fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
www.MISSIO.ba
  Kamonji/Ruanda, 06.02.2018

Izaslanstvo iz BiH i Hrvatske kod sestara klarisa u Ruandi

U okviru posjete Ruandi prigodom 20. obljetnice ubojstva fra Vjeke Ćurića, bosanski franjevci, zajedno s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i prijateljima iz Hrvatske, su zadnjega dana boravka u Ruandi posjetili i jedan od samostana klarisa u ovoj zemlji.

Naime, u središnjem dijelu Ruande se nalaze dva samostana klarisa, a trenutačno se vrše pripreme za otvaranje i trećega samostana koji će biti smješten na sjeveroistoku zemlje.

Predstavnici izaslanstva iz BiH i Hrvatske, koji su sudjelovali na obljetnici ubojstva fra Vjeke Ćurića, odlučili su posjetiti samostan sv. Klare, koji se nalazi u mjestu Kamonji, udaljenom 20 km od misije Kiwumui, a koji je osnovan je 1981. godine. U ovom samostanu se trenutno nalazi 37 sestara klarisa. U drugom samostanu sv. Franje, koji se također nalazi u blizini i osnovanom 2004. godine, trenutno boravi 17 sestara.

Zanimljivo je bilo slušati sudbinu sestara klarisa iz ovoga samostana, koje su za ratnoga vihora u Ruandi kada je samostan brojao 24 sestre, morale pobjeći najprije u Ugandu, a onda provesti i neko vrijeme u matičnom samostanu u Asizu prije nego se prva skupina od 5 sestara mogla vratiti u Kamonji. Za njima su onda u skupinama pristizale i druge. Pripovijedale su o zgarištu i ruševinama koje su zatekle po povratku, ali su odlučile započeti sve iznova. Posjetioci su im pripovijedali o sudbini sestara na Brestovskom koje su za vrijeme rata bile na liniji razdvajanja i o njihovoj neustrašivoj vjeri ostati usprkos svemu u svome samostanu zajedno s narodom.

Sestre su, uostalom kao i sav narod u Ruandi, oduševile svojom vedrinom. Kada su im pred sam odlazak ispričali kako sestre u Brestovskom u okviru dnevnih aktivnosti peku hostije za Svetu misu, one su rekle da se bave ručnom izradom misnica. Svećenici su sa zadovoljstvom od njih ponijeli nekoliko misnica u kojima će slaviti Svetu misu i u molitvi se sjećati ove predivne zemlje i ljudi koji žive u njoj. (missio.ba/fia)

wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
Tiskaj    Pošalji