fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Vatikan, 12.02.2018

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 11. veljače

Današnje nedjelje evanđelje svetoga Marka prikazuje nam Isusa koji liječi bolesnike svih vrsta – rekao je papa Franjo u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, 11. veljače 2018. okupljenim vjernicima na Trgu svetog Petra u Vatikanu i nastavio – U to se ozračje dobro uklapa „Svjetski dan bolesnika“ koji obilježavamo upravo danas na spomendan Blažene Djevice Marije, Gospe Lurdske. Stoga, s pogledom srca okrenutim prema masabijelskoj špilji, razmatramo o Isusu kao pravom liječniku tijela i duše kojeg je Bog Otac poslao u svijet da bi ozdravio čovječanstvo obilježeno grijehom i njegovim posljedicama.

Današnje nam evanđelje prikazuje ozdravljenje gubavca. Bolest je to koja se u Starom zavjetu smatrala velikom nečistoćom i uključivala je odvajanje gubavca od zajednice – podsjetio je Papa i dodao – Njegovo je stanje bilo zaista bolno, jer se zbog mentaliteta tog vremena osjećao nečist pred Bogom i ljudima. Zato gubavac moli Isusa riječima: "Ako hoćeš, možeš me očistiti!"

Čuvši to, Isus se sažalio. Vrlo je važno usredotočiti se na to što se događa u Isusovoj nutrini, kao što smo to dugo činili tijekom Jubileja milosrđa – istaknuo je Sveti Otac i rekao - Ne razumijemo Kristovo djelo, ne razumijemo samoga Krista, ako ne uđemo u Njegovo srce puno suosjećanja. To je ono što ga potiče da ispruži ruku prema gubavcu, da ga dotakne i kaže mu: "Hoću, očisti se!" Činjenica koja najviše iznenađuje je ta da Isus dodiruje gubavca, jer to je bilo sasvim zabranjeno Mojsijevim zakonom. Dotaknuti gubavca značilo je zaraziti se i u nutrini, u duhu, to jest postati nečist. Ali u tom slučaju ne prelazi nešto s gubavca na Isusa, nego Isus gubavcu daruje očišćenje. Osim sažaljenja, u tom se ozdravljenju divimo i Isusovoj odvažnosti koji ne brine za zarazu ili za zapovijedi, nego samo želi osloboditi tog čovjeka od prokletstva koje ga tlači.

Nijedna bolest nije uzrok nečistoće – naglasio je papa Franjo i napomenuo – Bolest sigurno pogađa čitavu osobu, ali ni na koji način ne utječe ili sprječava njezin odnos s Bogom. Dapače, bolesna osoba može biti čak i više sjedinjena s Bogom. Međutim, grijeh je taj koji nas čini nečistima! Sebičnost, oholost, ulazak u svijet korupcije, to su bolesti srca od kojih trebamo biti očišćeni, obraćajući se Isusu kao gubavac: "Ako hoćeš, možeš me očistiti!" Svaki put kad pristupimo sakramentu pomirenja kajući se, Gospodin i nama ponavlja: "Hoću, očisti se!" Tako nestaje guba grijeha, nastavljamo radosno živjeti svoj sinovski odnos s Bogom i vraćamo se potpuno u zajednicu.

Nakon molitve anđeoskog pozdravljenja Papa se putem interneta upisao na listu sudionika „Svjetskog dana mladih“ koji će se održati u Panami u siječnju iduće godine i pozvao mlade čitavoga svijeta da sudjeluju u tom događaju milosti i bratske ljubavi. Čestitajući pak milijunima ljudi na Dalekom Istoku i drugim krajevima svijeta mjesečevu novu godinu koja se slavi 15 veljače, Sveti Otac im je zaželio više solidarnosti, bratske ljubavi i želje za zajedničkim dobrom, te da mogu doprinositi stvaranju društva u kojem je prihvaćena i zaštićena svaka osoba, gdje se gleda na njen napredak i potpuno uključenje u društvo. Osim toga, potaknuo je na molitvu za mir, to dragocjeno blago za kojim valja težiti zanosno, delekovidno i hrabro.

Na kraju Papa je pozdravio nazočne obitelji, krizmanike, župe, udruge, hodočasnike, moleći također za mir u Demokratskoj Republici Kongo i podsjećajući da će 23. veljače biti poseban dan molitve i posta za tu zemlju. Na poseban se način obratio bolesnima moleći da im Marija, Zdravlje bolesnih, pomogne naći utjehu za tijelo i dušu zahvaljujući odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi i bratskoj ljubavi koja zna biti konkretna i solidarna. (missio.ba/rv)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji