fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Vatikan, 12.04.2018

Seminar europskih i afričkih biskupa o globalizaciji

Koje je promjene u tkivu Crkvi, društava i kultura u Europi i Africi izazvala sve veća globalizacija? To će pitanje biti nit vodilja na seminaru koji će se od 12. do 15. travnja održati u Fatimi, u Portugalu, a koji su zajedno organizirali Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Simpozij biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM).

Program radova, koji će se održati iza zatvorenih vrata, predviđa tri zasjedanja na kojima će jedan europski i jedan afrički biskup govoriti o utjecaju mondijalizacije na mlade, na migracije, na čovjeka te na ekologiju.

Suradnja biskupa tih dvaju kontinenata o zajedničkim budućim izazovima započela je još 2004. godine – kazao je mons. Duarte da Cunha, glavni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija. Svrha je toga razmijeniti iskustva i pomoći si uzajamno, i to u prosudbama, ali i u prijedlozima koje valja primijeniti. Sve je to – istaknuo je – oblikovalo snažniju zajedničku svijest.

Afrički i europski biskupi izabrali su temu globalizacije zato što dobro znaju koliko je ta pojava raznovrsna; potiče, naime, pozitivne utjecaje na crkvene zajednice, ali istodobno stvara i uzrokuje krize i razdvajanja koja se prije nisu poznavala. Pozitivna je posljedica globalizacije suradnja među ljudima – napomenuo je mons. da Cunha te objasnio – lakoća kojom, primjerice, jedan afrički svećenik ili misionar laik može ići pomoći u Europu i obratno. Prije je takvo djelovanje bilo jednosmjerno: od Europe prema Africi.

Ono što je loše – dodao je mons. da Cunha – jest izvoz loših prevladavajućih ideologija iz Europe prema Africi. Tu mislim na nove ideje o ljudskoj naravi, na one koje su protiv obitelji, i one koje podupiru kapitalizam koji je postao divlji – primijetio je glavni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija. (missio.ba/rv)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji