RADOSNA VIJEST - br. 5
Durham, 19.03.2007

Godišnja konferencija nacionalnih ravnatelja PMD Europe

Grad Durham domaćin ovogodišnje Konferencije nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela Europe

Ovogodišnja konferencija nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela Europe održana je na sjeveru Englesku u Durhamu kod Newcastle u vremenu od 16. do 19. ožujka. Konferencija je održana u poznatom Kolegiju Sv. Kutberta. Domaćin je bila Nacionalna uprava PMD Engleske i njezin nacionalni ravnatelj vlč. John Dale. Iz rimskih središnjica Papinskih misijskih djela prisutni su bili predsjednik PMD nadbiskup mons. Heryk Hoser i generalni tajnik četvrtoga Papinskog misijskog djela Misijske zajednice svećenika, redovnika i redovnica o. Vito del Prete. Ovogodišnjoj konferenciji nazočili su nacionalni ravnatelji PMD iz cijele Europe. Iz Bosne i Hercegovine bio je nacionalni ravnatelj PMD vlč. Tomo Knežević, a iz Republike Hrvatske nacionalni ravnatelj PMD vlč. Milan Špehar.
 
Prvi radni dan bio je petak 16. ožujka. Nakon pozdrava domaćina i otvaranja konferencije slijedila su predavanja koja su svojim sadržajem bila veliko obogaćenje za sve nazočne nacionalne ravnatelje. Nazočnima Kolegij je predstavio rektor mons. Terry Drainey. Predstavljeni su i dvojica novih nacionalnih ravnatelja PMD Slovenije vlč. Stanislav Kerin i Italije don Giuseppe Pelegrini.
 
Sva predavanja tijekom prvoga dana bila su aktualna za sve nazočne nacionalne ravnatelje PMD s obzirom na posao koji im je povjeren i koji obavljaju. Željela doprinijeti produbljivanju izgradnje misijske svijesti i odgovornosti u svim zemljama Europe bez obzira na povijest tijekom zadnjeg stoljeća. Prvo predavanje imao je profesor Svetoga Pisma sa sveučilišta u Durhamu dr. James Dunn. Obradio je temu "Misije prve Crkve". Ukazao je na aktualnost i za današnje vrijeme najvažnijih trenutaka prve Crkve u ostvarivanju misijskog naloga i poslanja koje je Krist dao apostolima, ali i svim krštenicima. Nakon njega prof. Chris Bain, koji je ravnatelj CAFOD-a i član Caritasa Europe predstavio je temu aktualnu u svim zemljama Europe "Misije i Caritas – dva krila jedne ptice". Pojasnio je kako s obzirom na oba poslanja Crkve ona nisu niti smiju biti bilo kakva konkurencija nego izvršavanje poslanja koje im je Crkva povjerila. I predavanje stručnjaka za financijsko poslovanje prof. Micka Pricea, koji je menadžer jedne englesko-irske banke, predstavio je sliku načina financijskog poslovanja o kojem treba itekako voditi računa kako u budućnosti ova ustanova Crvke ne bi bila zatečena. Misnom slavlju, uz koncelebraciju nazočnih nacionalnih ravnatelja, predsjedao je biskup Hexhama i Newcastla mons. Kevin Dunn. U večernjim satima svi su pošli u obilazaka anglikanske katedrale u Durhamu u kojoj se nalaze grobovi sv. Bede Časnog i sv. Kutberta.
 
Subota 17. ožujka bio je drugi radni dan. Teme koje su zaokupile nazočne bile su svojim sadržajem dosta neobične. Naime, radilo se o posredovanju poruke posebno Radosne vijesti i to na razne načine. Prvo su gđe Maggie Roux i Clare Openshaw, koje se bave pitanjem medija na sveučilištu u Leedsu, obradile temu pod naslovom "Misije u kontekstu". Za sve nazočne bila je to dosta interesantna i teška tema s obzirom na način kako bi to medijski bili najbolje prema duhu vremena i u okolnostima u kojima živimo i radimo. Zatim se neka pitanja iz postojećeg Priručnika dobila svoje mjesto tijekom dosta plodne diskusije s obzirom na transparentnost kao i s obzirom na kontrolu te na provedbu zaključaka Vrhovnog vijeća Papinskih misijskih djela. Kako polučiti najbolje rezultate slikanja digitralnom kamerom pojasnio je gosp. Michael Dale. Misnom slavlju uz prigodnu propovijed slavio je biskup mons. Patrick Lynch odgovoran za misije pri Biskupskoj konferenciji Engleske. Tijekom dana Poljska se predstavila kao sljedeći domaćin godišnje konferencije nacionalnih ravnatelja PMD Europe i predložila termin u prvoj polovini travnja 2008. godine. Nacionalna uprava PMD Luksemburga predložila je za godišnju konferenciju Djela svetog djetinjstva Europe početkom ožujka 2008. godine.
 
Nedjelja 18. ožujka bio je dan izleta. Pošlo se na Sveti otok koji ima 166 stanovnika od kojih su njih 6 katolici. Misno slavlje slavljeno je u anglikanskoj crkvi Svete Marije u Lindisfarnu, a predsjedao mu je nadbiskup St. Andrewsa i Edinburga Keith kardinal O'Brien. Nije krio radost što se ovogodišnja konferencija nacionalnih ravnatelja PMD Europe održava upravo u Engleskoj. Tijekom posjete otoku obišli se ostatke benediktinskog samostana. Svi nazočni mogli su upoznati sve znamenitosti s obzirom na duhovnost koju ovaj otok ima u životu Crkve.
 
Zadnji radni dan bio je u ponedjeljak 19. ožujka. Prvo predavanje imala je gđa Irmgard Icking iz Nacionalne uprave PMD Njemačke sa sjedištem u Aachenu. Obradila je temu pod naslovom "Kuda nakon ove konferencije? Papinska misijska djela i naši izazovi" U uvodnom dijelu svoga predavanju postavila je pitanje aktualnosti Papinskih misijskih djela u vremenu kojemu živimo i prostore koje obitavamo. Nakon toga slijedio je rad po grupa koji je dodatno osvijetlio mjesto Papinskih misijskih djela u zemljama iz kojih dolaze nacionalni ravnatelji PMD. Nakon bogate rasprave, s obzirom na aktualna pitanja Papinskih misijskih djela, ovogodišnja konferencija završena je misnim slavljem na blagdan svetoga Josipa kojemu je predsjedao predsjednik Papinskih misijskih djela nadbiskup mons. Henry Hoser. Zahvalio je domaćinu za organiziranje ovogodišnje konferencije, a svima zaželio sretan put. Pri tom je naglasio kako se raduje ovogodišnjoj Općoj skupštini koja će se u prvoj polovini svibnja održati u Rimu, a koja će završiti međunarodnim kongresom povodom pedesete obljetnice enciklike "Fidei Donum".
 
Tomo Knežević

Tiskaj    Pošalji