fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Sarajevo, 12.06.2018

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, kojeg je 2002. proglasila Međunarodna organizacija rada.

Prema podacima, trenutno je više od 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina prisiljeno raditi. Djeca su izložena najgorim oblicima rada, kao što je ropstvo, obavljanje teških fizičkih poslova, rad u opasnim uvjetima i sudjelovanje u oružanim sukobima. Djeca nemaju mogućnost pohađanja škola, a krše se njihova temeljna prava i slobode, kao što su sloboda kretanja i izražavanja. Često su i fizički ili psihički zlostavljana i doživljavaju različite emocionalne traume. U mnogim slučajevima, takva djeca žive u izolaciji i nemaju mogućnost bijega, rade bez plaće ili uz minimalnu plaću i bez kontrole financija. Zbog toga što rade iznad svojih fizičkih mogućnosti, ugroženo je njihovo zdravlje i njihova sigurnost.

Najveći broj djece radi na području Azije i Tihog oceana, no dječji rad prisutan je i u mnogim industrijskim i bogatijim zemljama. Djeca rade u svim gospodarskih granama, a najviše u poljoprivredi, industriji i uslužnim djelatnostima. Navedeni poslovi su poprilično opasni, a svake se godine nekoliko tisuća djece ozljedi ili razboli. Na žalost, takve ozljede često imaju i smrtne posljedice.

Papinska misijska djela diljem svijeta već 175 godina zagovaraju dječja prava. U Hrvatskoj je prošle godine pokrenuta akciju „Snaga riječi koja mijenja svijet“. Nošenjem bijele misijske narukvice, na kojoj je natpis „igra“, želi se osvijestiti da je igra najvažniji dječji posao i temelj sretnog djetinjstva, a djeca postaju solidarna sa svojim vršnjacima u misijskim zemljama.

Ne zaboravimo da svaka promjena kreće od nas samih i zato nosimo bijelu misijsku narukvicu s natpisom „igra“ i darujmo svoj prilog za pomoć djeci u misijskim zemljama. Više informacija o tome kako pomoći djeci na misije.hr i missio.ba. (missio.ba/kta)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji