu domaćini našim misionarima i misionarki te misijskim djelatnicima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske velika su radost za sve koji rade za misije.
Tijekom prošle godine u lijepom broju župnih zajednica u Bosni i Hercegovini na različite načine zaživljavali su Pjevači zvijezde. Sve je ovisilo od misijske svijesti župnika i njegovih suradnika, ali i časnih sestara. Sigurno je kako brzina njihova zaživljavanja može biti bolja. Svaka sredina i svaka župna zajednica pripremit će vlastiti način zaživljavanja pjevača zvijezde u njihovoj sredini. U ovom odgovornom poslu nezaobilazna je uloga svakog dijecezanskog ravnatelja PMD.
Sljedeća deseta godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine bit će održana na ustaljeni termin zadnji ponedjeljak 28. veljače i prvi utorak 1. ožujka 2011. godine.


Tomo Knežević

Tiskaj    Pošalji