fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Vatikan, 09.10.2018

Nade mladih iz Sudana na Sinodi

Koje potrebe, snove i nade donose na sinodu mladi iz Sudana? Osvrnuvši se na to pitanje biskup Edward Hiiboro Kussala, predsjednik Sudanske biskupske konferencije i sinodski otac, prije svega je kazao da treba poznavati stanje u kojemu se nalaze mladi u Sudanu kako bi se razumjelo duševno stanje tih mladića i djevojaka koji su radosni jer ih je papa Franjo pozvao da sudjeluju na jednom dijelu puta opće Crkve, ali i žalosni zbog rana prouzročenih nasiljem koje, kao i njegove posljedice, svijet sustavno zanemaruje.

Već smo godinama u neprestanom ratu – rekao je biskup te dodao – Veći dio stanovništva Sudana i Južnoga Sudana čine mladi koji već dugo nisu doživjeli ništa osim boli i žalosti. Upravo se oni sada nadaju da će im sinoda pomoći nazreti budućnost mira, u kojoj bi došlo i do gospodarskoga razvoja koji mnoge od njih ne bi primoravao da postanu izbjeglice i da riskiraju život.

Glas mladih Sudanaca na sinodi jasan je i što se tiče potpore i obnove takozvanih tradicionalnih vrijednosti, počevši od obitelji i morala. Ako su u suvremenim zapadnim društvima ta dva čimbenika izgubila važnost, i ako su zauzela manje važna mjesta na ljestvici prioriteta, to nije tako za sudansku mladež. Biskup Kussala je, naime, objasnio da je za njih obitelj vrlo važna, jer dobro znaju da se iz nje rađaju moralno i društveno dobro odgojena djeca. Osim toga, u obitelji niču zvanja, posebice svećenička i redovnička, ali i dobri vođe.

Kao za sve mlade u svijetu, i za sudansku je mladež gospodarski rast i veće zapošljavanje velika želja. Međutim, u Sudanu, imati ili ne imati posao može označavati razliku između života i smrti, o čemu će se također raspravljati na sinodi. U Sudanu, mladi koji nemaju neki posao na kraju se pretvaraju u gerilce – primijetio je biskup te istaknuo – Nastojimo izvući iz šume one koji su već pristupili pobunjeničkim skupinama, ali je to vrlo teško i nije uvijek uspješno.

Što se tiče Crkve, mladi u Sudanu s njom imaju konfliktan odnos. Biskup to otvoreno kaže. Mnogi Crkvu osjećaju dalekom, htjeli bi da im je bliža. Žele biti više uključeni, posebice u važnim stvarima. Ne žele biti promatrači – istaknuo je biskup Kussala. (missio.ba/rv)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji