RADOSNA VIJEST - br. 35
Sarajevo, 14.07.2009

Sjećanje na afričkog misionara o. Serafina Tvrtkovića

Otac Serafin poginuo je 11. srpnja 1938. godine u prometnoj nesreći u Africi

U malom brdovitom, ali nekada vrlo lijepom bosanskohercegovačkom mjestu Solakova Kula u općini Konjic u Bosni i Hercegovini, rodio se 1902. godine. Serafin Tvrtković bio je najmlađe muško dijete Ivana i Kate Tvrtković. U tom nekada vrlo lijepom mjestu osnovana je župa 1866. godine, koja pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Kažem nekada lijepo mjesto, jer danas nije onakvo, kakvo je bilo. Za vrijeme minuloga Domovinskoga rata u Bosni i Hercegovini protjerani su skoro svi Hrvati-katolici. Skoro se nitko nije vratio u svoja sela, a vrlo malo ih je ostalo. Mnoge kuće su srušene ili zapaljenje. Imanja su pusta i zapuštena. Održavaju se još samo groblja.
Mali Serafin s braćom i sestrama rastao je u nekada lijepom mjestu u neposrednoj blizini župne crkve sv. Ilije, koja je sagrađena 1883. godine. Kao dijete mogao se diviti prirodnim ljepotama, a posebno nebeskom svodu koji u večernjim satima izgleda najljepše. Svojim pogledom je obuhvaćao nebeski svod od Prenja, Bitovinje pa skoro do Zec planine, pun sjajnih zvijezda, koja izgledaju tako daleko u nebeskim prostranstvima i tako blizu kao da ih možete rukom dohvatiti. U sebi osjećate koliko je velik i dobar Gospodin. Tu ga je sigurno Krist i pozvao da pođe naviještati Evanđelje u Indiju ili Afriku.
Naime, u to vrijeme Crkva bila posebno zauzeta u naviještanju Radosne vijesti onima koji nisu čuli za Krista. Istina tih godina bilo je vrlo malo Hrvata misionara. Prema podacima objavljenim u Radosnoj vijesti iz 1986. godine vidi se da je 1927. godine bilo oko deset svećenika i jedna časna sestra. Prva trojica s tog popisa bili su Stjepan Mlakić, rođen u Fojnici 1884. godine. Zatim Bernard Kohnen po rođenju Nijemac, koji s roditeljima dolazi u Bosnu gdje živi i školuje se u sjemeništu u Travniku. Serafin Tvrtković, rođen je 1902. godine u Solakovoj Kuli. Dakle, dvojica su Hrvati iz BiH i sva trojica su članovi Kongregacije sinovi Presvetog Srca - F.S.C, sa sjedištem u Veroni posvećen afričkim misijama. Otac Stjepan i Benard bili su misionari u Sudanu, a prema kazivanju mojih roditelja o. Serafin je također bio misionar u Sudanu. Međutim, iz pisma o. Serafina koje je 10. veljače 1934. godine pisao mome ocu, a svome bratu Josipu, proizlazi da je bio misionar u Ugandi.
Ovih dana smjestio sam svoju sestru Reginu u Dom za stare i nemoćne u Sarajevu, koja se sjeća svoga strica o. Serafina kada je dolazio kao misionar i u njenim stvarima sam našao neka dokumenta iz kojih sam saznao neke podatke iz njegova života. Mladu misu slavio je u Solakovoj Kuli 20. srpnja 1927. godine. Prema zabilješci na slici o. Serafina, koju je fotografirao 1939. godine moj brat Celestin, sjemeništarac u Travniku.
Otac Serafin poginuo je 11. srpnja 1938. godine u 9,30 sati u prometnoj nesreći u Africi. Otac Stjepan Mlakić u svom pismu od 30. kolovoza 1938. godine piše svome bratu Nikoli kako je o. Serafin na motoru išao na sastanak kod biskupa, pa kada je sa sporednog puta izišao na glavni put, na njega je naletio teretni auto i pregazio ga.
Nažalost nema više podataka za ove obljetnice, jer je za vrijeme minulog Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini sav materijal o ocu Serafinu uništen. Nadat je da će u narednom vremenu ipak neke informacije biti skupljene. I ovo je prilika da se nešto više sazna o našim prvim misionarima, a među njima je i o. Serafin.
Na Ilindan, 20. srpnja 2009., slaviti će se sveta misa u župnoj crkvi u Solakovoj Kuli na 107. rođendan o. Serafina Tvrtković i na spomen na njegovu mladu misu koju je imao prije 80 godina te na spomen na njegovu smrt u Africi prije 71 godinu. Za očekivati je kako će brojni prijatelji misija i misionara Crkve u Hrvata na taj dan pomoliti se za ovog misionara.


Stanislav Tvrtković, bratić o. Serafina

Tiskaj    Pošalji